Ce este acidul glicolic
Acidul glicolic face parte din familia acizilor alfa-hidroxi (n.r. AHA), este solubil în apă și are efect exfoliant pentru piele. Derivat din trestia de zahăr, acidul glicolic este un ingredient adesea întâlnit în produsele pentru îngrijirea tenului, datorită efectelor sale benefice pentru piele. Din familia AHA fac parte și acidul lactic, citric ori acidul malic, însă cel glicolic are cele mai mici molecule, adică poate exfolia cu blândețe, însă în profunzime, pielea. Concret, odată ce pătrunde în piele, acidul glicolic slăbește legătura dintre celulele moarte ale pielii, determinând, astfel, exfolierea pielii în timp ce stimulează regenerarea celulară. Un alt avantaj major al acidului glicolic este acela că este benefic pentru orice tip de piele, începând de la tenul sensibil și până la cel gras.
Ce beneficii are acidul glicolic
Exfoliază delicat pielea
Cel mai mare atu al acidului glicolic este acela că poate îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii, fără să o agreseze. Acest acid rupe, practic, legăturile dintre celule în mod blând, permițând o exfoliere eficientă. De aceea, după folosirea produselor exfoliante pe bază de acid glicolic, tenul este curățat în profunzime, își recapătă strălucirea, porii sunt deblocați, iar cicatricele și petele pigmentare sunt estompate sau chiar eliminate.
Are efect antiaging
Acidul glicolic stimulează fibroblastele (n.r. celule ale țesutului conjunctiv) din derm astfel încât acestea să sporească producția de colagen. Colagenul este răspunzător pentru fermitatea și elasticitatea pielii însă, odată cu trecerea timpului, organismul produce tot mai puțin. De aceea apar ridurile iar pielea își pierde din fermitate. Așadar, produsele care conțin acid glicolic au un puternic efect antiaging și sunt recomandate (și) femeilor cu ten matur.
Combate acneea
Întrucât are efect exfoliant și deblochează porii, acidul glicolic reușește să prevină apariția coșurilor și a punctelor negre. Mai mult, poate diminua și semnele lăsate de acnee pe ten, prin accelerarea regenerării pielii.
Menține pielea hidratată
Studiile au arătat că acidul glicolic poate capta moleculele de apă din aer direct în țesuturile pielii, oferind astfel hidratare în permanență.
Estompează/ elimină petele pigmentare
Petele pigmentare cauzate de expunerea prelungită la soare, dar și cele care apar din alte cauze, pot fi eliminate sau măcar estompate cu ajutorul acidului glicolic. Pentru pigmentarea minoră a pielii se poate folosi, o dată pe săptămână, un exfoliant cu acid glicolic, însă, pentru petele pigmentare de mari dimensiuni sunt recomandate tratamentele mai intense. Medicul dermatolog este în măsură să ofere sfaturi în acest sens.
Cum utilizezi acest acid glicolic
Acidul glicolic este, în general, benefic pentru orice tip de piele. Uneori, însă, pielea foarte sensibilă poate manifesta reacții nedorite în urma utilizării acestui acid. În acest caz, oprește utilizarea produselor care conțin acest ingredient. Acidul glicolic este însă sigur pentru tenul normal, mixt, gras sau matur.
Există mai multe produse cosmetice în care se găsește acid glicolic, iar tu îl vei alege pe cel potrivit pentru tine, în funcție de nevoile tenului tău. Dacă ai tenul acneic, de pildă, poți folosi un gel de curățare cu acid glicolic, în timp ce dacă ai pete pigmentare este indicat să folosești, săptămânal, un exfoliant care conține acest acid. Femeile cu tenul matur pot folosi creme sau serumuri antiaging cu acid glicolic.
Important este să știi cum acționează fiecare produs cosmetic și care sunt nevoile pielii tale. Dacă știi aceste lucruri, nu ai cum să alegi produsul greșit. Mare atenție, însă, la concentrația de acid glicolic din produsele achiziționate. Medicii dermatologi recomandă să nu folosești acasă produse cu o concentrație mai mare de 10% pentru că ți-ar putea agresa pielea, cauzând chiar și arsuri chimice.
Orice produs care conține acid glicolic în concentrație mai mare de atât ar trebui administrat de medicul dermatolog.Se recomandă introducerea treptată a produselor cu acid glicolic în rutina de beauty, pentru a oferi pielii șansa să se acomodeze cu acesta. Altfel, există riscul de apariție a iritațiilor și de exfoliere neplăcută a pielii. Dacă pielea ta se exfoliază după folosirea unei creme cu acid glicolic, ia o pauză de câteva zile înainte de a o folosi iar.
Efecte adverse acid glicolic
Fiind un ingredient destul de puternic, care pătrunde în prounzimea pielii, poate cauza iritații sau arsuri, în cazuri foarte rare, pe tenul extrem de sensibil. În rest, acidul glicolic nu are efecte adverse, medicii dermatologi folosindu-l chiar și la femeile însărcinate care au nevoie de un peeling chimic.
Există situații în care acidul glicolic se va folosi cu precauție. De exemplu, dacă începi un tratament pentru acnee cu retinol, pielea va fi sensibilă în primele săptămâni, așa că nu este un moment oportun să introduci, în același timp, în rutina ta de înfrumusețare acidul glicolic.
De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită și protecției solare în timpul folosirii acidului glicolic. Asta pentru că acesta exfoliază stratul superficial al pielii, crescând riscurile asociate cu expunerea la radiațiile UV. Așadar, dacă folosim acid glicolic în rutina de beauty de dimineața, este obligatoriu să folosim și o cremă de față cu SPF mare, cum ar fi o cremă cu SPF50, altfel riscăm arsuri solare și chiar pigmentare a pielii.
Acidul glicolic este, în mod cert, un ingredient pe care îl vrei în rutina ta de întreținere a pielii, indiferent de vârsta pe care o ai. Acesta exfoliază pielea, combate coșurile, estompează micile imperfecțiuni ale pielii și totodată are și efecte anti-aging. Dacă nu știi însă cum să folosești acest acid pentru a te bucura de toate beneficiile sale, este indicat să te consulți cu medicul tău dermatolog, care îți va face recomandări personalizate, în funcție de nevoile tenului tău.