OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Alunițe - Ce sunt, cum le protejezi și când devin periculoase

Fiecare dintre noi are alunițe. Alunițele de pe față sunt numite semne de frumusețe, și numeroase celebrități le datorează acestor mici formațiuni pigmentare o parte din faima și recunoașterea de care se bucură. În secolele trecute, alunițe false realizate din bucăți de mătase sau catifea au fost folosite pentru a ascunde semnele lăsate de variolă. Cu unele alunițe ne naștem, iar altele apar de-a lungul vieții, majoritatea în perioada pubertății. Deseori, alunițele sunt inofensive, dar dacă nu suntem atenți, acestea se pot transforma în melanom și ne pot pune viața în pericol.


Oricât de simpatică ar fi alunița pe care o ai deasupra buzei și oricât ai fi de tentată să le ignori pe cele de pe corp, trebuie să știi că, dacă nu îți protejezi pielea împotriva radiațiilor UV, există riscul ca, la un moment dat, alunițele benigne să se transforme în alunițe maligne.

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre alunițe, despre simptomele alunițelor cancerigene și despre cum să te aperi de alunițele periculoase.

1. Despre alunițe
1.1. Ce sunt alunițele
1.2. De ce apar alunițele
2. Tipuri de alunițe 
2.1. În funcție de localizarea la nivelul pielii
2.2.În funcție de localizarea pe corp
2.3. În funcție de aspect 
2.4. În funcție de momentul apariției
2.5. Alunițele la copii
3. Alunițe cancerigene 
3.1. Alunițe cancerigene - Simptome
4. Cum protejezi alunițele și, implicit, pielea
5. Cum te aperi de alunițele periculoase 
5.1. Ce se întâmplă dacă dermatologul suspectează o aluniță periculoasă
6. Alunițele și solarul
 

Despre alunițe

Ce sunt alunițele

Alunițele sunt niște formațiuni pigmentare de formă rotundă ori ovală, ce se regăsesc la suprafața pielii. Cele mai multe alunițe sunt plate, dar destul de frecvente sunt și alunițele proeminente. Unele alunițe sunt de culoarea pielii, altele sunt gălbui, roz, cafenii, albăstrui sau negre. Pot avea suprafața fină sau rugoasă, iar unele pot fi acoperite cu peri.

De ce apar alunițele

Alunițele se mai numesc și nevi melanocitari, pentru că sunt, practic, niște formațiuni benigne ce apar în urma multiplicării necontrolate a melanocitelor (celule formatoare de melanină, pigmentul de culoare neagra ce se formează la suprafața pielii).

Cu unele alunițe te naști, dar majoritatea se formează în copilărie, în adolescență ori în timpul sarcinii. Alunițele ce apar mai târziu în viață trebuie să fie monitorizate regulat, pentru că tind să prezinte un risc crescut de a dezvolta melanom.


Alunițele apar din trei cauze:

  • ca rezultat al determinării genetice;
  • ca efect al expunerii la soare;
  • ca efect al modificărilor hormonale din timpul sarcinii sau al tratamentului cu insulină, în cazul diabeticilor.


Tipuri de alunițe

Există mai multe tipuri de alunițe, în funcție de locul în care se formează, de aspect și de momentul apariției.

Tipuri de alunițe în funcție de localizarea la nivelul pielii

  • Alunițe joncționale: Sunt, de obicei, alunițe plate, aflate la joncțiunea dintre derm și epiderm.
  • Alunițe dermice sau intradermice: Acestea sunt alunițele care cresc în afara pielii.
  • Alunițe compuse: Melanocitele se găsesc atât la joncțiunea dintre derm și epiderm, cât și în derm. De aceea, aceste alunițe au un aspect compus dintr-o proeminență înconjurată de o pată.
  • Alunițe combinate: Sunt formate din două tipuri diferite de alunițe, de obicei una dermică și una compusă.
  • Alunițe orale: Apar la nivelul mucoasei bucale și sunt cele mai rare tipuri de nevi melanocitari.

Tipuri de alunițe în funcție de localizarea pe corp

Nevii melanocitari pot apărea oriunde pe corp, atât la nivelul pielii, cât și al mucoaselor. Astfel, se pot forma:

  • Alunițe pe față
  • Alunițe pe gât
  • Alunițe pe scalp
  • Alunițe pe corp (brațe, picioare, spate, piept, abdomen, etc).
  • Alunițe în palmă
  • Alunițe în talpă
  • Alunițe inghinale
  • Alunițe în cerul gurii


Alunițele formate în zone ale pielii neexpuse de obicei razelor soarelui (zona inghinală, palmele, tălpile ori scalpul) sau cele apărute la nivelul mucoasei bucale necesită monitorizare dermatologică, întrucât prezintă un risc mai mare de a se transforma în melanom.

Tipuri de alunițe în funcție de aspect

Aspectul alunițelor este un reper important în evaluarea dermatologică a pielii, de aceea este important să știi cum se diferențiază în funcție de acesta.

  • Alunițe regulate: au un aspect uniform și simetric. Sunt, de obicei, rotunde, cu margini regulate, un diametru mai mic de 6 mm și au o singură culoare. Sunt alunițe tipice, normale și benigne, dar dacă își modifică forma sau culoarea, este necesar consultul dermatologic.
  • Alunițe neregulate: Au marginile neregulate, sunt mai mari de 6 mm, au forme asimetrice și o culoare neuniformă. Se mai numesc alunițe atipice sau nevi displazici și prezintă un risc crescut de melanom.
  • Alunițe roșii: Se mai numesc angioame cireașă și sunt, de fapt, aglomerări de vase de sânge localizate la suprafața pielii. Tind să apară după vârsta de 30 de ani și sunt, de obicei, inofensive, însă dacă sângerează sau își modifică aspectul trebuie să fie verificate.
  • Alunițe negre: Alunițele de culoare neagră sau alunițele multicolore în care se regăsesc și zone negre trebuie să fie verificate de medicul dermatolog. Culoarea negru-albăstrui este, de obicei, considerată un semnal de alarmă pentru melanom.
  • Alunițe inflamate: O aluniță umflată este considerată semnal de alarmă pentru melanom.
  • Alunițe rupte: Ruperea unei alunițe nu conduce la formarea unui melanom, decât dacă nevul melanocitar prezenta dinainte risc de cancer.

Tipuri de alunițe în funcție de momentul apariției

  • Alunițe congenitale: Aceștia sunt nevii melanocitari prezenți la naștere și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru. Alunițele congenitale mari prezintă un risc crescut de melanom și trebuie verificate regulat.
  • Alunițe dobândite: Apar în cursul vieții, de obicei în urma expunerii la soare. Dacă își modifică aspectul, consultul dermatologic este obligatoriu.

Alunițele la copii

În perioada copilăriei apar numeroase alunițe, așa că acesta nu poate fi considerat neapărat un semnal de alarmă. Totuși, chiar dacă riscul de melanom este scăzut sub vârsta de 14 ani, expunerea copiilor la soare poate crește riscul apariției cancerului de piele mai târziu în viață. Aplică pe pielea lor fragilă loțiuni speciale de protecție solară pentru copii, cu indice ridicat de protecție și formulă rezistentă la apă.

Aplică testul ABCDE când examinezi alunițelor copiilor, iar dacă apar modificări, trebuie consultat medicul dermatolog.

Alunițe cancerigene

Trebuie să știi că atât alunițele atipice cât și cele tipice se pot transforma într-un tip periculos de cancer de piele, numit melanom. Riscul variază în funcție de tipul aluniței, de expunerea la soare, de factorii ereditari sau de traumatismele suferite.

Este foarte important de știut că, dacă este depistat și tratat la timp, din faza incipientă, fără să fie lăsat să se dezvolte, melanomul nu pune viața în pericol. De aceea, controlul dermatologic anual este vital.

Alunițe cancerigene - simptome

Metoda de recunoaștere a alunițelor cancerigene, periculoase, se numește ABCDE. Ți-o poți aminti foarte ușor în fiecare lună, când îți verifici singură alunițele. Dacă observi unul sau mai multe dintre următoarele simptome la una sau mai multe alunițe, mergi la doctor cât mai repede.

A - Asimetrie- Cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel.
B - Borduri neregulate - Marginile aluniței sunt vălurite sau șterse în unele locuri.
C Culoare neuniformă - Alunița are pete de culoare roșie, neagră, albastră, roz și/sau maronie.
D - Diametru - Alunița este mai mare de 6 mm.
E Evoluție - Alunița își modifică aspectul.

Acestea sunt primele simptome care ar trebui să te îndrume cât mai repede către un consult de specialitate. Următoarele simptome sunt mai grave și apar într-o fază avansată a melanomului:

  • Alunițe care te mănâncă
  • Alunițe care cresc în relief
  • Alunițe dureroase
  • Alunițe care sângerează, sunt inflamate sau au o culoare negru-albăstruie


Cum protejezi alunițele și, implicit, pielea

Este mai ușor să previi decât să tratezi, mai ales când este vorba despre un tip agresiv de cancer. De aceea, ar trebui să faci regulat câteva lucruri simple pentru a-ți păstra sănătatea și frumusețea pielii, indiferent de numărul de alunițe pe care le ai.

Măsurile de prevenire sunt cu atât mai importante, însă, dacă prezinți unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc:

  • Ai mai mult de 50 de alunițe.
  • Unul sau mai mulți membri ai familiei tale a fost diagnosticat cu melanom.
  • Ai pielea deschisă la culoare, ochii verzi sau albaștri, părul blond sau roșcat.
  • Ai o aluniță congenitală de mari dimensiuni.
  • Îți expui excesiv pielea la soare sau mergi des la solar.
  • Pielea ta se arde ușor și se bronzează greu.


Cum te aperi de alunițele periculoase

  • Evită expunerea excesivă la soare și evită complet să stai în soare în intervalul 10-16. Folosește corect loțiuni de protecție solară cu spectru larg, poartă bluze lejere cu mânecă lungă și pălării cu boruri largi.
  • Verifică-ți singură alunițele o dată pe lună. Roagă o prietenă sau un membru al familiei să te ajute cu examinarea alunițelor de pe spate sau din alte zone greu accesibile ale corpului. Nu uita de scalp! Folosește un pieptăn sau foehnul pentru a examina pielea capului. Poți fotografia alunițele ca să-ți fie mai ușor să observi la timp orice modificare. Aplică de fiecare dată testul ABCDE pentru a te asigura că observi din timp orice aluniță cu risc. Dacă observi unul sau mai multe simptome de alunițe cancerigene, consultă imediat medicul dermatolog.
  • Fă anual un control dermatologic sau o dermatoscopie. În acest tip de consult se examinează pielea folosind un dermatoscop, un instrument medical cu microscop care ușurează observarea caracteristicilor alunițelor.


Ce se întâmplă dacă dermatologul suspectează o aluniță atipică

Se poate întâmpla ca, în urma dermatoscopiei, medicul specialist să suspecteze una sau mai multe alunițe. În acest caz, va fi necesară o biopsie, adică scoaterea alunițelor periculoase prin excizie chirurgicală. Acestea vor fi, apoi, trimise la laborator pentru analiză. În funcție de rezultatul analizei, medicul va decide dacă extirparea aluniței a fost suficientă sau mai este necesară încă o operație de îndepărtare a suprafeței cutanate adiacente.

Nevii melanocitari mai pot fi îndepărtați și din alte rațiuni, nu neapărat pentru că medicul suspectează risc de melanom. Astfel, se pot scoate prin intervenție chirurgicală alunițele inestetice sau cele care sunt traumatizate frecvent.

Alunițele și solarul

Trebuie să știi că, dacă ai un număr mare de nevi melanocitari, adică mai mult de 50 de alunițe, nu ai voie să folosești un aparat de bronzat. Utilizarea solarului este reglementată legal prin Ordinul Ministerului Sănătății 291/2016 și aici se menționează clar că numărul mare de alunițe este o contraindicație pentru bronzarea artificială.

Motivul este că aparatele de bronzat folosesc radiații UVA și UVB similare celor emise de soare. De asemenea, personalul din aceste saloane de bronzare este instruit să nu efectueze procedurile specifice persoanelor care prezintă leziuni ale pielii, arsuri solare sau alunițe inflamate.


Limitarea expunerii la soare, utilizarea loțiunilor de protecție solară, purtarea unor haine adecvate, care te protejează de radiațiile nocive și verificarea regulată a alunițelor, atât prin autoexaminare, cât și prin consult dermatologic de specialitate, te vor ajuta să-ți menții sănătatea pielii și să eviți riscul apariției melanomului. Totuși, nu intra în panică dacă observi modificări ale alunițelor: fă-ți o programare la medicul dermatolog pentru a primi un diagnostic corect, apoi urmează indicațiile acestuia.

Surse:
„Mole”, dr. Amanda Oakley, www.dermnetnz.org
„Nevi (moles)”, Romanian Skin Cancer Foundation

Data publicării:

Produse recomandate

Apă cu protecție solară SPF30<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF30
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Protecție solară și bronz iluminant
cu beta-caroten

200ml

Apă cu protecție solară SPF50<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF50
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF50

200ml

LAPTE PENTRU PROTECȚIE SOLARĂ SPF50+ CONCEPUT SUSTENABIL

LAPTE PENTRU PROTECȚIE SOLARĂ SPF50+ CONCEPUT SUSTENABIL

Îmbogățit cu acid hialuronic pentru hidratare 24 de ore.

SPF 50+

go to top