Menopauza reprezintă un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile și semnifică finalul menstruației. Odată cu apariția acestei etape biologice firești în viața unei femei, se trece de la etapa de reproducere la cea de senescență, marcată de declinul funcțiilor genitale.
Femeile își pun numeroase întrebări în legătură cu menopauza - la ce vârstă apare, ce schimbări produce în organism sau cum pot fi ameliorate simptomele cu care se pot confrunta.
Care sunt etapele menopauzei și la ce vârstă apare?
Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la menopauză se referă la vârsta la care se poate declanșa acest fenomen. În acest sens, specialiștii afirmă că menopauza poate debuta oricând, între vârsta de 45 de ani și cea de 55. În medie, menopauza se instalează la aproximativ 50 de ani, însă poate avea loc și mai devreme. Când menopauza apare înainte de 45 de ani, este numită menopauză precoce, în timp ce menopauza tardivă are loc după vârsta de 55 de ani.
Menopauza reprezinta un eveniment fiziologic care include câteva perioade diferite, pe care femeile trebuie sa le cunoască:
- Premenopauza, care are o durata medie de doi ani și se caracterizează prin diminuarea și dispariția fertilității. Totodată, în această perioadă, ciclurile menstruale nu mai sunt regulate, iar producția de estrogen scade.
- Menopauza, ca perioadă propriu-zisă, corespunde dispariției definitive a menstruației.
- Postmenopauza, care are loc pe o perioadă de 2-5 ani după oprirea menstruației și până la încetarea definitivă a activității funcției ovariene.
Care sunt simptomele menopauzei?
Femeile se confruntă cu diferite simptome atunci când se instalează menopauza:
- Primul semn al apariției menopauzei este modificarea menstruației. Astfel, femeile pot observa că fie au menstruații ușoare, fie foarte abundente.
- Totodată, frecvența menstruațiilor se modifică. În funcție de organism, femeile pot avea menstruație odată la 2-3 săptămâni, însă pot trece și câteva luni.
- Printre simptomele cele mai frecvente la menopauză se numără bufeurile sau valurile de căldură, care apar în zona feței și a pieptului și fac ca pielea să se înroșească. Aceste stări sunt subite și de scurtă durată.
- La fel de comune sunt și bufeurile nocturne, prin care femeile transpiră mai mult decât în mod normal.
- Alte simptome ale instalării menopauzei sunt tulburările de somn. Din această cauză, femeile se pot simți irascibile sau obosite pe timpul zilei, chiar și la scurt timp după ce s-au trezit.
- Apariția migrenelor.
- Scăderea libidoului.
- Dificultăți de concentrare.
- Palpitații dese.
- Schimbări de dispoziție și stări de anxietate.
- Dureri sau mâncărimi în timpul actului sexual, cauzate de uscăciunea vaginală.
- Infecții dese ale tractului urinar.
- Reducerea masei musculare.
- Disconfort și dureri la nivelul articulațiilor.
- Alte simptome: frisoane, încetinirea metabolismului, creștere sau scădere în greutate.
Ce schimbări provoacă disconfort la menopauză?
În afară de bufeuri, stări de anxietate si scăderea producției de estrogen, care sunt responsabile de apariția uscăciunii și a iritației în zona intimă, există și alte schimbări care aduc disconfort femeilor aflate la menopauză. Printre acestea, se numără:
- Acumularea grăsimii in zona abdominală și apariția supraponderabilității.
- Căderea părului sau subțierea firelor de păr. Majoritatea femeilor observă o schimbare în ceea ce privește podoaba capilară odată cu vârsta de 50 de ani, atunci când crește nivelul de androgen din corp.
- Pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor, fenomen cauzat de scăderea producției de colagen provocată de nivelul mai mic de hormoni estrogeni.
- Sângerările de la nivelul uterului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe femei, în special la postmenopauză, dar și în premenopauză. Mai mult, pot apărea afecțiuni precum cistita sau atrofia vaginală, lubrifierea vaginului fiind tot mai redusă.
- Oasele devin tot mai firave, iar schimbările nu se opresc aici, ele variind de la o femeie la alta.
Cum faci față schimbărilor produse de menopauză?
Pentru a minimiza cât mai mult posibil efectele vizibile ale menopauzei asupra organismului, poți apela la o îngrijire specială a pielii, folosind produse dedicate. GamaNeovadiol a fost special concepută pentru femeile care se află în perioada menopauzei și ajută la recăpătarea densității și a volumului pielii, redând în același timp luminozitatea tenului.
La această rutină de îngrijire ar trebui să se adauge și un stil de viață cât mai echilibrat. Consumă alimente bogate în vitamine și minerale și evită carbohidrații și alte produse cu un număr ridicat de calorii. Încearcă să te menții cât mai activă și să gestionezi cât mai bine stresul din viața ta.
Simptomele menopauzei pot cauza adevărate dezechilibre atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Respectă sfaturile medicului și urmează un ritual de îngrijire care să te ajute să faci față tuturor acestor schimbări.
Bibliografie:
North American Menopause Society (NAMS) - Focused on Providing Physicians, Practitioners & Women Menopause Information, Help & Treatment Insights, www.menopause.org/.
“Menopause.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Published October 14, 2020.
Huizen, Jennifer. “What You Need to Know about Menopause.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause. Published January 13, 2020.