Acneea este o problemă care afectează adesea adulții și poate avea mai multe cauze, însă, cea mai comună este excesul de sebum. Acesta este un ulei produs în mod natural de piele, care, în cantități limitate, nu face altceva decât să hidrateze pielea și să îi mențină strălucirea naturală. Însă, atunci când este secretat în exces– cum se întâmplă la persoanele cu ten gras–poate provoca probleme, pentru că blochează porii și, astfel, apar coșurile. Fără a fi o problemă cu adevărat medicală, coșurile creează disconfort și pot diminua încrederea în sine. Dacă te lupți cu astfel de situație, trebuie să știi cum să corectezi tendința tenului de a produce prea multe uleiuri naturale!
Cum reduci excesul de sebum
Pentru a scăpa de coșuri, trebuie să reduci producția de sebum. Iată cum poți face asta, în 5 pași simpli:
1. Curăță pielea în profunzime
Pentru a nu permite sebumului să blocheze porii, este important să cureți pielea dimineața și seara, cu un produs cosmetic adecvat. De pildă, o cremă de curățare matifiantă va îndepărta uleiurile naturale ale pielii și, totodată, va combate strălucirea specifică tenului gras. Poți folosi și un gel de curățare special conceput pentru tenul acneic.
2. Hidratează cu un produs potrivit
Hidratarea este foarte importantă, indiferent de tipul tău de ten. Multe femei cu ten acneic fac o greșeală majoră: evită să folosească o cremă zilnică pentru hidratarea tenului întrucât au senzația că nu au nevoie. Ei bine, nu este deloc indicat să neglijezi hidratarea. Trebuie doar să te asiguri că folosești un produs non-comedogenic, pentru a nu bloca porii și a nu favoriza apariția coșurilor. O cremă hidratantă pentru ten acneic va corecta totodată producția excesivă de sebum.În perioadele în care pielea este mai deshidratată din diverse cauze (condiții meteo nefavorabile, vânt, ger sau soare puternic), ar trebui să folosești, cel puțin o dată pe săptămână, și o mască hidratantă. Poate fi una cumpărată din comerț, pentru ten gras, dar și una preparată de tine, din ingrediente pe care le ai la îndemână. Un exemplu de mască făcută în casă potrivită pentru tenul acneic este cea preparată din fulgi sau tărâțe de ovăz, cu apă caldă și ulei de arbore de ceai. Aplică masca pe față și pe gât, după curățare prealabilă. Lasă să acționeze cel puțin 10 minute, după care îndepărtează cu apă călduță.
3. Exfoliază pielea în mod regulat
Celulele moarte ale pielii pot contribui și ele la apariția coșurilor, de aceea, trebuie îndepărtate prin exfoliere. Nu folosi un produs prea agresiv, ci alege un scrub delicat, pentru ten gras. În general, este suficient să faci o exfoliere o dată-de două ori pe săptămână.
4. Adoptă o alimentație potrivită
Dulciurile, mâncarea de tip fast-food, sucurile sau produsele lactate consumate în exces favorizează producția de sebum. Așadar, dacă tenul tău are tendință de îngrășare, ar fi bine să elimini aceste alimente din dieta ta și să încerci, mai degrabă, să consumi, preponderent, cereale integrale, fructe, legume și carne slabă.
5. Folosește produse de make-up pentru ten acneic
Uneori, produsele de make-up, precum fondul de ten, pudra sau alte farduri pot favoriza apariția coșurilor, pentru că blochează porii. Evită o astfel de situație folosind produse de make-up special concepute pentru tenul cu tendință de îngrășare sau acneic. Acestea sunt non-comedogenice, adică au o textură ușoară, care nu încarcă pielea.
Pentru a controla excesul de sebum, fie că ești sau nu machiată, poți folosi șervețele matifiante, care absorb sebumul. Este recomandat să ai șervețele matifiante în permanență în geantă și, pe parcursul zilei, când observi că fața îți lucește, să le folosești pentru a îndepărta uleiurile de pe piele. Dacă nu ai șervețele speciale la îndemână, poți folosi chiar și unele nazale, însă, acestea vor îndepărta și machiajul. Atenție, însă! Nu freca pielea cu șervețelele ci tamponeaz-o ușor.
Dacă, indiferent de eforturile pe care le faci, nu scapi de acnee, este indicat să apelezi la ajutorul specialistului. Un medic dermatolog poate depista cauza problemelor și-ți poate face recomandări în consecință. Uneori, acneea poate apărea pe fondul unor dereglări hormonale ori a altor probleme medicale așa că, oricât te-ai strădui să o tratezi cu metode de îngrijire adecvată a pielii, nu vei reuși să o combați.
Dacă este cazul, medicul dermatolog îți va recomanda și un consult endocrinologic. Chiar dacă se dovedește că acneea apare pe fondul altor probleme, este important ca, pe lângă tratamentul prescris de medic, să menții rutina zilnică de îngrijire a pielii recomandată mai sus. Curățarea, exfolierea și hidratarea pielii rămân la fel de importante.