Ce afecțiuni sau ce boli ascunde căderea părului?
Căderea părului, un fenomen fiziologic natural
Cu toții avem între 100 000 și 150 000 de fire de păr pe cap. La fel ca părul de pe corp, părul de pe scalp se regenerează continuu, cu fiecare fir de păr, în urma unei creșteri bine definite (faza anagenă), a degenerării (faza catagenă), a stagnării (faza telogenă), a ciclului de cădere și a etapei de după cădere (faza exogenă). Acest lucru înseamnă că pierderea zilnică a 50-100 de fire este normală și naturală.
În orice caz, în anumite situații, putem pierde mai mult păr decât în mod normal, fie de pe întreaga suprafață a scalpului, fie de pe anumite zone ale acestuia. Cauzele acestui tip de cădere anormală a părului sunt numeroase, dar ele sunt în cea mai mare parte cauzate de factorii ereditari, hormonali sau de mediu. Diferite afecțiuni care duc la căderea părului pot fi, de asemenea, de vină.
Multe afecțiuni pot accelera căderea părului
Orice boală însoțită de febră, stare de oboseală sau stres poate reprezenta o cauză a căderii părului. O astfel de cădere a părului, numită telogen effluvium, este bruscă, difuză și deseori abundentă. Din fericire, este temporară și părul își reia ciclul natural al creșterii, al stagnării și al căderii, odată ce cauza bolii a fost identificată și tratată.
Afecțiunile asociate deficitul de fier se numără printre cauzele căderii părului
Fierul este esențial pentru sănătatea părului. Deficitul de fier poate face părul mai subțire și mai fragil și poate duce uneori la căderea difuză a părului. Acesta este motivul pentru care orice afecțiune asociată cu deficitul de fier, precum anemia, sau bolile cronice inflamatorii sunt legate de căderea părului.
Alopecia areată, o boală autoimună care cauzează căderea părului
Această boală autoimună care duce la căderea părului atacă foliculii de păr și afectează timpuriu 2% din populație, atât adulți, cât și copii. Se poate manifesta în diverse moduri - de la căderea părului din mici zone ale scalpului (alopecia areată parțială, cea mai întâlnită), până la pierderea completă a părului de pe scalp (alopecia totală) sau chiar de pe tot corpul și de pe scalp (alopecia universală).
Deși originile exacte ale acestei afecțiuni nu sunt încă înțelese pe deplin, alopecia este recunoscută ca fiind o boală autoimună. În cazul unor pacienți, alopecia areată se vindecă de la sine. În alte cazuri, necesită tratament medicamentos, iar o vizită la medicul dermatolog este recomandată. În unele cazuri, alopecia areată poate fi asociată cu alte boli autoimune (legate de tiroidă, spre exemplu).
Alte boli autoimune care duc la căderea părului
În general, bolile autoimune care afectează pielea și alte organe se pot număra printre cauzele căderii părului. Acesta este cazul bolii lupus eritematos sau al sindromului Gougerot-Sjögren, două boli autoimune care afectează mai ales femeile. Aceste boli duc deseori la căderea părului și necesită îngrijire medicală completă.