Ai un ten cuperozic? Află care sunt cauzele și remediile!

Tenul tău se înroșește ușor și tinde să fie uscat în zonele afectate? Probabil te confrunți cu manifestările cuperozei, cunoscută și ca rozacee. Aceasta apare cu preponderență în zona obrajilor, dar poate fi sesizată și pe frunte sau pe bărbie.

Este perfect normal și chiar indicat să apelezi la diverse metode a trata cuperoza, deși aceasta nu are repercursiuni asupra sănătății ci este mai degrabă un motiv de îngrijorare estetică. Deși cauzele ei nu sunt clar definite, există remedii care dau roade, reușind să amelioreze manifestările sale.

Ten cuperozic - cauze

Tenul cuperozic poate fi o consecință a unor disfuncționalități de la nivelul organismului nostru. Astfel, tulburările endocrine, afecțiunile tractului digestiv, infecțiile din corp, sindromul colonului iritabil sunt câteva dintre cele mai importante afecțiuni care produc înroșirea pielii.
La acestea se adaugă obiceiurile nocive care fac fac din stilul de viață al pacienților care au cuperoză, respectiv: stresul, anxietatea, fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină, precum și sedentarismul. Printre factorii de risc ai tenului cuperozic putem aminti și consumul de alimente și băuturi fierbinți și administrarea unor medicamente.

Cuperoza este o afecțiune care afectează cu preponderență femeile. Potrivit studiilor, mai bine de 40% dintre femei se confruntă cu manifestările rozaceei, responsabile fiind cosmeticele care irită pielea. De asemenea, doamnele afate la menopauză sunt predispuse să dezvolte pusee cuperozice.

Important de menționat este că un ten cuperozic poate fi și o moștenire genetică. Cu alte cuvinte, dacă ai rude ce se confruntă cu această afecțiune, recomandat este să acordi o atenție deosebită rutinei de îngrjire a pielii și să iei măsurile necesare încă de la primele semne ale declansării rozaceei.

Remedii pentru tenul cuperozic

Cuperoza poate fi ținută sub control, datorită remediilor naturale dar și a tratamentelor moderne de care putem beneficia în saloanele și clinicile de specialitate. În plus, cuperoza nu este contagioasă, așa că nu există prea multe semne de îngrijorare cu privire la acesta.
Totuși, pentru ameliorarea simptomelor sale, avem la dispoziție mai multe variante.

Remedii naturale pentru combaterea cuperozei

  • Comprese cu mușețel;
  • Mască de față cu turmeric;
  • Mască pe bază de banane;
  • Mască pentru ten cu bicarbonat de sodiu;
  • Uleiul de jojoba;
  • Uleiul de cocos virgin;
  • Comprese cu castravete;
  • Comprese cu ceai verde;
  • Aloe vera;

Tratamente pentru rozacee

Crioterapia sau masajul de drenaj sunt două dintre procedurile recomandate de către specialiști în tratamentul cuperozei. De asemenea, medicul poate prescrie și tratament medicamentelos, cu antiinflamatoare, antibiotice și antibacteriene. Pe lângă acestea, este indicată limitarea consumului de alcool și tutun, limitarea expunerii la soare și evitarea folosirii cremelor și a săpunurilor expirate. Situațiile stresante, exercițiile fizice intense dar și trecerile bruște de la cald la frig și viceversa pot agrava simptomele cuperozei.

Căldura este un factor declanșator al cuperozei, așa că ar trebui să eviți sesiunile de saună și băile fierbinți. De asemenea, evită să-ți acoperi tenul cu multe straturi de machiaj, pentru a preveni blocarea porilor. La fel de important este să îți demachiazi tenul cu produse fără alcool și fără parabeni, așa cum sunt și dermatocosmeticele brandului Vichy.

Data publicării:

Produse recomandate

APĂ TERMALĂ

Apă Termală Mineralizantă Vichy

Îngrijire zi - Apă termală

Bogată în 15 minerale ce întăresc bariera, făcând-o să pară mai sănătoasă.

Cele mai citite articole