Alopecie la femei: cauze alopecie areata si alte forme, diagnostic, tratament alopecie areata

Dacă ai ajuns să citești acest material, mai mult ca sigur experimentezi probleme cu căderea părului. Înainte de a-ți face o programare la medic, singurul în măsură să pună un diagnostic corect, e bine să-ți reamintești că e absolut normal să pierzi între 50 și 100 de fire pe zi. Dacă depășești acest număr, într-adevăr, e cazul să te adresez unui specialist în dermatologie. Este posibil ca afecțiunea cu care te confrunți să fie alopecia, despre care poți afla mai multe în acest material. Iată ce informații ți-am pregătit.

Ce este alopecia?

Alopecia, al cărui nume complet este alopecia areata, este o boală autoimună care afectează creșterea normală a părului. Din păcate, această afecțiune este destul de des întâlnită în ultimii ani, fiind posibilă atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor. Indiferent de vârstă, pacienții pot suferi de alopecie areată, deși, în cele mai multe cazuri, primele semne ale bolii apar încă din copilărie, când pe scalp apar pete mici în care părul încetează să mai crească.

Tipuri de alopecie

Există mai multe tipuri de alopecie areată. Fiecare dintre acestea are propriile sale caracteristici, în funcție de gradul de cădere a părului, dar și de alte simptome pe care le-ai putea întâmpina. Iată care sunt acestea.

Alopecia areată neuniformă

Așa cum îi spune și denumirea, alopecia areată neuniformă este un tip de alopecie care se manifestă prin apariția uneia sau mai multor pete, de cele mai multe ori de dimensiunea unei monede, unde părul încetează să mai crească. Alopecia areată neuniformă își poate face simțită prezența atât pe scalp, cât și pe restul corpului. Dacă această afecțiune se extinde, alopecia areată neuniformă poate degenera în alopecie totală sau alopecie universală.

Alopecia totală

Diagnosticul de alopecie totală este pus atunci când pierderea părului are loc la nivelul întregului scalp.

Alopecia universală

Alopecia universală este o afecțiune ce presupune, pe lângă pierderea părului de pe scalp, și căderea părului de pe față ori chiar de pe restul corpului, inclusiv pe piept, spate sau zona inghinală.

Alopecia areată difuză

Alopecia areată difuză se manifestă prin subțierea bruscă și neașteptată a părului pe toată suprafața scalpului, nu doar pe porțiuni.

Alopecia ofiază

Căderea părului într-o formă asemănătoare unei benzi părții laterale a capului sau în zona cefei poartă numele de alopecie ofiază sau ophiasis.

Cauze ale alopeciei, în general

Fiind o boală autoimună, alopecia areata se poate dezvolta atunci când sistemul imunitar va face confuzie între celulele sănătoase și substanțele străine de corp. Așa cum știi deja, organismul nostru este creat pentru a se autoproteja de posibili dușmani externi, așa cum sunt virușii sau bacteriile nesănătoase. În cazul alopeciei areata, sistemul imunitar va ataca în mod greșit foliculii de păr de pe scalp sau din alte zone ale corpului, confundându-i cu atacatori de care trebuie să scape cât mai curând. Până acum, nu au fost descoperite cauzele concrete ale acestei afecțiuni care se poate instala la orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.

Totuși, cercetătorii au observat o frecvență mai mare a acestei boli în cazul persoanelor cu antecedente familiale de afecțiuni autoimune, așa cum sunt, de pildă, diabetul de tip I sau artrita reumatoidă. Tocmai de aceea, oamenii de știință din domeniul medicinei suspectează că alopecia areata ar putea fi pusă pe seama geneticii, însă lucrurile nu sunt suficient de clare în acest moment. De asemenea, aceștia cred că alopecia areata are legătură și cu anumiți factori de mediu, care pot accelera dezvoltarea unor afecțiuni genetice.

Simptome ale alopeciei

Principalul simptom al alopeciei areata este chiar efectul său direct, și anume căderea părului. Poți începe să pierzi din podoaba capilară cu una sau mai multe porțiuni mici, de câțiva milimetri. Ulterior, acestea se pot extinde pe o suprafață mai mare de scalp sau chiar în alte părți ale corpului, cum ar fi pe sprâncene, pe gene sau în barbă. Manifestarea afecțiunii poate fi diferită de la o persoană la alta, așa că îți recomandăm să apelezi la sfaturile unui medic de îndată ce sesizezi ceva în neregulă cu părul tău.

Primele simptome pot fi observate imediat după un duș sau o baie ori dimineața, când pe poți sesiza că perna pe care ai dormit e plină de păr. În cazul în care alopecia areata se instalează la spate, pe ceafă, cineva apropiat îți poate aduce la cunoștință faptul că ai început să pierzi păr sau că au apărut urme de chelie.

Totuși, e bine să știi că dacă treci printr-un episod depresiv sau ai alte probleme de sănătate și observi că ai început să pierzi mult păr, e posibil ca diagnosticul tău să nu fie cel de alopecie. De aceea, revenim asupra ideii de a consulta un medic înainte de a lua orice decizie cu această situație prin care treci. Mai trebuie să afli și că părul poate avea episoade de creștere sau de cădere, gradul alopeciei variind de la o persoană la alta.

Alopecia (căderea părului) la bărbați

Începem cu cea mai vulnerabilă categorie în ceea ce privește pierderea părului, cea a bărbaților. Așa cum probabil știi deja, bărbații sunt mai predispuși la a forma chelii decât femeile. Iată ce se întâmplă în cazul lor.

O primă cauză a căderii părului la bărbați este reprezentată de un antecedent familial. Cu alte cuvinte, bărbații care au pe linie maternă sau paternă o recurență a cheliei sunt, cel mai probabil, expuși aceluiași scenariu. Bărbații se pot confrunta cu căderea părului atât la nivelul feței, cât și la nivelul scalpului, al pieptului sau al părului de pe spate. Însă chelia cu model masculin este diferită de alopecie, care se va forma pe scalp sau alte suprafețe ale corpului sub formă de pete, adică neuniform.

Poți reduce căderea părului folosind tratamentul cu acțiune multiplă Aminexil Clinical 5 pentru bărbați, pentru a observa, după doar trei săptămâni, rezultate incredibile privind recuperarea firelor pierdute, dar și un scalp mai rezistent și un păr mai puternic. Pentru a completa tratamentul împotriva căderii părului, îți recomandăm să folosești exclusiv șamponul energizant cu Aminexil pentru bărbați de la Dercos, care îți va oferi un scalp revitalizat și un păr mai des și mai puternic, mulțumită creatinei revitalizate și a filloxanului densificator din compoziția acestuia.

Alopecia (căderea părului) la femei


Îți explicam mai sus că bărbați sunt mai predispuși la apariția cheliei decât femeile, însă lucrurile se schimbă atunci când vorbim exclusiv de alopecia areată. Fără a fi cunoscute motivele reale, medicii dermatologi au observat că femeile sunt mai predispuse la a dezvolta această afecțiune, care, în cazul lor, se poate declanșa atât la nivelul scalpului, cât și pe față.

Spre deosebire de căderea părului cu model feminin, care este reprezentată de o retragere a liniei părului pe o suprafață aproape insesizabilă, mai ales în zona frunții, alopecia areata poate fi limitată, cel puțin pentru început, la o zonă mică a scalpului. Căderea masivă a părului se poate declanșa deodată, fără un motiv concret.

Dacă vrei să limitezi numărul de fire pierdute, îți recomandăm să folosești tratamentul Aminexil Clinical 5 pentru femei, cunoscut pentru rezultatele sale care apar chiar la trei săptămâni după începerea administrării sale. Părul tău va deveni mai puternic, iar scalpul tău va fi unul mai rezistent. Adaugă în rutina ta și șamponul redensificator Neogenic, potrivit pentru toate tipurile de păr, dar dedicat persoanelor care și-au pierdut volumul podoabei capilare sau grosimea firelor de păr. Acestea vor redeveni puternice chiar de la prima utilizare, redându-ți încrederea în tine.
Pentru o hidratare suplimentară a părului, încearcă balsamul cu efect de densificate Densi-Solutions, creat special pentru persoanele cu părul subțire și slăbit. Având în compoziție ceramide reparatoare și ceară de Candelilla, acest balsam îți va îngriji delicat părul, hrănindu-l din plin și readucându-i rezistența de altădată.

Tratamente pentru alopecie

Dacă simptomele nu vor dispărea în urma utilizării produselor Vichy de care îți spuneam mai sus, cel mai probabil medicul dermatolog îți va prescrie alte remedii pentru diminuarea efectelor alopeciei. Din păcate, la momentul actual nu există niciun tratament pentru alopecia areata, însă sunt multe metode de a ajuta părul să crească mai repede. Iată câteva dintre acestea:

  • Minoxidil - se aplică de două ori pe scalp sau în zonele în care afecțiunea și-a făcut simțită prezența, însă rezultatele unui tratament cu această substanță se vor vedea după aproximativ un an de la prima utilizare
  • Antralina - este un medicament care va stimula creșterea părului, dar care va irita pielea
  • Corticosteroizi - aceste substanțe vor scădea inflamația de la nivelul folicului de păr
  • Injecțiile cu steroizi - ideale pentru formele ușoare de alopecie
  • Comprimate cu cortizon - folosite cel mai adesea pentru alopecia totală, acestea pot avea efecte adverse serioase, așa că îți recomandăm să nu le iei fără sfatul medicului
  • Imunosupresoarele - metotrexatul și ciclosporina sunt comprimate care blochează răspunsul sistemului imunitar de a distruge foliculii de păr, însă pot avea efecte secundare precum hipertensiunea arterială, boli ale ficatului și rinichilor sau chiar limfom.

Există și câteva tratamente alternative pentru diminuarea efectelor alopeciei areata, printre care se numără și:

  • aromaterapia
  • acupunctura
  • microneedling
  • probioticele
  • terapia cu laser cu nivel scăzut
  • vitaminele, cum ar fi zincul și biotina
  • băuturile de aloe vera și gelurile topice
  • sucul de ceapă aplicat pe scalp
  • uleiurile esențiale cum ar fi arbore de ceai, rozmarin, lavandă și mentă
  • alte uleiuri, cum ar fi cel de nucă de cocos, ricin, măsline și jojoba
  • o dietă „antiinflamatorie”, cunoscută și sub denumirea de „protocol autoimun”, care este o dietă restrictivă ce include în principal carne și legume
  • masajul al scalpului
  • suplimente pe bază de plante, cum ar fi ginseng, ceai verde, hibiscus chinezesc și palmetto

Cum poți preveni alopecia?

Revenind la ideea prezentată la începutul acestui material, alopecia areata nu poate fi prevenită, din cauza faptului că nu se cunosc, deocamdată, cauzele declanșării sale. Tulburarea autoimună poate fi rezultatul mai multor factori. Dintre acestea, amintim antecedentele familiale, alte posibile afecțiuni autoimune sau ale pielii. Cu toate acestea, nu toți cei care au aceste moșteniri genetice vor manifesta alopecia areata.

Cum să faci față alopeciei?

Alopecia areata poate lăsa urme adânci în psihicul persoanei care se confruntă cu această afecțiune. Provocarea emoțională poate începe cu nevoia de izolare, din pricina grijii de a fi judecat, și poate culmina cu un episod depresiv.

Este important să știi că nu ești singur în această luptă, pentru că peste 147 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu această afecțiune. Alopecia areata nu mai este, de mult timp, o boală care să te determine să rupi legătura cu cei apropiați sau să te privezi de anumite activități de care obișnuiai să te bucuri. Perucile din păr natural, extensiile de gene și micropigmentarea sprâncenelor sunt doar câteva dintre soluțiile la care poți apela. De asemenea, mediul online este plin de mărturii și recomandări de la cei care trec prin aceeași situație cu a ta despre cum s-au adaptat la noua lor viață, așa că nu ai niciun motiv pentru care te-ai lăsa absorbit de panta depresiei!

Data publicării:

Produse recomandate

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Femei

Tratamentul părului - Tratament împotriva căderii părului

DERCOS TECHNIQUE

Aminexil Clinical 5 - Regenerare Păr Bărbați

Tratamentul părului - Tratament împotriva căderii părului

DERCOS TECHNIQUE

Șampon Ultra Calmant - Șampon pentru scalpul sensibil și păr normal până la gras

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon pentru părul normal până la gras, care calmează instantaneu scalpul și oferă efect calmant asupra senzației de mâncărime

DERCOS TECHNIQUE

Șampon Ultra Calmant - Șampon pentru scalp uscat și păr uscat

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon pentru părul uscat care calmează instantaneu scalpul și oferă efect calmant asupra senzației de mâncărime

Cele mai citite articole

Menopauza: Cum îmi adaptez dieta la 50 de ani?

S-a dovedit că frecvența apariției simptomelor deranjante ce apar la menopauză, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari. Descoperăcare sunt cei pe care trebuie să îi știi.

Citește mai mult

Tot ce trebuie sa stii despre menopauza

Perioada de menopauza este cunoscuta drept etapa pe parcursul careia se trece de la reproducere la senescenta (imbatranirea tesuturilor si a organismului). Deoarece este un subiect de interes pentru toate femeile, mai jos iti spunem tot ce trebuie sa stii despre menopauza!

Citește mai mult