SCALPUL, O SURSĂ DE APĂ
O nevoie intensă de apă!
Pielea scalpului nu este deloc uscată.
Nivelul ei de hidratare, estimat la 10%, este dublu comparativ cu al pielii din alte zone ale corpului. Cea mai mare cantitate de apă de află în dermă (80%) și scade odată cu înaintarea în vârstă. Suplețea scalpului depinde de nivelul său de hidratare.
Sub nivelul critic de 10% hidratare, stratul cornos devine mai fragil și caracteristicile sale biomecanice sunt afectate (suplețea, coeziunea moleculelor…)
O sursă continuă de apă...
Apa este transportată constant spre dermă prin circulația sângelui și este apoi distribuită spre epidermă. Totuși, pielea nu poate să capteze apa din exterior. Doar în cazuri extreme, o cantitate mică de apă ajunge să penetreze stratul cornos superior, de exemplu, atunci când facem o baie îndelungată.
Pierdere constantă de apă
Apa se pierde prin epidermă prin procesele de difuzie și evaporare. Acest proces se numește Pierdere Transepidermică de Apă (PTA).
ȘTIAI ASTA?
Hidratarea scalpului: este de două ori mai intensă față de cantitatea de apă prezentă în pielea care acoperă alte părți ale corpului.
Sănătatea scalpului depinde de echilibrul dintre hidratare și pierderea de apă. Hidratarea naturală a scalpului este asigurată în mai multe moduri.
Metode naturale pentru asigurarea hidratării echilibrate
La fel ca pielea din alte zone ale corpului, stratul cornos al scalpului are mijloace prin care poate limita pierderile de apă. „Cimentul” lipidic, membrana celulară și stratul hidrolipidic formează un sistem de barieră cutanată, care menține hidratarea la un nivel optim.
În plus, FNH (Factorii Naturali de Hidratare) mențin apa în interiorul celulelor care alcătuiesc stratul cornos. Aceștia sunt forme concentrate ale mai multor substanțe higroscopice: aminoacizi, uree, acizi organici, glicol, săruri minerale și zaharuri simple.