Căderea părului după naștere
Semnele specifice ale căderii părului
Aproape 90% dintre tinerele mame suferă o cădere bruscă și semnificativă a părului, care începe de obicei după aproximativ 3 luni de la naștere. Timpul dintre naștere și declanșarea căderii părului corespunde cu durata perioadei de repaus (telogen) a creșterii părului: aceasta durează de la 1 la 6 luni, cu o durată medie de 3 luni. Această cădere temporară a părului se numește effluvium telogen, este uniformă și localizată de obicei în creștetul capului.
În această perioadă, femeile pierd până la 30% din păr, iar firele care nu se pierd devin terne și fragile. Totuși, chiar dacă această cădere a părului poate dura câteva luni, fenomenul este unul normal, reversibil și multe femei vor reveni la ciclul normal de creștere a părului în 6 luni sau după 6-12 luni de la naștere.
Hormonii reprezintă una dintre principalele cauze ale căderii părului la femei
În timpul sarcinii, cantitatea enormă de estrogen pe care o produce corpul unei femei împiedică părul să treacă în faza telogenă, adică firele de păr rămân blocate în faza de creștere (anagenă). În această perioadă, multe femei observă că părul lor crește mult mai repede ca înainte și podoaba capilară este mai bogată, mai deasă.
După naștere, refacerea echilibrului hormonal (estrogenul și alți hormoni scad brusc până la nivelurile de dinainte de sarcină) declanșează trecerea părului în faza telogenă, ducând la o cădere masivă a părului, numită căderea părului după naștere (sau postpartum).
Pe lângă reechilibrarea balanței hormonale în perioada de după naștere, lipsa de somn, potențialele carențe nutriționale și stresul provocat de cerințele îngrijirii unui nou-născut pot duce la căderea părului. Lipsa de fier sau de vitamine poate fi, de asemenea, una dintre cauzele căderii părului la femei după naștere.
Alopecia după naștere este temporară
Din fericire, în cele mai multe cazuri, căderea părului după naștere este temporară și părul va crește la loc singur. Deși căderea părului după naștere nu necesită în mod normal tratament medical, o dietă bogată în fier și vitamine poate încetini acest tip de pierdere a părului.
Dacă această cădere a părului după naștere durează mai mult de 1 an, atunci este recomandată o vizită la dermatolog, pentru a identifica și trata cauzele pierderii părului.