Anumite probleme ale tenului sunt semnalate prin roșeață excesivă, așa cum este și cazul cuperozei. Cuperoza este o afecțiune dermatologică ce poate fi confundată adesea cu iritațiile sau eczmele, însă aceasta are o simptomatologie specifică. Deși nu se cunosc clar cauzele care declanșează cuperoza, sunt o mulțime de factori de risc care o pot agrava. De altfel, nu putem afirma că există un tratament anume pentru remedierea sa, dar pacienții pot apela la diverse remedii pentru a-i ameliora semnele.
Ce este cuperoza
”Ce este cuperoza?” este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem atunci când observăm că tenul nostru are tendințe de înroșire, însoțite de senzații de supraîncălzire a obrajilor. Ei bine, cuperoza este o condiție medicală caracterizată de roșeața pielii, care afectează cu precădere zona feței (în special pomeții și obrajii), a gâtului și a decolteului. Concret, cuperoza se manifestă printr-o sensibilitate excesivă a pielii, din cauza căreia capilarele sanguine devin vizibile. Deseori, cuperoza este întâlnită în rândul pacienților care prezintă o elasticitate scăută la nivelul acestor mici vase de sânge localizate în țesutul cutanat. În mod normal, dilatarea capilarelor trebuie să fie urmată de contracție; acest lucru nu se întâmplă, însă, și în cazl tenului cuperozic. Deși capilarele se pot dilata fără probleme, ele nu sunt suficient de puternice pentru a-și recăpăta forma inițială. Drept consecință, apare roșeața persisentă și se formează zonele roșii, care afectează mai ales obrajii și nasul.
Cuperoza mai este denumită și ”boala obrajilor roșii” și este o boală cronică pe care o au, conform studiilor, mai bine de 45 de milioane de oameni din întreaga lume.
Diferența dintre cuperoză și rozacee
Cuperoza este adesea confundată cu acneea rozacee, o afecțiune cronică cu o incidență crescută în rândul adulților. Deși ambele afecțiuni se manifestă prin înroșirea pielii, există anumite diferențe în ceea ce privește simptomatologia lor. Astfel, rozaceea este trădată și de apariția unor pustule, asemănătoare coșurilor. Cu toate că nici în cazul acneei rozacee nu putem menționa cauzele clare, cei mai mulți dintre cercetători pun această afecțiune pe seama unei mutații genetice care inhibă capacitatea pielii de a reduce inflamația produsă de diverți factori externi.
Potrivit studiilor din domeniul medical, cuperoza este o fază evolutivă inițială a rozaceei.
Simptome cuperoză
- Înroșirea pielii din zona feței- în special a obrajilor și a nasului - a gâtului și a decolteului; aceste episoade pot fi însoțite de bufeuri;
- Inflamarea capilarelor în zona T a feței;
- Deshidratarea intensă a pielii;
- Arsuri la nivelul pielii;
- Sensibilitate crescută la anumiți factori externi; atingerea pielii sau razele UV pot declanșa înroșirea pielii;
- Pustule foarte asemănătoare cu coșurile;
În cazuri excepționale, cuperoza poate genera și apariția unor probleme oculare, cum ar fi conjunctivita sau umflarea și înroșirea pleoapelor.
Cuperoza cauze și factori de risc
După cum spuneam, cauzele cuperozei sunt, încă, necunoscute. Există, totuși, ipoteze în ceea ce privește factorii de risc care influențează apariția acestei boli.
Cuperoza are o indicidență sporită în cazul persoanelor cu pielea albă, sensibilă, uscată sau seboreică, însă ea poate să apară și pe fondul unor factori externi sau al moștenirii genetice. Astfel, pacienții hipertensivi, ai căror pereți vasculari au o sensibilitate crescută sunt mai predispuși la apariția cuperozei. De asemenea, roșeața tenului poate să apară și ca o reacție de răspus a receptorilor din țesutul cutanat la contactul cu diverși factori meteorologici (vânt, frig, ploaie, soare etc.).
Cuperoza poate fi, însă, o boală generată de un mod de viață stresant. Stresul este cauza dereglărilor hormonale și a tulburărilor digestive, care sunt factori de risc ai acestei afecțiuni.
Alimentația nesănătoase, respectiv mesele bogate în alimente prăjite, mâncărurile grase, condimentele sau dulciurile în exces contribuie și ele la declanșarea cuperozei. Consumul de alimente sau băuturi fierbinți trebuie și el evitat în profilaxia bolii obrajilor roșii.
De cele mai multe ori, femeile sunt cele care prezintă riscul de a avea un ten cuperozic, mai degrabă decât bărbații. Simptomele își fac apariția în jurul vârstei de 30 de ani, însă vârsta de predilecție este cea de aproximativ 50 de ani. De regulă, femeile care duc o viață sedentară sau care se află la menopauză suferă de această boala cronică.
Factorii mecanici, adică presiunea exercitată asupra pielii, poate declanșa, de asemenea, cuperoza, la fel și anumite medicamente sau tratamente locale cu cortizon.
Foarte important de menționat este că nu toți pacienții reacționează la fel sub acțiunea factorilor de risc menționați. Acesta este și motivul pentru care se recomandă monitorizarea atentă a manifestărilor, de la pacient la pacient.
Cuperoza tratament
Boala obrajilor roșii nu este una contagioasă și nici infecțioasă; chiar și așa, netratată, ea se poate agrava, afectând irevocabil tenul. De aceea, încă de la primele semne ale cuperozei este importantă evaluarea dermatologic de către medicul specialist.
Cuperoza tratament naturist
Cuperoza poate fi ținută sub control dacă este depistată timpuriu. În primele etape ale evoluției sale, este foarte posibil ca aceasta să se manifeste ciclic (adică apare, dispare și reapare). Mai apoi, roșeața pielii va deveni permanentă, capilarele sparte devenind vizibile la nivelul pielii.
În funcție de stadiul în care se află boala obrajilor roșii, se pot prescrie remedii naturiste, pe bază de plante, fie anumite creme pentru tratamentul local, sau chiar medicamente.
Uleiul de arbore de ceai, ceaiul verde, mușețelul, sau compresele cu castravete sunt soluții homemade pentru ameliorarea cuperozei.
Tratament cuperoză - soluția modernă
Cu toate că există voci care afirmă că această afecțiune nu este tratabilă complet, medicina modernă oferă, totuși, diverse posibilități de ameliorare a acesteia.
În cazurile mai avansate, se recomandă ședințele cu laser sau tehinicile electro-coagulante, care se realizează în clinicile speciale de dermatologie.
Îngrijirea tenului cuperozic
Pielea afectată de cuperoză este foarte sensibilă, motiv pentru care necesită o îngrijire specială. În cele ce urmează, am pregătit o listă cu sfaturi utile referitoare la ceea ce ar trebui să facă și ce ar trebui să evite pacienții cu cuperoză.
- Este indicată folosirea cremei de protecție solară indiferent de anotimp, dar de asemenea se impune și utilizarea unei loțiuni împotriva vântului și a frigului, în sezonul rece.
- Printre produsele cosmetice care ar trebui evitate de către pacieții cu ten cuperozic se numără: săpunurile, produsele antiseboreice, peelingurile, soluțiile pe bază de alcool și cele astringente. De asemenea, trebuie să se evite spălarea feței cu apă clorinată, dură sau cu apă fierbinte.
- De cealaltă parte a barierei se află produsele cosmetice indicate în ameliorarea manifestărilor cuperozice: cremele de protecție împotriva razelor UV, creme cu acțiune calmantă, creme foarte hidratante, loțiuni care reduc permeabilitatea vaselor de sânge. Se recomandă utilizarea dermatocosmeticelor.
- Femeile care au cuperoză trebuie să utilizeze doar produse de make-up neiritante. Gama Vichy Dermablend oferă o mulțime de produse potrivite tenului cuperozic, printre care și fondul de ten corector cu acoperire perfectă a cicatricilor și a zonelor cu roșeață.
- Folosirea zilnică a apei termale poate ameliora simptomele cuperozei. Apa termală are proprietăți calmante, antiinflamatorii și hidratante, menținând starea de echilibru a pielii.
- Masajul facial delicat, realizat cu vârful degetelor, stimulează flexibilitatea vaselor capilare, de aceea este foarte indicat în ameliorarea cuperozei.
- Consumul alimentelor bogate în vitamina A, E și C este indicat în cazul pacienților care acuză simptomele cuperozei. Acestea sporesc elasticitatea pielii și întăresc tonusul capilarelor. În plus, vitamina C contribuie la producerea colagenului și a elastinei, două proteine structurale ale țesutului cutanat.
Pentru a preveni cuperoza, pacienții trebuie să adopte o rutină de îngrijire a tenului strictă și să adopte obiceiurile alimentare sănătoase. Exercițiile fizice sunt și ele foarte importante, având în vedere că stimulează circulația sanguină.