MICROBIOMUL
DE PE SCALP
Pe suprafața scalpului nostru trăiește o microfloră adaptată perfect unui mediu care îi favorizează dezvoltarea: mici fisuri, umezeală, temperatură plăcută și nutrienți bogați (sebum și lipide specifice scalpului). Prezența acestui microbiom este benefică, deoarece limitează dezvoltarea altor microorganisme, care pot fi periculoase.
Dintre toate zonele corpului acoperite cu piele, scalpul găzduiește cea mai bogată microfloră: 106/cm², în timp ce pe pielea brațului sunt doar 103/cm². Aceste numere sunt impresionante: întregul nostru corp conține aproximativ 1012 celule, ceea ce înseamnă că scalpul conține aproximativ 1/10.000 din numărul de celule sub formă de microorganisme.
O conviețuire prosperă !
Aproape jumătate din totalul microorganismelor este reprezentat de o specie de drojdie, Malassezia, care este prezentată pe toate zonele grase ale pielii noastre, încă de când ne naștem. Fiind acoperit de un strat cu lipide (în special sebum), scalpul este un mediu propice pentru înmulțirea acestor microorganisme.
Malassezia trăiește alături de bacterii, cum sunt stafilococii și bacteriile corineforme.
O microflora temporară, posibil dăunătoare, care ajunge pe scalp prin contact sau prin aer, este neînsemnată și poate fi eliminată simplu, cu ajutorul unui șampon obișnuit.
Această mică ființă: Demodex folliculorum apare acolo unde pielea este mai grasă (pe nas, frunte, obraji). Având dimensiuni variabile (de la 0,1 mm până la 0,4 mm), această micuță căpușă se hrănește cu celule moarte și sebum.
În caz de seboree, Demodex se poate înmulți foarte mult și poate provoca iritații ale pielii, mai ales la persoanele care au un sistem imunitar mai slab. De obicei, acest mic parazit este inofensiv și nu produce neplăceri.
Modificări ale microflorei de pe piele … Atenție la mătreață!
Sub influența mai multor factori, flora care trăiește pe scalp poate fi afectată...
Unele afecțiuni ale scalpului sunt asociate cu tulburări ale microflorei: Malassezia spp se înmulțește uneori prea mult și această răspândire excesivă declanșează o afecțiune a scalpului cunoscută sub numele de mătreață.