OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

AGRESIUNI
ALE SCALPULUI

UN SCALP AGRESAT PERMANENT - FIZICĂ

Agresiunile frecvente sunt probabil a doua caracteristică a scalpului. În timp ce aproape toate ritualurile de îngrijire a pielii presupun hidratare, scalpul este în mod constant agresat prin fricțiuni reperate, zilnice. Acestea sunt deseori intense și se produc în mai multe feluri: perierea părului cu o perie sau un pieptene prea dur, uscarea cu prosopul sau chiar frecarea prea brutală a scalpului în timpul șamponării.
Atunci când structura dură a părului (cuticula) se află în contact îndelungat cu scalpul, îi distruge stratul superior, eliminând de 20 sau de 30 de ori mai multe celule cornoase comparativ cu simpla spălare cu șampon. Pe scurt, spre deosebire de frecarea pielii pe piele, fricțiunea dintre scalp și păr are o puternică acțiune de exfoliere. Acest efect, deși de mare ajutor în anumite cazuri (mătreață), când elimină celulele nedorite, reprezintă totuși o provocare continuă pentru regenerarea epidermei. Toate zonele pielii care sunt supuse permanent la frecare (palmele, tălpile…) prezintă părți îngroșate, provocate de o adaptare rapidă la regenerarea epidermei, iar scalpul nu face excepție.
Adăugând la aceste agresiuni și o căldură prea intensă sau îndelungată (100-150 grade Celsius), cum este cea emisă de uscătorul de păr, aceasta contribuie la uscarea scalpului, ceea ce provoacă mâncărimi și o descuamare excesivă.
Toate aceste proceduri combinate constituie o rutină neplăcută pentru scalp. Un masaj ușor al scalpului, combinat cu o mască hidratantă și relaxantă, într-un mediu răcoros, este un ajutor important pentru ameliorarea acestor senzații neplăcute.

DE REȚINUT

Toate procedurile și ustensilele folosite pentru îngrijirea sau aranjarea părului ar trebui să aibă ca regulă de bază blândețea.

UN SCALP AGRESAT PERMANENT – MAMA NATURĂ

Suprafața scalpului este un micro ecosistem bogat și complex, care generează zilnic reacții epidermice sau neuronale. Este o suprafață acoperită constant cu transpirație, sebum, produși epidermici, toți aceștia hrănind o floră microbiană abundentă și rezistentă (bacterii și drojdii).
Mătreața este probabil cea mai clară dovadă a relațiilor de acest fel, care rezultă dintr-un ecosistem dezechilibrat. Pe scurt, epiderma scalpului este agresată constant și se adaptează printr-o regenerare celulară foarte rapidă, observată sub formă de zone ale pielii mai groase ca altele și cu un strat neregulat, care la rândul lor generează un strat cornos mai gros, dar mobil, fenomen care apare la aproape toate persoanele, indiferent de gen sau etnie.

DE REȚINUT

Scalpul trebuie să fie privit asemeni unui model perfect de ecosistem al pielii, unde au loc multe interacțiuni biochimice, fiziologice și microbiologice. Această concepție reprezintă punctul de plecare spre diferite proceduri cosmetice (igienă, îngrijire, hidratare, controlul microbiomului etc).

LINIA 286 - EXP DATE - 01.01.2100- 393X222