OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Ghid de alimentație și îngrijire pentru o piele sănătoasă

gihid alimentatie

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar alimentația zilnică poate avea o influență majoră asupra stării de sănătate a acesteia. Pentru menținerea integrității tegumentului, dar și pentru un aport optim de proteine, îți recomandăm un ghid de alimentație și de îngrijire benefic pielii pe termen lung.

Alimentație pentru o piele curată și sănătoasă


Pentru protejarea pielii, proteinele ori macronutrienții au rol fundamental. Nutrienții pe care îi procuri din alimentație aduc un aport optim pentru regenerarea celulară permanentă la nivel cutanat. Combinațiile de aminoacizi sunt printre cele mai importante proteine de care organismul are nevoie. Printre cei mai importanți aminoacizi esențiali amintim: leucina, lisina, metionina, triptofanul, fenilalanina, isoleucina si valina. Sursele importante de aminoacizi sunt reprezentate de proteinele de proveniență animală cu o valoare biologică crescută precum: ouă, pește, lactate și carne slabă. Un adult are nevoie de un aport zilnic de proteine care să reprezinte 10-35% din totalul caloric, respectiv 0,75 gr de proteine /kilogram corp/ zi.

Vitamine recomandate pentru o piele sănătoasă


De regula, toate vitaminele și mineralele de care pielea are nevoie se găsesc în natura. Atât fructele, cât și legumele proaspete sunt adjuvanți naturali pentru o piele sănătoasă, iar pentru că regenerarea trebuie susținută din interior, specialiștii în nutriție sunt de părere că o dietă echilibrată poate stimula regenerarea pielii.

Vitamine și minerale benefice pentru piele


Vitamina A. Consumul de vitamina A împiedică apariția ridurilor și previne dezvoltarea vergeturilor. Este folosită în produsele anti-aging deoarece mărește elasticitatea pielii. De asemenea, vitamina A este ideală pentru pielea uscată și descuamată, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor precum acneea și psoriazisul.

Vitamina B. Complexul de vitamina B hidratează în profunzime pielea și stimulează tonusul celular oferindu-i tenului mai multă luminozitate în doar câteva zile. Cele mai importante vitamine ale complexului sunt vitamina B7 și biotina.

Vitamina C. Din punct de vedere dermatologic, vitamina C are unul dintre cele mai importante roluri deoarece ajută la contracararea efectelor nocive ale soarelui. Combate radicalii liberi, dar și efectele poluării sau ale fumatului, factori care afectează în mod negativ colagenul și elastina.

Seleniu. Este recomandat să facă parte din ingredientele produselor cosmetice deoarece previne arsurile solare și apariția cancerului de piele.

Zinc.Deficiența de zinc poate înrăutăți acneea, motiv pentru care dacă este ingerat ori aplicat local, zincul poate fi un tratament adjuvant al acneei, care scade secreția de sebum și controlează apariția leziunilor acneice.

Cupru. Mineralul adăugat în creme și loțiuni de corp sporește elasticitatea pielii și susține structura cutanată. Deficiența de cupru nu este des întâlnită, însă medicii spun că supradozajul prin administrarea de suplimente alimentare poate fi periculos.

Acid hialuronic. Produs în mod natural de organism, rolul acidului hialuronic este acela de a lubrifia articulațiile. Este recomandat pentru un aspect tânăr al pielii deoarece hidratează în profunzime.

Omega 3 și omega 5. Acizii grași esențiali sunt indispensabile pentru formarea barierei cutanate protectoare. În caz contrar, sebumul secretat de piele poate avea o compoziție iritantă care să predispună pielea la uscăciune și comedoane.

Surse alimentare de vitamine și minerale


Vitamina B2 - somon sălbatic, cartofi copți, avocado, spanac, banane, prune uscate, carne de pui și carne de curcan;

Vitamina B12 - midii preparate la anuri, somon, macrou, lapte, carne de pasăre precum pui sau curca, carne de vită;Acid folic - Năut, linte, cereale integrale, spanac, soia și derivate, fasole bătută, citrice;

Vitamina E - ulei vegetal de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de măsline și de soia, fructe și semințe oleaginoase precum migdale, alune de pădure, arahide, fistic, dar și pește, merișpare, roșii spanac, broccoli;

Vitamina A - ficat de vită, ulei din ficat de cod, unt, lapte integral, cartofi dulci, dovleac, morcovi, mango, spanac, broccoli;

Coenzima Q10 - carne roșie, pui, hering, alune coapte, fistic copt, ou fiert, conopidă fiară, broccoli fiert, ulei de soia și de rapiță.

Sfaturi pentru o piele sănătoasă și hidratată


Felul în care arată pielea noastră depinde în mare măsură de modul în care aceasta este îngrijită. Într-un interval de aproximativ 27 de zile, pielea se regenerează constant, motiv pentru care orice ritual de îngrijire adaptat în această perioadă se va șterge după aceste zile. Procesul de îmbătrânire prematură poate fi evitat dacă îi oferi tenului o îngrijire delicată, curățare regulată, protecție solară, dar și un stil de viață sănătos care include o alimentație corectă.

Obiceiuri zilnice care îți protejează pielea


Protecție solară. Pielea vizibil sănătoasă este o piele protejată de razele soarelui în exces. Expunerea îndelungată la soare poate provoca apariția ridurilor, a petelor maronii, dar crește și riscul apariției cancerului de piele.

Curățarea delicată a pielii. Agresivitatea cu care îți cureți tenul poate influența calitatea pielii. Este recomandat să eviți săpunurile și detergenții puternici și să îți usuci pielea prin tamponare.

Renunță la fumat
. Fumatul este obiceiul nociv care îmbătrânește prematur pielea și care duce la apariție ridurilor de expresie. Mai mult de atât, fumul de țigară poate duce la îngustarea vaselor mici de sânge din straturile exterioare ale pielii.

Demachiază-te întotdeauna seara înainte de culcare
. Orice urmă de machiaj trebuie îndepărtată seara înainte de culcare, în caz contrar vei menține toată murdăria și poluare acumulate pe timpul zilei în straturile superficiale ale pielii.

Adoptă o dietă echilibrată
. Include în dieta ta zilnică fructe, legume proaspete, cereale integrale și proteine slabe. Renunță la carbohidrații în exces, dar și la alimentele procesate care ți-ar putea îmbătrâni prematur pielea.

Gestionează-ți perioadele de stres. Stresul poate declanșa apariția acneei, dar și a altor probleme ale pielii. Acesta afectează straturile protectoare ale pielii și poate provoca apariția iritațiilor și a ridurilor.

Dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Odihna este elementul de bază de care trebuie să ții cont pentru o piele sănătoasă. Un organism lipsit de odihnă va avea un ten lipsit de fermitate și inclusiv mai multe riduri.

Nu îți stoarce coșurile
. Chiar dacă este greu să reziști tentației, stoarcerea coșurilor este un obicei extrem de nesănătos pentru ten deoarece poate agrava starea acestuia. Pot apărea inflamații, răni deschise și chiar pot rămâne semne inestetice pe față.

Practică sport. Mișcarea este un adjuvant pentru menținerea circulației sanguine. Stimulează sistemul limfatic și te ajută să lupți împotriva infecțiilor și să elimini toxinele din piele.

Nu îți exfolia tenul în exces. Exfolierea pielii este recomandată o dată pe săptămână pentru a elimina celulele moarte și impuritățile tenului, însă pielea nu trebuie agresată. Procedura făcută în exces nu va face altceva decât să îți provoace apariția coșurilor și să îți intensifice producția de sebum.

Evită băile fierbinți. Chiar dacă simți nevoia să petreci cât mai mult timp într-o cadă cu apă caldă, temperaturile ridicate îți pot distruge primul strat al epidermei și poate înlătura uleiurile naturale pe care pielea le produce.

Folosește produsele cosmetice adecvate. Fiecare produs de machiaj pe care îl aplici pe față trebuie să se potrivească structurii pielii tale. Evită folosirea produselor care conțin ingrediente agresive cu tenul. De asemenea, curăță regulat periile și pensulele cu care te machiezi. Sunt mediul propice pe care se pot dezvolta bacteriile, așa că trebuie curățate o dată la câteva zile.

Ce sa mancam pentru a avea o piele sanatoasa? Ghid de alimentatie.

Produse recomandate

go to top