Care este legătura dintre microbiomul scalpului și mătreață?
Ce este microbiomul scalpului?
R.J.: Microbiomul scalpului este un ecosistem invizibil alcătuit din microorganisme vii, ce face parte din suprafața scalpului și care este alcătuit în special din bacterii (în primul rând din Staphylococcus epidermidis și din Propionibacterium acnes, acum cunoscut sub denumirea de Cutibacterium acnes) și din enzime (cu o puternică predominanță a Malassezia restricta).
Sunt milioane astfel de microorganisme pe centimetru pătrat! Ca în orice ecosistem, aceste organisme trăiesc în echilibru unele cu celelalte, precum și cu pielea scalpului, care le asigură nutrienți esențiali, în special prin intermediul transpirației și al sebumului.
În ceea ce privește pielea corpului și a feței, rolul microbiomului este să protejeze scalpul de microorganismele patogene. Fiecare dintre noi are propriul microbiom al scalpului și acesta se poate modifica în funcție de anotimpuri sau chiar pe parcursul unei zile - atunci când te speli pe cap, spre exemplu.
Cum poate influența microbiomul mătreața?
R.J.: Se consideră că Malassezia restricta sunt principalii vinovați pentru apariția mătreții. O cercetare recentă efectuată la L’Oréal (1) a arătat că aceste enzime sunt prezente în cantități de zece ori mai mari pe scalpurile cu mătreață decât pe cele care nu au mătreață. Mai mult decât atât, experimentele noastre în vitro au arătat că Malassezia restricta sunt toxice pentru celulele scalpului (2). Încă nu cunoaștem cu exactitate mecanismele prin care produc mătreața și în prezent luăm în considerare diverse ipoteze. Am observat, totodată, un dezechilibru al populațiilor de bacterii, cu o creștere a cantității de stafilococi și o scădere a cantității de Cutibacterium acnes în zonele scalpului care prezintă mătreață. Încercăm să înțelegem cum începe acest dezechilibru al microbiomului (cunoscut ca disbioză) și să descoperim dacă acesta duce sau nu la apariția mătreții. Un lucru de care suntem siguri este faptul că sebumul de pe scalp, cu care se hrănesc Malassezia, este esențial pentru formarea mătreții. Fără producția de sebum, așa cum este în cazul copiilor, mătreața nu există!
Sunt și alți factori responsabili de apariția mătreții?
R.J.: Un alt factor despre care credem că este implicat, pe lângă Malassezia și sebum, este predispoziția individului la mătreață. Anumiți oameni sunt mai predispuși decât alții să aibă mătreață, fie din cauza scalpului uscat sau a problemelor existente ale funcției de barieră a pielii scalpului, fie din cauza apărărilor imune sau antioxidante, care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.
Acesta este motivul pentru care mătreața este o problemă comună, care afectează - într-un punct sau altul al vieții fiecăruia - aproape jumătate din populația lumii.