Reprezintă căderea părului o carență de vitamine?
O carență de vitamine poate fi una dintre cauzele căderii părului
La fel ca părul de pe restul corpului, cel de pe scalp se regenerează în permanență. De aceea, pierderea a 50-100 de fire de păr pe zi este complet naturală și normală.
Totuși, căderea părului poate fi mai accentuată în anumite situații. Unele cauze aparte ale căderii părului includ factori genetici, hormonali sau de mediu (precum schimbarea anotimpului sau expunerea la poluare). Uneori, carențele de vitamine pot reprezenta o cauză a căderii părului, dat fiind faptul că o dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea podoabei capilare.
Căderea difuză, dar reversibilă a părului
O dietă restrictivă sau dezechilibrată poate duce deseori la o cădere accentuată a părului. Cunoscut sub denumirea de efluvium telogen, această formă de cădere a părului poate fi strâns legată de diferite deficiențe nutriționale și ar trebui, așadar, considerat un semnal de alarmă pentru schimbarea regimului alimentar.
Din fericire, părul va crește la loc odată ce s-a renunțat la dieta restrictivă și s-a adoptat un regim alimentar echilibrat.
Care sunt carențele de vitamine care pot duce la căderea părului?
Dietele restrictive sau dezechilibrate reprezintă cauzele căderii părului, deoarece acestea nu asigură proteinele, mineralele și vitaminele necesare pentru creșterea sănătoasă a podoabei capilare. Vitaminele B se numără printre nutrienții esențiali pentru o sănătate optimă a părului:
- Vitamina B3 (niacinamida) îmbunătățește circulația sângelui la nivelul rădăcinii părului. Se găsește în migdale, ciuperci, sparanghel, avocado, leguminoase, ridiche neagră, pătrunjel și kale;
- Vitamina B5 (sau acidul acid pantotenic) accelerează creșterea părului. Se găsește în țelină, conopidă, alune de pădure, nuci, usturoi și avocado;
- Vitamina B6 consolidează acțiunea celorlalte vitamine și, de asemenea, ajută la întărirea fibrei de păr. Se găsește în carnea de pasăre, banane, semințe de floarea soarelui, varză, spanac și roșii;
- Vitamina B8 (sau biotina) reglează producția de sebum pe scalp. Se găsește în drojdia de bere, ciuperci, leguminoase, kale, migdale, roșii și germeni;
- Vitamina B12 stimulează regenerarea foliculilor de păr. Se găsește în carne (în special în organe), pește și alge (precum spirulina).
Deși rolul său în ciclul părului nu este încă pe deplin înțeles, vitamina D s-ar putea să contribuie la prevenirea căderii părului, în special la femei. Căderea părului din cauza carenței de vitamina D poate fi mai frecventă iarna, deoarece sinteză acestei vitamine în organism necesită expunere la soare. Vitamina D se găsește în uleiul de ficat de cod, pește gras, organe, ouă, brânză și unt.
Echilibrarea dietei
Vitaminele sunt extrem de importante pentru sănătatea și structura părului, însă alte elemente precum proteinele, carbohidrații, lipidele și fierul sunt, de asemenea, esențiale. De aceea, o dietă echilibrată și variată este crucială. Dacă ai o dietă sănătoasă, însă părul continuă să-ți cadă, apelează la un doctor. Specialistul va ști să identifice cauza căderii părului și, dacă aceasta se dovedește a fi o deficiență nutrițională, te va sfătui cu privire la alimentele pe care este bine să le consumi și posibil îți va prescrie niște suplimente alimentare.
Anumite suplimente, în special cele care conțin vitamina B8 (sau biotină) sunt de ajutor pentru menținerea sănătății părului.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560543https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428658
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20178699/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/
https://www.vidal.fr/maladies/peau-cheveux-ongles/chute-cheveux-alopecie.html?pb=complements-alimentaires