OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Cât de des ar trebui să mergi la ginecolog când intri la menopauză?

Menopauza este o perioadă în care vei avea mai multe întrebări și vei deveni mai îngrijorată cu privire la schimbările pe care le tranzitează organismul tău. Din acest motiv, vei simți nevoia să ceri sfatul, constant, medicului tău ginecolog.

E perfect normal să te simți așa. Nici nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu ești singura care trece printr-o astfel de perioadă!

Întrebarea care face referire la “Cât de des ar trebui să mergi la ginecolog?” este deja înșelătoare, dacă ai 20 sau 30 de ani, mai ales că fiecare organism are propriul ritm și propriile nevoi. Prin urmare, pe măsură ce înaintează în vârstă, fiecare femeie experimentează procesul de îmbătrânire - și implicit menopauza - într-un mod diferit.
În orice caz, din cauza numeroaselor schimbări care au loc la menopauză la nivel fizic, psihologic și emoțional, vizitele la ginecolog capată caracter obligatoriu, iar frecvența lor depinde în totalitate de modul în care te simți tu.

Menopauza - ce schimbări au loc în organism?

Pentru a-ți oferi câteva argumente raționale care susțin faptul că ar trebui să mergi mai des la ginecolog în timpul menopauzei, trebuie să știi care sunt cele mai importante schimbări care au loc în corpul tău odată cu instalarea sa.

Menopauza desemnează acel moment în care ovarele își pierd funcția fertilă, așadar, va dispărea ciclul menstrual. De la caz la caz, menstruația poată să apară și să dispară, alternând ca durată și ca frecvență. Acest proces are nevoie, de regulă, de aproximativ 6 luni pentru a se stabiliza, până ce, într-un final, menstruația se va opri definitiv. Din cauza acestor neregularități, femeile active sexual trebuie să fie foarte atente la folosirea în continuare a metodelor contraceptive.
Tulburările ciclului menstrual pot fi însoțite de bufeuri, creștere în greutate sau chiar de uscăciune vaginală.

Consultații ginecologice pe perioada menopauzei

Este important de menționat că nu recomandăm tratamentele urmate fără consultarea ginecologului.

Este extrem de important să îți vizitezi medicul ginecolog pentru a monitoriza schimbările care îți afectează organismul în perioada de instalare a menopauzei. Consultațiile efectuate de către medicul specialist vor oferi informațiile necesare pentru a stabili dacă este sau nu cazul să se prescrie diverse tratamente de ameliorare a simptomelor menopauzei. De asemenea, în acest mod, se pot preveni bolile care afectează sânii. Totuși, dacă nu sesizezi schimbări drastice la nivelul organismului, te poți limita și la controlale anuale.

Menopauza apare, în general, în jurul vârstei de 50 de ani(1). De asemenea, ea este însoțită de anumite simptome, cum ar fi bufeurile, uscăciunea vaginală, modificări ale siluetei - poate fi vorba despre creșterea în greutate sau despre schimbări care afectează forma corpului - și/sau de modificări de ordin psihologic (tulburări de somn, modificări de dispoziție).
Aproape 80% dintre femei acuză, însă, bufeurile(2), ca mod de manifestare a menopauzei. În fond, bufeurile reprezintă principalul motiv pentru care sunt prescrise pacientelor diverse tratamente de substituție hormonală.

Atenție, însă: terapia de substituție hormonală trebuie să fie utilizată doar la recomandările medicului și doar dacă nu există contraindicații în acest sens.

Dacă menopauza apare precoce, adică înainte de vârsta de 40 de ani, avem de-a face cu o insuficiență ovariană prematură(3), care nu este o condiție fiziologică și care trebuie tratată ca atare.

De reținut

- Ciclurile menstruale ar trebui să se încheie definitiv în jurul vârstei de 51 de ani;

- Pe toată durata instalării menopauzei, ar trebui să se evite contactele sexuale neprotejate.

Sfaturi de urmat

Controlul ginecologic ar trebui să aibă loc cel puțin o dată pe an sau, dacă există suspiciuni medicale, chiar mai des de acest termen. 
De asemenea, este obligatoriu să soliciți medicului specialist efectuarea unui examen clinic complet. În plus, este indicat ca, la recomandările sale, să se prescrie eventualele tratamente pentru remedierea problemelor de sănătate cauzate de menopauză și să se indice testele necesare pentru depistarea timpurie a acestora.

SURSE:

1.    Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2.    Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3.    Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

Produse recomandate

Nou

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

CREMĂ DE ZI CU EFECT DE FERMITATE ȘI ANTI-PETE PIGMENTARE BRUNE SPF 50

( 1 Păreri )

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

CREMĂ MULTI-CORECTOARE PENTRU CEARCĂNE, ȘI CONTURUL OCHILOR CU EFECT ANTI CEARCĂN

Peri-Post Menopause Meno 5 Serum Bifazic

Menopause
Meno 5 Serum Bifazic

( 53 Păreri )

MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de redensificare si reumplere, Ten normal-mixt

( 1 Păreri )

MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de redensificare și revitalizare

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redarea fermității

POST-MENOPAUSE Cremă de zi cu efect de refacere a lipidelor și redarea fermității

( 4 Păreri )

POST-MENOPAUSE<br />Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate<br />

POST-MENOPAUSE
Cremă de noapte cu efect de refacere a lipidelor si fermitate

( 2 Păreri )

go to top