Alimentele care nu-și aveau locul în dieta ta până acum, nu ar trebui să existe nici la menopauză! Prea dulce, prea sărat, prea multă grăsime. Vestea bună este că nu este neapărat să le eviți complet, ci doar să te adaptezi etapei pe care o vei parcurge!
Osteoporoza afectează una din trei femei aflate în postmenopauză(2).
După cum poți ghici, există multe produse care pot fi de folos în prevenirea acestor afecțiuni, dar și multe alimente, care pot avea un impact negativ asupra sănătății în această perioadă a vieții. În primul rând, este important să acorzi atenție indicelui glicemic din dieta ta. Așadar, evită produsele și mesele cu un indice glicemic ridicat (ai mare de 65) (3).
Ce este indicele glicemic?
Definiția indicelui glicemic —
Determină procentul de creștere a glicemiei în comparație cu creșterea după consumarea aceleiași cantități de carbohidrați ca glucoza pură
De exemplu, bananele coapte au un indice glicemic mai mare decât cele care sunt încă verzi. Prin urmare, dieta ta ar trebui să excludă produsele obținute din făină puternic procesată (cum ar fi pâinea albă), produsele din amidon cu un conținut scăzut de fibre dietetice (cartofi, orez alb) precum și alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați ușor digerabile (dulciuri, prăjituri, prăjituri, băuturi îndulcite)(5). De asemenea, dieta trebuie să fie săracă în sare, deoarece excesul său contribuie la dezvoltarea hipertensiunii și la reținerea apei. Conform recomandărilor actuale, adulții ar trebui să consume mai puțin de 5 grame de sare, zilnic. Prin urmare, ar trebui să eviți următoarele categorii de alimente: mâncarea procesată (inclusiv cea de tip fast-food), alimentele care conțin o cantitate mare de praf de copt, cuburi de bouillon, supele instant, gustările sărate precum covrigeii, floricelele sau chipsurile, slănină, peștele și carne afumată, legumele și fructele murate, dar și conservele. De asemenea, trebuie să eviți adăugarea de sare în mâncărurile preparate în casă(6).
Fii atentă la grăsimile pe care le consumi
Ceea ce mănânci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
Grăsimile saturate și acizii grași trans ar trebui evitați.
Atenție la consumul de cofeină și la aportul de calciu în timpul menopauzei
Eliminând cafeina din dieta ta, reduci riscul de osteoporoză
În concluzie, în timpul menopauzei, alimentele cu un indice glicemic ridicat trebuie evitate, la fel ca și cele care conțin cantități mari de sare, acizi grași saturați, acizi grași trans și cafeină.
SURSE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13