Diferența dintre crema de soare, laptele, spray-ul și apa de protecție solară
Protecția solară este necesară dacă vrei o piele frumoasă și sănătoasă, mai ales în sezonul cald, când intensitatea radiațiilor UV atinge cote maxime. Radiațiile solare au efecte negative asupra pielii tale, așa că medicii dermatologi recomandă protejarea acesteia cu un produs cu SPF, mai ales în sezonul cald, în zilele petrecute în aer liber. În lipsa protecției, riști:
- Îmbătrânirea prematură a pielii;
- Arsurile solare;
- Cancerul de piele.
Și, totuși, pentru ce optezi între crema de plajă, laptele, spray-ul cu SPF și apa de protecție solară? Ca să-ți ușurăm alegerea, îți prezentăm caracteristicile fiecărui produs:
Crema pentru protecție solară
Crema de protecție solară are o consistență densă și este extrem de eficientă, creând la nivelul pielii o barieră de protecție împotriva razelor de soare. Întrucât este un produs cu textură cremoasă, se întinde foarte bine pe piele și, totodată, hidratează în profunzime.Dintre toate produsele cosmetice cu SPF, crema de soare este cea mai eficientă, reușind să ofere protecție mare pielii. Este foarte important, însă, să întinzi crema pe toate porțiunile expuse soarelui dar și să folosești o cantitate suficient de mare, ca să creezi un strat gros care să împiedice radiațiile UV să pătrundă în piele. Vâscozitatea acesteia poate fi un dezavantaj întrucât pătrunde destul de greu în piele și poate lăsa urme albe inestetice.
Lapte pentru protecție solară
Laptele pentru protecție solară este la fel de eficient precum crema, însă, are un atu în plus: are o textură semilichidă, deci este mai ușor de distribuit pe piele. Spre deosebire de crema de soare, care este foarte vâscoasă, laptele pătrunde imediat în piele, hidratează și nu lasă urme albe. Așadar, dacă o cremă de soare poate fi folosită numai, sau, mai ales, la plajă, laptele pentru protecție solară poate fi introdus în rutina zilnică de îngrijire a pielii, fie că mergi la cumpărături sau la serviciu.
Spray protecție solară
Dintre toate produsele cosmetice cu SPF, spray-ul este cel mai ușor de aplicat. Asta pentru că îl poți folosi și în zonele mai puțin accesibile, în care îți este greu să te dai cu cremă, cum ar fi spatele. Mai mult decât atât, spray-urile sunt mai ușor de aplicat și în cazul copiilor, care nu prea au răbdare.
Un avantaj al spray-ului cu SPF constă în faptul că nu este uleios și nu lasă urme pe piele. Mare atenție, însă! Dacă nu este aplicat în cantități suficiente, nu este atât de eficient pe cât ți-ai dori. Dermatologii sunt de părere că pulverizarea pe o zonă extinsă de piele ar trebui să dureze cel puțin 6 secunde, pentru ca produsul aplicat să fie suficient pentru a oferi protecție.
Apa de protecție solară
Spre deosebire de spray, apa de protecție solară are o textură mai ușoară, fiind ideală atât pentru corp, cât și pentru față. Dacă o folosești pentru ten, nu pulveriza direct ci, mai degrabă, aplică apa de protecție pe palme, iar apoi masează-ți fața, evitând zona ochilor.
În funcție de tipul și nevoile pielii tale, poți alege cele mai potrivite produse cu factor de protecție solară. De pildă, dacă ai pielea foarte albă și ești predispus arsurilor solare, folosește o cremă de soare cu SPF mare, mai ales la primele expuneri la soare de la începutul verii. Pe de altă parte însă, dacă ai pielea uscată și simți nevoia de hidratare, poți folosi un lapte cu protecție solară. Tenul gras este avantajat de spray-uri și apă de protecție solară, care nu încarcă pielea și nu blochează porii. Dacă nu reușești să alegi cel mai potrivit produs pentru protecția împotriva radiațiilor UV, poți apela la un medic dermatolog, care te poate ajuta în acest sens.
Reguli de protecție împotriva radiațiilor UV
Pentru o piele sănătoasă și frumoasă, fără arsuri solare și deloc îmbătrânită, ține cont de următoarele reguli:
- Nu te expune la soare în intervalul 10-16, mai ales în zilele toride de vară, când radiațiile ajung la intensitate maximă;
- Aplică produse cu SPF măcar cu 20-30 de minute înainte de a ieși din casă, astfel încât acestea să acționeze până te expui la radiații;
- Reaplică produsele cu SPF o dată la 2 ore, dacă stai în bătaia razelor de soare, precum și după fiecare baie în piscină ori în mare;
- Protejează-ți pielea și prin purtarea unor haine din materiale naturale ori a accesoriilor precum pălăriile, șepcile ori ochelarii de soare;
- Adăpostește-te imediat la umbră, dacă observi că pielea ți s-a înroșit, ori dacă te strânge sau te ustură;
- Hidratează-te, consumând lichide mai mult decât de obicei atunci când stai la soare;
- După plajă, hidratează-ți pielea cu o loțiune de corp;
- Alege produse cu SPF minim 30 pe timpul verii, de preferat din gama dermatocosmeticelor.
Data publicării: