OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Căderea părului: Pierdere normală sau un motiv de îngrijorare?

15, 22, 46... dacă firele de pe fața de pernă sau din cadă par să se înmulțească în fiecare zi, cel mai probabil te gândești: „Este normal? Sau îmi pierd părul?” Află când este momentul să te îngrijorezi, precum și alte informații utile despre pierderea normală de fire de păr, cauzele căderii părului și soluții pentru această problemă.

Ce înseamnă o cădere normală a părului - Cifre relevante

Mai întâi, haideți să vedem ce înseamnă o cădere “normală” a părului. Ne-am adresat lui Pascale Mora, responsabil Departamentul de Comunicare Științifică Vichy, pentru a ne prezenta câteva cifre relevante.

“În orice moment dat, aproximativ 90-95% din părul uman se află în etapa de creștere. Restul de 5-10% se află în repaus și e gata să cadă.” Pascale se grăbește să ne liniștească: “Din fericire, fiecare folicul capilar este independent, așa că nu pierdem tot părul în același timp!” 

Cu toții pierdem câteva fire de păr în fiecare zi. De câte fire ne putem totuși lipsi? Pascale Mora: “Este normal să pierdem între cincizeci și 100 de fire de păr pe zi. Nu vă faceți griji dacă găsiți câteva fire de păr rămase în perie. Pe de altă parte, dacă perna dumneavoastră este acoperită cu fire de păr când vă treziți sau dacă vedeți o mână de păr în scurgerea de la duș, v-ați putea confrunta cu o cădere excesivă a părului.”

Care sunt cauzele căderii părului?

Odată ce ai observat un număr alarmant de fire pierdute, este important să afli și de ce se întâmplă acest lucru. Poate fi vorba de stres, o alimentație necorespunzătoare sau chiar anumite afecțiuni. Iată care sunt cele mai des întâlnite cauze ale căderii părului.

Schimbările hormonale

Din cauza influenței pe care expunerea la soare o are asupra hormonilor steroizi, toate mamiferele, inclusiv oamenii, au tendința de a pierde mai mult păr toamna. De asemenea, testosteronul, hormonul masculin responsabil pentru creșterea mai rapidă a părului bărbaților decât cel al femeilor, contribuie la o cădere zilnică mai accentuată a părului.

Fluctuațiile hormonale generează căderi masive ale părului, experimentate adesea de proaspetele mămici. Firele de păr care ar fi căzut în mod normal în cele nouă luni sunt păstrate datorită hormonilor de sarcină. Când nivelul estrogenului revine la normal după naștere, acele fire de păr își pierd suportul oferit de hormoni și cad. Din fericire, această situație este temporară și de obicei se ameliorează de la sine în câteva luni.

Stresul

Un șoc fizic sau emoțional, un deces, un divorț, o operație importantă pot declanșa căderea subită a părului la trei-patru luni după eveniment.  Din nou, hormonii sunt de vină. Însă, pe măsură ce corpul și psihicul își revin, și părul își reia ciclul normal de creștere.

Alimentația necorespunzătoare

O dietă săracă în nutrienți poate fi una dintre cauzele căderii părului. Carența de vitamine și minerale, cu precădere cea de fier, este deseori asociată cu subțierea și pierderea firelor de păr, în special în cazul femeilor.

Medicamentele și radioterapia

O serie de medicamente, precum și terapia cu radiații în zona capului, pot avea drept efecte secundare pierderea părului.

Diverse afecțiuni

În cele din urmă, căderea părului poate avea loc și din cauza unei afecțiuni. Printre bolile ce se pot număra printre cauzele căderii părului avem atât afecțiuni ale scalpului sau foliculului de păr, cât și alte probleme de sănătate.

  • Diverse tipuri de alopecie: alopecia areata (boală autoimună care se manifestă la nivelul foliculilor de păr), alopecia androgenetică (apare odată cu înaintarea în vârstă, iar factorul genetic joacă un rol important în apariția sa), alopecia de tracțiune (provocată de presiunea aplicată pe firul de păr în timpul coafării);
  • Tricotilomania - tendința obsesivă de a smulge firele de păr;
  • Afecțiuni ale glandei tiroide;
  • Boli de piele: psoriazis, dermatita seboreică;
  • Infecții ale scalpului;
  • Dezechilibre hormonale;
  • Alte boli autoimune (de exemplu lupus).

Tratament și remedii împotriva căderii părului

Dacă ai de-a face cu căderea părului, poți încerca produse dermatocosmetice de îngrijire. Gama Dercos Technique anti-căderea părului conține tratamente cu formulă specială pentru femei și bărbați și un șampon pe bază de Aminexil ce poate fi folosit în completarea tratamentului. Produsele au eficacitate dovedită clinic după 3 săptămâni și rezultate clinice în reducerea căderii părului în 6 săptămâni.

Cum poți preveni căderea părului?

Părul este sensibil la orice fel de schimbare în alimentație sau în mediul înconjurător. De aceea, este recomandat să îți menții o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, să bei suficientă apă și să reduci consumul de alcool și tutun.

Pentru a face față factorilor de mediu mai agresivi, asigură-te că părul tău este protejat de frig și ploaie, dar și de razele foarte puternice ale soarelui.

Părul este sensibil și la temperaturile ridicate, așa că este recomandat să te speli doar cu apă călduță, nu fierbinte. Alege șampoane cu o formulă delicată, potrivită pentru tipul tău de păr și un balsam hrănitor, care să redea forța și densitatea părului. De asemenea, spălarea trebuie să aibă loc prin mișcări ușoare, care să îți bruscheze scalpul și firele de păr.

Deoarece părul este atât de sensibil la mișcările bruște și agresive, este recomandat să renunți la coafurile extrem de strânse, care pun presiune pe firul de păr (cocuri, codițe împletite, coadă de cal). Folosește cât mai rar și instrumentele de coafat pe bază de căldură (inclusiv uscătorul) și încearcă să stai departe de vopseaua de păr sau de alte produse chimice.
 

Normal... sau nu?

Chiar dacă îți cade mai mult păr, atât timp cât acesta continuă să crească sănătos și densitatea sa rămâne stabilă, nu există niciun motiv de îngrijorare. Însă, rărirea vizibilă a părului și apariția zonelor afectate de calviție sunt semne că trebuie să ceri sfatul dermatologului. Acesta poate detecta problemele sau patologiile aflate la baza căderii părului.

Data publicării:

go to top