Frumusețea este o caracteristică extrem de importantă pentru lumea în care trăim. Cel mai probabil, nu există nicio femeie care să nu-și dorească un ten lipsit de imperfecțiuni, cât mai neted și care să nu îmbătrânească niciodată. Când ne gândim la tinerețe, cei mai mulți dintre noi asociază acest termen mai degrabă cu înfățișarea, decât cu vârsta propriu-zisă. Însă cu siguranță cu toții ne dorim să ne bucurăm de o elasticitate ridicată a pielii pentru cât mai mult timp, care vine la pachet cu un aspect fresh.
Din păcate, imediat după vârsta de 20 de ani pielea noastră începe să îmbătrânească, ceea ce duce la pierderea rotunjimilor tenului, ale gâtului și ale mâinilor. Vestea bună este că industria cosmetică a descoperit și introdus în produsele de care te poți folosi nestingherită acidul hialuronic, o substanță minune care va reumple semnele lăsate în urmă de acnee, riduri în jurul ochilor sau pierderea fermității pielii de pe mâini. Ce este acidul hialuronic și cum vă puteți bucura de efectele sale uimitoare vă vom spune în cele ce urmează.
Despre acidul hialuronic: Ce este acidul hialuronic
Cunoscut și sub numele de hyalluronan sau hialuronat, acidul hialuronic nu este altceva decât un carbohidrat care se găsește în mod natural în organismul uman în piele și în cartilaje. Ei, iată în sfârșit un carbohidrat de care nu trebuie să ne ferim! Cu ajutorul acestuia, nutrienții ajung în celule și le ajută să se purifice de toxine. Dacă dorim, putem compara efectul acidului hialuronic cu cel al unui lubrifiant care alungă din corp tot ce ne face rău. Tot el face ca apa să fie reținută în celule cu până la de 100 de ori din volumul propriu, astfel încât hidratarea tisulară tinde către perfecțiune. Însă, așa cum explicăm și mai sus, cantitatea de acid hialuronic scade direct proporțional cu vârsta, ceea ce duce la apariția ridurilor, a cearcănelor și la pierderea din elasticitate a pielii.
Când a fost descoperit și folosit pentru prima dată acidul hialuronic
Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934, ca rezultat al studiilor care încercau să prelungească funcțiile celulelor pielii. S-a observat atunci că acidul hialuronic are un rol esențial în reținerea apei în țesutul conjunctiv, piele și organe, fiind mult mai repede degradat în interiorul organismului față de alți compuși.
Diferența între acidul hialuronic și colagen
Pe măsură ce timpul trece, iar noi înaintăm în vârstă, ni se reduce capacitatea pielii de a reține apă, din cauza scăderii nivelului de colagen din dermă. Acest aspect are ca deznodământ un aspect mai puțin dorit, și anume acela de piele uscată, lipsită de strălucire și vitalitate, dar și mult mai sensibilă. De aici și până la apariția ridurilor nu mai este decât un pas, însă dacă doriți să săriți peste această etapă sau să vă bucurați de o experiență precum ar fi cea într-o capsulă a timpului, în care pielea nu mai îmbătrânește, trebuie să introduceți în rutina zilnică masajele faciale, măștile sau cremele cu acid hialuronic. Practic, între această substanță și colagen nu există diferențe majore, pentru că ambele se regăsesc în organism și ajută la redarea volumului de apă din piele, însă primul apărut pe piață a fost colagenul.
Rolul și beneficiile acidului hialuronic pentru frumusețe
În cele ce urmează, discutăm despre rolul și beneficiile acidului hialuronic pentru frumusețe. Astfel, cele mai importante efecte ale acestuia constau în:
Estomparea ridurilor
Principala caracteristică a acidului hialuronic este estomparea ridurilor. Practic, substanța pătrunde în dermă și umple golurile dintre fibrele de colagen și elastină. Ca să aveți o imagine mai concretă asupra acestor efecte, imaginați-vă că fibrele de colagen și elastina sunt arcurile unei saltele de pat, iar acidul hialuronic este spuma de deasupra acestora, care nu permite spiralelor de susținere să se întindă, ci preia toată greutatea de la suprafața saltelei și o menține elastică, ajutând-o să revină mereu la forma inițială.
Stimularea sintezei de colagen
Tot acidul hialuronic stimulează sinteza de colagen, adică substanța care susține pielea, cartilajele și tendoanele din organism. O cantitate optimă de colagen va ajuta la menținerea fermității pielii, implicit la păstrarea unei înfățișări tinere. Cremele care au în denumirea lor termenul de antiaging (antiîmbătrânire) asigură o cantitate ideală de acid hialuronic care menține nivelul colagenului ridicat în țesuturi și astfel vă puteți bucura de o piele fermă și întinsă pentru cât mai mult timp.
Conferă luminozitate pielii
Puteți obține un look fresh tot mulțumită acidului hialuronic, care conferă luminozitate pielii și creează un efect incredibil de reîmprospătare a acestuia pe termen lung. Așa cum am mai precizat, substanța minune va crește nivelul de hidratare, reținând apă, iar astfel spațiile goale dintre colagen și fibrele de elastină se vor umple constant, iar pielea dumneavoastră va arăta mult mai odihnită și va radia de frumusețe.
Forme de administrare a acidului hialuronic
Deși acidul hialuronic există, în mod natural, în organism, aportul său poate fi suplimentat prin diverse proceduri. Sunt mai multe forme de administrare a acestei substanțe care ne mențin frumusețea, cum ar fi:
Creme și soluții
Acestea acționează, spun specialiștii, precum o cremă hidratantă, care, în plus, îmbunătățește aspectul ridurilor pe o perioadă de timp determinată. Astfel de produse sunt recomandate în general persoanelor tinere, care nu au nevoie de o corecție intensă a ridurilor.
Fiole
Fiolele cu acid hialuronic sunt foarte apreciate deoarece mențin hidratarea pielii. Acestea se aplică cutanat și conțin cantități destul de concentrate de acid hialuronic.
Injecții
De departe cel mai eficient mod de a beneficia de efectele acidului hialuronic este prin injectarea acestuia. Tot mai multe persoane apelează la această metodă de a-și recăpăta fermitatea și luminozitatea pielii.
Tratamente cu acid hialuronic
Există mai multe tipuri de tratamente cu acid hialuronic care vă vor asigura o întârziere remarcabilă a îmbătrânirii pielii. Atunci când vă achiziționați noi produse cosmetice, optați pentru cele care conțin acid hialuronic, indiferent de partea corpului pentru care sunt destinate.
Acid hialuronic pentru buze
Un gloss cu acid hialuronic vă va ajuta să creați un efect de buze cărnoase, pline și care nu sunt uscate sau strânse. Desigur, puteți folosi și crema hidratantă pe care o utilizați în mod normal pentru tratamentul tenului pentru buze pentru a observa după doar câteva utilizări efectele absolut fascinante ale acidului hialuronic din compoziția acesteia.
Acid hialuronic împotriva cearcănelor
O cremă pentru ochi cu această substanță vă va reduce vizibil sau chiar șterge de pe chip cearcănele, care nu sunt decât un efect al oboselii, al stresului sau al unei alimentații precare. Veți reuși să scăpați, în sfârșit, de etapa machiajului în care vă aplicați anticearcănul și veți avea ochi mai luminoși, fără pungi sau scobituri sub ei.
Acid hialuronic împotriva ridurilor
O cremă pentru ten va umple atât ridurile fine, cât și pe cele mai persistente, iar pielea gâtului va fi mai întinsă și mult mai elastică decât înainte. Decolteul și mâinile nu vor rămâne mai prejos, pentru că acidul hialuronic le va ajuta să își recapete elasticitatea și aspectul tânăr, pe care oricine și-l dorește. Pielea își va păstra rotunjimile naturale, care lasă impresia unui organism sănătos și ferm.
Sfaturi pentru aplicarea acidului hialuronic
Pentru a potența beneficiile acidului hialuronic, acesta trebuie aplicat în condiții speciale. În continuare oferim câteva sfaturi utile în acest sens:
- Asigură hidratarea organismului prin consumarea unei cantități suficiente de apă
- Folosește un umidificator acasă sau la birou, pentru a preveni uscarea excesivă a pielii
- Aplică serumurile cu acid hialuronic pe pielea umedă, deoarece se vor absoarbe mai bine.
De asemenea, ritualul de aplicare a acidului hialuronic ar trebui să cuprindă următorii pași:
- Curățarea feței cu un gel blând
- Pulverizarea feței cu un spray cu apă termală
- Aplicarea imediată a acidului hialuronic, prin mișcări circulare
- Folosirea unei creme hidratante obișnuite
Contraindicațiile acidului hialuronic
Fiind vorba despre un compus natural care există deja în toate țesuturile organismului uman, terapiile cu acid hialuronic nu au contraindicații sau recomandări la utilizare. Cu alte cuvinte, cremele care conțin acid hialuronic sunt bune pentru orice perioadă în care alegeți să le folosiți și nu interacționează cu alte substanțe din produsele cosmetice cu care obișnuiți să vă faceți rutina zilnică de frumusețe.
Efectele secundare ale acidului hialuronic
Tratamentele cu acid hialuronic, în special cele administrate sub formă de injecții pot provoca, în anumite cazuri, efecte secundare. Câteva dintre acestea sunt:
- Roșeața
- Umflărutile
- Echimozele
- Migrarea acidului hialuronic
- Dureri și crampe musculare
- Dureri de cap
- Stări de amețeală
Producția de acid hialuronic de-a lungul vieții
Acidul hialuronic se regăsește în mod obișnuit în țesutul conjunctiv al organismului și în piele. De fapt, pielea conține în proporție de 50% acid hialuronic, iar cele mai mari concentrții sunt localizate la nivelul ochilor și în articulații. La fel de interesant este că, în cazul bebelușilor, procentul crește semnificativ.
Totuși, pe măsură ce înaintăm în vârstă (aproximativ, în jurul vârstei de 26 de ani), producția naturală de acid hialuronic din țesuturi scade, motiv pentru care este nevoie să suplimentăm aportul acestuia prin produse care îl conțin, dar și prin alimente în componența cărora se regăsește.
Alimente care conțin acid hialuronic
Pe lângă ajutorul imediat pe care îl veți primi dacă veți alege să folosiți creme pe bază de acid hialuronic, stimularea sintezei acestei substanțe va fi facilitată prin introducerea în alimentație a unor produse naturale care sunt în măsură să furnizeze cantitatea necesară funcționării funcției de menținere a unui aspect tânăr pentru o perioadă îndelungată de timp. Ce ar trebui să puneți în coșul de cumpărături la următoarea vizită într-un supermarket și ce este indicat să consumați pentru a beneficia de efectele acidului hialuronic?
1. Pește - somonul, tonul, macroul sau heringul au în componența lor uleiuri bogate în acizi grași Omega 3 care vă hrănesc întreg organismul, dar mai ales pielea.
2. Soia - o sursă inepuizabilă naturală de acid hialuronic o reprezintă produsele pe bază de soia, bogate în estrogeni.
3. Fructe - doza dumneavoastră zilnică de sănătate ar trebui să fie compusă și din lămâi, ananas, pepene, papaya, kiwi, căpșuni, caise, struguri sau portocale.
4. Leguminoase și plante ierbacee - rădăcinile unor plante sunt o adevărată sursă de sănătate, cum este cazul morcovului, al pătrunjelului, al dovleceilor, al castraveților, al broccoli-ului, al spanacului sau al sfeclei.
5. Ciorbele și supele în care ați fiert oase sau cartilaje și articulații de păsări de țară, crescute bio, sunt o sursă bună de acid hialuronic.
Nu uitați să consumați săptămânal și ouă, brânzeturi, semințe de dovleac, orez, arahide sau ceai verde, alimente care mustesc de substanțe antioxidante, adică cele care stimulează producerea acidului hialuronic. Pielea dumneavoastră va fi mai luminoasă numai dacă meniurile zilnice vor conține vitaminele A, C și E, minerale, precum magneziu sau zinc, dar și acizi grași Omega 3.
De la ce vârstă se poate folosi acidul hialuronic?
Îngrijirea pielii folosind acid hialuronic trebuie să înceapă de la o vârstă relativ fragedă, spun specialiștii care recomandă utilizarea unor astfel de produse încă de la 20-25 de ani. Deși ridurile nu sunt vizibile întotdeauna în pragul vârstei de 20 ani, pielea trebuie protejată împotriva factorilor agresivi la care este supusă zilnic. Genetica are, totuși, un cuvânt important în discuția despre vârsta cea mai potrivită pentru utilizarea acidului hialuronic.
Produse cu acid hialuronic din gama Vichy
În portofoliul Vichy se regăsesc o mulțime de produse cosmetice pentru ten și corp care au în compoziție acid hialuronic. Iată care sunt acestea:
- Fond de ten cu acid hialuronic
- Apă de protecție cu acid hialuronic cu spectru larg
- Cremă contur pentru ochi Liftactiv Supreme
- Fiolele antirid cu acid hialuronic și Peptide-C
- Fiole Glyco-C cu acid hialurionic
- Produsele din gama Mineral 89
- Gel-cremă hrănitor de noapte
Concluzii
Efectele acidului hialuronic sunt atât de evidente și de plăcute, încât toți sau toate cele care apelează la el nu mai doresc să renunțe la ea. Până la urmă, cine și-ar dori o piele obosită ori ridată și un ten ridat? Încercați-l și dumneavoastră și convingeți-vă de rezultatele miraculoase ale acidului hialuronic!Și nu uitați, un corp sănătos trebuie întreținut atât de la exterior, cât și din interior, așa că nu uitați să combinați o rutină cosmetică adecvată tipului dumneavoastră de ten cu o alimentație sănătoasă, suficient de multă apă băută și câteva ore de sport în fiecare săptămână! Sănătatea înseamnă frumusețe!