OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Previous

Cele mai frecvente întrebări despre mătreață

LINIA 423 - EXP DATE 01.01.2100 - 495X280.jpg

Copiii pot avea mătreață?

Nu.

Cu toate acestea, e important să știi că nou-născutul poate avea dermatită seboreică, afecțiune a scalpului, cunoscută și sub denumirea de cruste de lapte. Aceasta se manifestă prin apariția unor fulgi mari și lipicioși, localizați pe pielea capului, care provin din excesul de sebum cu care bebelușii se confruntă în această perioadă a vieții.

Mătreața este o predispoziție genetică?

Da.

Apariția mătreții poate reprezenta o moștenire genetică de la unul sau de la ambii părinți, deși nu se cunosc, deocamdată, genele implicate. Persoanele care se confruntă cu apariția mătreții sunt, în general, mai predispuse la inflamarea pielii, acesta fiind și unul dintre principalii factori ai apariției mătreții.

LINIA 424 - EXP DATE 01.01.2100 - 495X280.jpg

Anotimpurile sau schimbările bruște de temperatură pot influența apariția mătreții?

Da.

Variațiile climatice sau sezonalitatea pot influența aspectul și severitatea mătreții. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că factorii externi, dar și obiceiurile pe care le avem în raport cu vremea, pot amplifica mătreața. De exemplu, purtarea unei pălării sau a unei căciuli cu care vrem să ne protejăm capul de frig ar putea accelera fenomenul, pe măsură de microorganismele de la nivelul scalpului se vor înmulți mult mai rapid din pricina căldurii de la nivelul scalpului. Tot din cauza mediului mai cald obținut prin purtarea unui accesoriu vestimentar dedicat iernii, pielea capului ajunge să se usuce mai mult decât în restul anului.

LINIA 425 - EXP DATE - 01.01.2100 - 495X280.jpg

Mătreața este contagioasă?

Nu.

Apariția mătreții poate avea legătură cu un dezechilibru apărut la nivelul scalpului din cauza Malazzesiei, o modificare a compoziției sebumului și a unei bariere microbiene a scalpului dezechilibrate.

Șampoanele anti-mătreață își pierd din eficiență, odată cu trecerea timpului?

No.

Șampoanele anti-mătreață sunt eficiente pentru fiecare utilizare, deoarece sunt produse cosmetice dezvoltate special pentru a lupta împotriva mătreții și a dermatitei seboreice a scalpului pe termen lung.

LINIA 377 - EXP DATE - 01.01.2100 - 280X240.jpg

Bărbații sunt mai predispuși la apariția mătreții decât femeile?

Da.

Numărul bărbaților care au avut probleme cu mătreața este mult mai mare decât cel al femeilor care s-au confruntat cu aceeași afecțiune a scalpului. Bărbații au asociat apariția mătreții cu uscarea scalpului, prezența mâncărimilor și iritația scalpului.

Pot avea mătreață în barbă?

Da.

Mătreața din barbă are aceeași origine ca mătreața de pe scalp. Cauza apariției acesteia se datorează tot Malasseziei, care provoacă descuamarea pielii din barbă. Pentru a scăpa de mătreața din barbă e suficient să folosești același șampon anti-mătreață pe care îl utilizezi și pentru păr.

Pot avea mătreață pe sprâncene?

Da.

Mătreața este o condiție cronică ce se poate extinde și pe alte părți ale corpului, în afară de scalp. Atunci când mătreața apare pe sprâncene, putem vorbi de o dermatită seboreică. Simptomele acestei afecțiuni localizată la nivelul sprâncenelor sunt similare celor de apariție a mătreții pe scalp - fulgi de culoare albă sau galbenă, mâncărimi, roșeață și iritații.

Cum pot scăpa de mătreață dacă sunt alergic la șampoanele anti-mătreață?

Înainte de toate, e necesar să afli care este ingredientul din compoziția șamponului la care ai dezvoltat o alergie, ca mai apoi să cauți un produs asemănător, dar care nu conține acea substanță. Iată lista anumitor ingrediente și uleiuri care te pot ajuta să scapi de mătreață:

  • Ulei esențial Melaleuca
  • Ulei esențial de santal
  • Ulei esențial de salvie
  • Ulei esențial de bergamotă
  • Ulei esențial de lavandă
  • Ulei esențial de patchouli
  • Ulei esențial de rozmarin
  • Ulei esențial de Petitgrain
  • Ulei esențial de cedru

Cum faci diferența între mătreață și păduchi?

Mătreața și păduchii pot avea simptome asemănătoare, inclusiv mâncărimi și un scalp iritat. Păduchii vor depune ouă pe suprafața scalpului a căror culoare este foarte asemănătoare fulgilor provocați de mătreață. Mătreața se va dezlipi de foliculii de păr, în vreme ce păduchii se vor ține strâns de aceștia.Mătreața poate fi observată atât pe firele de păr, cât și pe scalp, în vreme ce ouăle de păduchi vor rămâne agățate doar de fire.Mătreața poate avea o nuanță mai deschisă decât cea a ouălor de păduchi. Ouăle de păduchi au o formă asemănătoare stropilor de apă, diferită de cea a mătreții.Păduchii vii sunt gri și pot fi observați la nivelul rădăcinilor firelor de păr. Păduchii morți sunt albi și aduc foarte mult ca formă a mătreață.În cazul în care ai fost infestat cu păduchi, ar trebui să folosești un tratament specific și să te piepteni cât mai des.

LINIA 427 - EXP DATE - 01.01.2100 - 495X280.jpg

Mătreața are cauze hormonale?

Da.

Există o legătură între dereglările hormonale și apariția mătreții, de aceea cei mai afectați de această condiție par să fie adolescenții aflați în perioada pubertății. Legătura este una cât se poate de intuitivă - hormonii sunt cei care controlează cantitatea de sebum eliminată de piele în general, deci și de scalp, iar mătreața este determinată de creșterea producției de sebum. Totul începe atunci când sebumul se degradează în mai multe substanțe iritante, așa cum este, de exemplu, acidul oleic. Dacă scalpul tău este alergic la această substanță, apariția scuamelor și a mătreții va fi, practic, inevitabilă. Peste 50% din populație este alergică la acidul oleic, așa că există șanse de 50% să te confrunți cu mătreața cel puțin o dată în viață.

Bebelușii pot suferi de dermatită seboreică a scalpului?

Da.

Unii bebeluși pot prezenta o formă a bolii, cunoscută în mod obișnuit sub numele de cruste de lapte, care este localizată în mod preferențial pe scalp. Uneori, cei mici pot suferi de dermatită seboreică inflamatorie.

Unele boli pot provoca dermatita seboreică a scalpului?

Da.

Anumite boli pot duce la instalarea dermatitei seboreice a scalpului. Cei care suferă de HIV sau de boli neurodegenerative sunt mai predispuși la apariția dermatitei seboreice de scalp.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_23_Is_there_a_link_between_hair_loss_and_ssd.jpg

Există vreo legătură între căderea părului și dermatita seboreică a scalpului?

Nu.

Nu există nicio legătură clară între dermatita seboreică a scalpului și căderea părului, deși mâncărimile cronice pe care această afecțiune le provoacă și inflamațiile aferente pot provoca pierderea firelor de păr.

Menopauza poate provoca dermatita seboreică de scalp?

Da.

Așa cum am precizat anterior, există o legătură strânsă între secrețiile hormonale și dermatita seboreică a scalpului. Tocmai de aceea, femeile aflate la menopauză se pot confrunta mai des cu această afecțiune, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism.

Folosirea contraceptivelor poate influența apariția mătreții?

Da.

Anumite pilule contraceptive pot crește secreția sebacee și pot induce sau agrava mătreața și dermatita seboreică a scalpului. Există soluții pe care le poți discuta cu dermatologul sau ginecologul tău.