Care este cel mai bun tratament pentru acnee?

Acneea se afla in topul afectiunilor dermatologice, fiind favorizata de o multime de factori. Netratata, acneea conduce, in cele mai multe dintre cazuri, la scaderea respectului de sine, dar si la tulburari emotionale. Astfel, ea nu mai este privita ca pe un simplu motiv de ingrijorare estetica. Atat femeile cat si barbatii sunt predispusi la acnee, indiferent de varsta. Desi, in cazurile severe, aceasta se vindeca greu, cel mai bun tratament pentru a o combate trebuie ales in functie de tipul de acnee.

Acneea vulgara

Acneea vulgara se numara printre cele mai frecvente forme de manifestare a acestei afectiuni cutanate. Principala cauza a acesteia este obturarea canalelor sebacee cu praf, murdarie sau sebum. Acneea comedoniana, conglobata si cea papulo-pustuloasa sunt cele trei subtipuri ale acneei vulgare.

De regula, cel mai bun tratament pentru acneea vulgara este reprezentat de cremele speciale, care au proprietatea de a curata porii in profunzime si de a regla excesul de sebum. Un tratament local pe baza de retinoizi si antibiotice (cum ar fi clindamicina sau eritromicina) poate avea rezultate foarte bune.

Pe de alta parte, tratamentul sistemic este recomandat si in formele moderat-servere ale acneei vulgare, iar femeile pot folosi drept arma pentru combaterea ei contraceptivele orale (adica terapia hormonala).

Acneea juvenila

Este cea mai intalnita forma de acnee, intalnita la aproape 80% dintre tineri. Aparitia sa este declansata de schimbarile hormonale specifice acestei perioade. Se caracterizeaza prin aparitia unor puncte negre sau albe, deseori insotite de chisturi. Indicat este ca acestea sa nu fie stoarse, pentru ca pot sa apara cicatrici.

Cateva dintre cele mai eficiente metode de preventie ale acneei juvenile sunt urmatoarele:

  • Utilizarea produselor de make-up de calitate, potrivite pentru tipul de ten; daca te confrunti cu problemele unui ten gras, predispus la acnee, incearca fondul de ten Vichy Dermablend cu actiune de nivelare.
  • Evitarea imprumutarii de pensule, buretei de machiaj si alte accesorii care iau contact cu pielea fetei;
  • Folosirea prosopelor curate pentru stergerea tenului;
  • Schimbarea constanta a lamelor de ras - in cazul barbatilor - pentru a evita inmultirea bacteriilor.

Tratamentul curativ al acneei juvenile poate fi topic si/sau general si are ca scop reducerea inflamatiei foliculare. Cremele pe baza de retinoizi, benzil peroxidic sau acid salicilic sunt potrivite pentru ameliorarea simptomelor acestui tip de acnee, dar eficiente sunt si procedurile dermatocosmetice cum ar fi microdermabraziunea.

Acneea rozacee

Se distinge de toate celelalte forme de acnee prin aparitia unor zone rosii (iritatii) pe nas, pometi, barbie si frunte. Daca nu este tratata, acneea rozacee determina aparitia unor noduli inestetici, care acapereaza nu doar tenul ci si contulul ochilor. Pentru a fi prevenita, medicii recomanda limitarea expunerii la soare, precum si consumul de cofeina, alcool si alimente condimentate. Baile fierbinti, gerul, caldura excesiva sau efortul fizic contribuie, de asemenea, la agravarea simptomelor acesteia.

In acest caz, tratamentul presupune administrarea anumitor medicamente. Chiar mai mult decat atat, daca exista noduli ce trebuie indepartati, se apeleaza si la metodele chirurgicale de tratament. In functie de cauza care a declansat acneea, sunt prescrise si alte solutii de ameliorare.

Cremele de fata cu protectie solara trebuie sa se regaseasca in rutina de ingrijire a persoanelor care au rozacee si sa nu isi imprumute obiectele de igiena si de make-up, pentru a nu raspandi afectiunea.

Electrocauterizarea, crioterapia sau terapia cu laser sunt proceduri care pot veni in completarea tratamentelor topice sau sistemice. Pentru eliminarea cicatricilor si a semnelor cauzate de acnee se folosesc, adesea, metode precum: peelingul chimic, injectarea de colage, dermabraziunea.

Produse recomandate:

Data publicării:

Produse recomandate

PURETE THERMALE

Apă Micelară - Piele sensibilă

Soluție micelară demachiantă - Ochi sensibili

PURETE THERMALE

Demachiant integral 3 în 1

Soluție micelară demachiantă - 3 în 1 fără clătire

Cele mai citite articole