Ai alergie la soare? Totul despre cauze, simptome, tratament
Aproximativ 80% din semnele de îmbătrânire a tenului sunt cauzate de expunerea la soare. Alergia la soare sau erupția polimorfă la lumină, așa cum se numește în termeni de specialitate, apare primăvara, odată cu primele raze de soare.
Potrivit studiilor, 1 din 5 europeni prezintă simptome de alergie la soare (sursa: rarediseases.org), o condiție medicală a pielii care apare atunci când sistemul imunitar reacționează la lumină.
Erupția polimorfă nu trebuie confundată cu arsurile solare, care sunt declanșate când cantitatea de soare depășește capacitatea melaninei de a proteja țesutul cutanat.
Ce vei afla din acest articol:
- De ce apare alergia solară?
- Cum se manifestă alergia la soare?
- Care sunt factorii de risc ai alergiilor solare?
- Cum se tratează erupțiile polimorfe la lumină?
De ce apare alergia solară?
Erupțiile polimorfe sunt declanșate de razele ultraviolate - în special de cele UVA -, care conțin în structura lor radicali liberi. Aceștia formează compuși chimici care au efecte negative asupra pielii, ducând la degradarea celulelor. În cazul pacienților care prezintă simptomatologia specifică alergiei solare, mecanismele de apărare ale acestor celule sunt deteriorate, iar consecința este că sistemul imunitar va reacționa. Consecința? Pielea se înroșește și devine inflamată.
Cum se manifestă alergia la soare?
De cele mai multe ori, alergia la soare generează înroșirea pielii și apariția unor erupții polimorfe care capătă aspectul unor puncte mici, însoțite de senzații de mâncărime.
Cel mai adesea ele apar pe linia gâtului, pe umeri, brațe și picioare și, rareori, pe tălpi.
În mod normal, semnele alergiei la soare își fac simțită prezența după aproximativ 12 ore de la expunere. Totuși, sunt cazuri în care, la nivelul zonelor fotoexpuse, roșeața, erupțiile și pruritul se manifestă chiar și în termen de câteva minute de la expunere. Pacienții foarte sensibili pot acuza dureri de cap, greață, frisoane și o senzație generală de disconfort.
Care sunt factorii de risc ai alergiilor solare?
Când discutăm despre erupțiile polimorfe la lumină, trebuie să amintim și acei factori de risc care cresc riscul dobândirii unei astfel de condiții medicale. Iată care sunt cei mai importanți dintre ei:
- Culoarea pielii - de regulă cei mai predispuși sunt pacienții care fac parte din rasa caucaziană, caracterizați de un ton deschis al pielii.
- Administrarea anumitor medicamente - printre care cele care conțin tetraciclină, sulfamide, ketoprofen.
- Expunerea la anumite substanțe, urmată de băi de soare - nu se recomandă utilizarea parfumurilor sau a dezinfectanților înainte de expunerea la soare.
- Afecțiuni dermatologice preexistente - pacienții care au dermatită sunt mai predispuși la alergia solară.
Foarte important de menționat este că alergia solară poate avea și cauze ereditare, dar poate fi declanșată și în cazul expunerii la un factor declanșator - medicament sau plantă (ex: păstrârnacul).
Cum se tratează erupțiile polimorfe la lumină?
În cazul erupțiilor polimorfe la lumină, cea mai eficientă metodă de tratament este chiar prevenția. Vom enumera în cele ce urmează câteva sfaturi esențiale pentru profilaxia alergiei solare.
- Evită băile de soare în intervalul orar 12:00-16:00;
- Expune-te la soare gradual - aproximativ 20-30 de minute zilnic sunt suficiente pentru a beneficia de efectele benefice ale razelor UV;
- Folosește creme de protecție solară cu SPF ridicat și cu spectru larg, care acționează ca o barieră împotriva razelor UVA și UVB deopotrivă;
- Reaplică loțiunea de protecție solară la fiecare două ore sau mai des dacă transpiri excesiv sau dacă înoți;
- Utilizează creme emoliente care au rolul de a preveni iritațiile cauzate de pielea uscată; o alternativă este reprezentată de cremele cu cortizon, însă la fel de indicate sunt și loțiunile after-sun.
În cazul în care medicul dermatolog stabilește un diagnostic clar, se poate impune administrarea unor medicamente. Antihistaminicele și formulele cu cortizon pot calma mâncărimea care, de multe ori, devine insuportabilă.
Bibliografie:
NORD (National Organization for Rare Disorders), rarediseases.org/.
Herndon, Jaime. “Sun Rash: Poisoning, Allergy, Treatment, Causes, Pictures, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/sun-rash. Published October 24, 2018.
“Sun Allergy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077. Published July 30, 2020.
Data publicării: