Depigmentarea pielii: care sunt cauzele apariției petelor pigmentare și cum se tratează
Un fenomen deloc neobișnuit, dar care te-ar putea deranja, este apariția unor pete mici, de culoare mai închisă, în special la nivelul feței, dar și a pieptului, brațelor, mâinilor sau umerilor. Aceste mici formațiuni poartă denumirea de pete pigmentare. În general, ele nu marchează prezența unei probleme de sănătate, dar aspectul lor ar putea crea neplăceri de ordin estetic. Dacă dorești să le estompezi și să îți recapeți luminozitatea tenului, este important să te informezi cu privire la cauzele lor și la modurile în care poți acționa.
Ce sunt petele pigmentare?
Petele pigmentare sunt acele mici pete cu o nuanță ușor maronie sau mai închisă decât restul tenului, care apar în urma unei producții mai intense de melanină. Melanina este acel pigment responsabil pentru culoarea pielii, produs de niște celule care poartă numele de melanocite. Sub influența mai multor factori, melanocitele își pot spori acțiunea și pot produce mai multă melanină decât în mod obișnuit. Pigmentul este transportat către toate straturile epidermei și ajunge treptat la suprafață, unde formează aceste pete mai închise la culoare.
Petele pot avea dimensiuni variate și pot ocupa fie zone mai reduse, fie se pot acumula într-un număr mai mare pe suprafețe mai extinse.
Tipuri de pete pigmentare
În funcție de anumite particularități legate în special de modul în care apar, petele pigmentare pot fi de mai multe tipuri.
Melasma
Melasma reprezintă un caz aparte de apariție a petelor pigmentare, acestea fiind prezente de cele mai multe ori pe față, în regiunea nasului, obrajilor și a zonei de deasupra buzei superioare. Apariția lor este strâns legată de activitatea hormonală, așa că sunt întâlnite mai des în cazul femeilor. De fapt, acestea pot fi văzute de cele mai multe ori în sarcină, atât la nivelul feței, cât și pe abdomen.
Petele de bătrânețe
Aceste formațiuni poartă și denumirea de pete solare sau lentigo solar, deoarece se formează în regiunile care se află cel mai des în bătaia razelor solare: pe față, piept, gât, umeri și mâini. Totuși, ele se numesc și pete de bătrânețe deoarece apar mai frecvent la persoanele mai în vârstă. După o perioadă lungă de expunere la soare fără protecție adecvată, acestea se pot forma pe piele pe măsură ce aceasta îmbătrânește.
Petele post-inflamatorii
Hiperpigmentarea pielii poate apărea și în urma proceselor inflamatorii. Atunci când pielea suferă o astfel de afecțiune (de exemplu acneea sau anumite tipuri de dermatite), are loc din nou o producție excesivă de melanină. Chiar și după vindecarea leziunilor respective, pot rămâne pete mai roz sau mai maronii. În general, acestea apar acolo unde pielea este mai subțire, adică în regiunea feței și a gâtului.
Cauzele petelor pigmentare
Una dintre cele mai frecvente cauze a petelor pigmentare este expunerea la radiațiile ultraviolete. Acestea sunt extrem de nocive pentru piele, producând deteriorări și modificări celulare la nivelul acesteia. Ele stimulează și hiperproducția de melanină, pigment care are și rol de protecție. Astfel, riscul de formare a petelor pigmentare este mai mare. Însă, așa cum am menționat, și schimbările hormonale sunt deseori responsabile.
Aceste schimbări ale nivelurilor de hormoni nu trebuie să aibă loc neapărat în mod natural în organism pentru a determina fenomenul de hiperpigmentare. Ele pot fi influențate și de administrarea anumitor medicamente, de exemplu contraceptivele orale. Și alte medicamente pot fi asociate creșterii riscului de formare a petelor pigmentare, precum și anumite afecțiuni endocrine sau procesele inflamatorii asociate cu unele probleme cutanate.
Prevenirea petelor pigmentare
O regulă ce trebuie respectată zilnic, mai ales dacă dorești să previi formarea acestor pete maronii pe față, este protecția solară. Radiațiile ultraviolete sunt prezente mereu în atmosferă și protejarea împotriva acestora ar trebui realizată în permanență, chiar dacă intensitatea lor este mult mai mică în sezonul rece sau atunci când vremea este mai puțin prietenoasă. Așadar, riști oricând ca pielea ta să fie afectată și, astfel, să crești șansele de apariție ale petelor pigmentare.
De aceea, ar trebui să optezi pentru folosirea zilnică a unui produs cu un factor de protecție (SPF) de minimum 30. În zilele de vară, atunci când nivelul radiațiilor este foarte ridicat, poți alege SPF 50. Ar fi recomandat să iei și măsuri suplimentare de protecție, precum purtarea unor pălării cu boruri largi care să acopere mai bine fața și folosirea ochelarilor de soare cu lentile speciale, care protejează nu doar ochii, ci și pielea din această zonă, care este mai subțire. Ar trebui și să eviți pe cât posibil expunerea la soare în intervalul orar 10-16, când intensitatea lor atinge maximul.
Un alt sfat de prevenire de care ar trebui să ții cont este și îngrijirea corespunzătoare a pielii atunci când te confrunți cu afecțiuni inflamatorii precum acneea. Folosește doar produse care să se potrivească tenului cu tendință acneică și care să nu încarce porii, astfel prevenind formarea unor noi leziuni. Când vine vorba de acneea deja existentă, asigură-te că nu atingi coșurile și nu le storci, deoarece astfel poți favoriza hiperpigmentarea.
Tratamentul petelor pigmentare
Poți aborda mai multe moduri de a estompa și a îmbunătăți aspectul petelor pigmentare. În funcție de felul în care arată acestea și de anumite particularități, poți încerca mai multe metode. Este recomandat să iei legătura și cu un specialist, care îți poate recomanda anumite produse sau proceduri pe care doar acesta le poate realiza.
Exfolierea
Prin exfoliere, se îndepărtează celulele moarte de pe suprafața pielii, iar tenul poate rămâne mai curat și mai luminos. Astfel de metode sunt deseori recomandate în cazul tenului cu imperfecțiuni, deoarece poate ajuta la netezirea și uniformizarea acestuia. Exfolierea se poate realiza atât mecanic, cu ajutorul produselor cu particule abrazive, cât și chimic, prin anumite substanțe precum acizii AHA și BHA.
Ai grijă, însă, deoarece exfolierea excesivă poate fi dăunătoare pentru piele. Aceasta nu ar trebui realizată mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, deoarece altfel riști să provoci iritații care nu vor fi benefice pentru starea și aspectul tenului. Dacă pielea ta este sensibilă, ar fi bine să eviți exfolierea.
Produse de albire
Există anumite produse cu ingrediente speciale care au efect de albire și care pot fi utilizate în cazul petelor pigmentare. Câteva dintre acestea includ hidrochinona și acidul kojic, care pot contribui la depigmentarea pielii. Este recomandat să discuți totuși cu un specialist pentru a vedea ce fel de produs este cel mai potrivit pentru tine.
Proceduri cosmetice speciale
În cazul în care petele sunt mai persistente și produsele de îngrijire nu oferă rezultate, ai putea apela la câteva proceduri speciale care ajută la netezirea tenului și la îndepărtarea straturilor superficiale de celule moarte. Acestea pot include tratamentele cu laser sau IPL (lumină intens pulsată), microdermabraziune sau peeling chimic. Atenție, însă, trebuie realizate doar în cabinetul unui specialist.
Remedii naturiste
Deși nu îți pot garanta aceleași rezultate ca alte metode, poți încerca și câteva metode naturiste de a îmbunătăți aspectul tenului și a estompa petele pigmentare. Infuziile de ceai verde sau ceai negru, oțetul de mere amestecat cu apă, gelul de aloe vera sau extractul de ceapă roșie ar putea contribui la o oarecare ameliorare a hiperpigmentării.
Produse recomandate
Îți putem sugera și o serie de produse cu efect de uniformizare, dedicate petelor maronii de pe față. Încearcă Liftactiv serum B3 pete pigmentare brune, care asigură o exfoliere ușoară a pielii și acționează asupra mai multor straturi ale pielii, astfel ajutându-te să obții un ten mai uniform și mai luminos.
Dacă simți că ai nevoie de un produs anti-îmbătrânire, atunci credem că ți s-ar potrivi Liftactiv cremă B3 anti-pete pigmentare SPF 50. Aceasta te poate ajuta atât să previi, cât și să corectezi petele maronii, acționând în același timp și asupra ridurilor. În plus, îți oferă și protecție împotriva radiațiilor UV.
Pe timpul verii, credem că ai nevoie de un produs cu acțiune multiplă. Crema colorată anti-pete pigmentare 3-in-1 SPF 50+ oferă protecție solară foarte ridicată și, datorită nuanței sale, te ajută să uniformizezi nuanța tenului. În plus, are acțiune triplă asupra petelor de pe față: de uniformizare, corectare și prevenire.
Deși nu provoacă disconfort fizic, petele pigmentare pot pune probleme de ordin estetic. Apelează la rutine personalizate de îngrijire pentru a contribui la uniformizarea lor și pentru a obține din nou un ten cât mai strălucitor. Folosește produse cu acțiune dedicată anti-hiperpigmentare și vezi ce metode funcționează pentru tine.
Surse:
- “Skin Discoloration & Pigmentation Disorders: Causes & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/11014-pigmentation-abnormal-pigmentation. Published 29 March 2016. Accessed 28 June 2023.
- Santos-Longhurst, Adrienne. “Home Remedies for Pigmentation: How to Remove Dark Spots.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation. Published 10 February 2023. Accessed 28 June 2023.