Acneea – 10 întrebări și răspunsuri

1. Cum se stabilește diagnosticul de acnee?
Diagnosticul de acnee se stabilește foarte ușor, prin simpla examinare. De fapt, acneea este atât de ușor de recunoscut încât marea majoritate a pacienților care consultă un dermatolog o fac pentru o soluție terapeutică și nu pentru diagnostic. În cele mai multe dintre cazuri nici nu sunt necesare investigații de laborator. Acestea pot fi necesare în rarele situații când acneea poate fi produsă de cause extracutanate sau pentru a putea prescrie în siguranță anumite medicamente care se administrează oral.  

2. Care sunt particularitățile acneei adultului?
Acneea adultului este mai rară decât acneea adolescenților. De obicei afectează partea inferioară a feței, cu leziunile distribuite în forma literei U, de o parte și alta a maxilarului inferior. Uneori, leziunile pot să coboare și spre gât. Leziunile sunt mai puține, dar mai profunde și mai dureroase. Mai frecvent decât în acneea adolescenților poate fi nevoie de tratament pe cale orală pentru a putea controla erupția.  

3. Este acneea o boală hormonală?
Nu. Acneea apare în contextul modificărilor hormonale normale ale adolescenței. În sub 5% dintre cazuri acneea reprezintă manifestarea cutanată a unei tulburări endocrine situație în care există și alte semne și simptome, care orientează spre o posibilă cauză endocrină. Din acest motiv, efectuarea de investigații hormonale merită a fi efectuată doar la ecomandarea unui medic.  

4. Este acneea o boală infecțioasă?
Nu. Deși în acnee există adesea pustule, acestea nu sunt produse de bacterii cu potențial infecțios. Ele apar din cauza modificării proprietăților sebumului, care favorizează creșterea excesivă a unor bacterii care fac parte din flora cutanată normală. Faptul că acneea nu este o boală infecțioasă este ușor de demonstrat prin aceea că adolescenții cu acnee nu o transmit adulților din jurul lor. În plus, nici adolescenții înșiși nu fac leziuni de acnee decât în acele teritorii cutanate în care există o densitate mai mare a glandelor sebacee.  

5. Cum influențează regimul alimentar acneea?
În principiu toți cei care au un regim alimentar echilibrat nu au de ce să-și facă probleme și nu este nevoie să schimbe nimic în ceea ce privește alimentația. Un consum exagerat de glucide (carbohidrati) poate influența negativ acneea pentru că are ca efect modificări ale insulinemiei. Merită însă subliniat că e vorba doar de un factor contributor la severitatea acneei și nu de unul determinant. În plus, consumul exagerat de glucide are un rol negativ în special la cei supraponderali și obezi. Cu alte cuvinte nu glucidele sunt interzise, ci excesul de glucide. Laptele și lactatele pot contribui la agravarea acneei, dar doar în cazul unui consum mediu zilnic pe o perioadă lungă de timp de peste 650 ml lapte/zi. Ciocolata nu este interzisă, doar că având glucide în compoziție nu ar trebui consumată în cantități foarte mari.  

6. Am o acnee ușoară. Cum să o tratez?
Acneea ușoară poate fi tratată cu produse specifice dermatocosmetice, cărora li se poate adăuga eventual tratament medicamentos local.  

7. Care este rata de succes a tratamentelor antiacneice?
În prezent, există tratamente antiacneice care pot rezolva în proporție extrem de mare (95-97%) orice tip de acnee, inclusiv formele severe. Paradoxal, tratamentele cu adevărat ficace nu sunt foarte numeroase. Sunt însă foarte numeroase “soluțiile minune”, care pretind că vindecă acneea peste noapte. De multe ori, pacienții cu acnee sunt descurajați să mai caute o altă variantă de tratament de faptul că au încercat, fără succes, tratamente nepotrivite. La aceasta se mai adaugă si prejudecata adulților conform căreia: “Asta e vârsta de acnee. Ai răbdare și o să-ți treacă. Și eu am avut acnee și uite că mi-a trecut”.  

8. Care este cea mai eficientă metodă de a trata cicatricile?
Cea mai eficientă metodă este tratarea acneei pentru a preveni formarea cicatricilor. E adevărat că există unele tratamente și pentru cicatrici, dar eficiența lor este mică și acele tratamente se adresează cicatricilor discrete. Regula de aur este: acneea care se soldează cu cicatrici necesită consult și tratament dermatologic.

9. Care sunt recomandările de îngrijire ale tenului gras cu tendință acneică?
Se recomandă spălarea de 2 ori/zi, cu produse dedicate tenului gras, care să curețe fără a degresa prea brutal. Dacă s-au folosit produse de machiaj, acestea pot fi îndepărtate înainte de spălare cu soluția micelară Normaderm Phytosolution. După spălare, se aplică fie Normaderm Phytosolution cremă în monoterapie (dacă acneea este ușoară) fie tratamentul antiacneic recomandat de medic căruia i se poate asocia Normaderm Phytosolution cremă.

10. Ce soluții există pentru persoanele care au zone cu seboree, dar și porțiuni cu piele foarte uscată?
Acneea este de cele mai multe ori asociată unui exces de sebum. Acest exces este mai evident în zona T a feței (frunte, nas, aripile nasului) unde și leziunile de acne predomină. Adesea, porțiunile periferice ale feței pot fi mai uscate. La uscăciune contribuie adesea și unele dintre tratamentele medicamentoase antiacneice. Excesul de sebum poate fi controlat prin spălarea feței cu geluri dermatocosmetice. Un bun exemplu este Normaderm Phytosolution gel, care curăță fața de o manieră delicată, reduce excesul de sebum și conține probiotice care restabilesc microbiomul cutanat.   După spălare, se poate folosi Normaderm Phytosolution cremă dublu corectoare. Aceasta conține acid salicilic în concentrație mică, cu efect de micropeeling asupra celulelor care obturează porii pielii și care produc, prin aglomerarea lor, comedoanele deschise și închise. În plus, Normaderm Phytosolution crema dublu corectoare conține acid hialuronic, cu efect hidratant foarte bun.

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole