Mâncărime și piele uscată - Cum se schimbă pielea mea la menopauză?
Menopauza este însoțită adesea de senzații ciudate și disconfort cutanat, cum ar fi mâncărimea și uscăciunea. Am creat acest articol pentru a-ți oferi toate răspunsurile legate de efectele menopauzei asupra pielii, dar și sfaturi de îngrijire pentru a face față mai ușor tuturor acestor schimbări.
Ce este menopauza?
Menopauza este caracterizată de încetarea activității ovarelor și oprirea ciclului menstrual. Atât producția de ovule, cât și de hormoni sexuali feminini (cu precădere estrogen) încetează în timpul menopauzei, lucru care provoacă o serie de schimbări în organism.
Menopauza începe de obicei între 40 și 55 de ani, dar femeile prezintă simptome cu câțiva ani înainte de oprirea permanentă a menstruației. Aceste simptome includ cicluri neregulate și modificări are fluxului sângerării, bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție și schimbări ale pielii.
De ce au loc modificări ale pielii?
Efectele menopauzei asupra pielii se manifestă, în principal, ca urmare a faptului că producția de estrogen scade. Hormonii estrogeni, în special estradiolul, funcționează ca niște antioxidanți puternici, iar dezechilibrul lor provoacă daune care favorizează stresul oxidativ(1). În esență, reducerea estrogenului generează excesul de radicali liberi, principalii factori care conduc la îmbătrânirea pielii.
Efectele menopauzei: Ce se întâmplă cu pielea ta?
Pielea este primul organ afectat de nivelurile scăzute de estrogen din timpul menopauzei. Însă, ce se întâmplă, mai exact, cu celulele pielii și cu straturile sale protectoare?
Scăderea nivelului de estrogen și creșterea nivelului radicalilor liberi modifică diferite tipuri de celule, precum și modul în care acestea interacționează, dar și straturile de țesut în care se dezvoltă. Într-un cuvânt, este afectată matricea celulară. La menopauză, apar mai multe schimbări la nivelul pielii. Iată câteva dintre cele mai importante:
- Reducerea grăsimii și a funcției keratinocitelor, celulele superficiale care fac parte din epidermă.
- Scăderea producției de sebum.
- Hidratarea redusă a pielii.
- Modificarea microcirculației, care cauzează bufeurile și îngreunează oxigenarea și nutriția celulelor.
- Modificarea densității părului, ceea ce favorizează căderea acestuia.
- Apariția celulitei.
- Îngreunarea procesului de vindecare a cicatricilor.
- Reducerea numărului de fibroblaste dermice, responsabile pentru producerea matricei extracelulare și totodată scăderea procesului de sinteză a acesteia, ceea ce diminuează producția de colagen.
Știai că 30% din structura de proteine este pierdută în primii 5 ani de la primele semne ale menopauzei?(2)
În general, îmbătrânirea cronologică diminuează producția de estrogen, ceea ce duce la apariția liniilor fine și al unui ten mai subțire, mai fragil și mai puțin tonifiat. Acest proces se întâmplă destul de rapid și, la cinci ani de la menopauză, în absența tratamentelor complementare, se observă frecvent o pierdere de 30% din structura proteică a pielii tale(2). Îmbătrânirea extrinsecă, ce se datorează expunerii la razele UV, poluării și consumului de tutun, se poate adăuga la stresul oxidativ, ceea ce duce la formarea unor linii mai profunde și a petelor de vârstă.
Afecțiuni cutanate provocate de menopauză
Efectele menopauzei asupra pielii pot include și o serie de afecțiuni, deoarece fluctuațiile de hormoni fac pielea mai sensibilă și mai predispusă la diferite probleme. Iată care sunt acestea:
- Iritații - pielea nu mai are aceeași capacitate de a reține umiditatea, lucru care duce la uscarea sa. Astfel, riscul de apariție al iritațiilor crește.
- Psoriazis - pielea devine mai predispusă la psoriazis și, în cazul ai deja de-a face cu această afecțiune, simptomele se vor agrava.
- Acnee - erupțiile acneice pot apărea în urma impactului nivelului mai scăzut de progesteron asupra glandelor sebacee.
- Arsuri solare - deoarece pielea se subțiază, aceasta devine și mai vulnerabilă în fața radiațiilor ultraviolete nocive.
- Petele pigmentare - expunerea la soare crește șansele de apariție a acestor modificări în pigmentul pielii.
- Modificări la nivelul părului - efectele menopauzei se răsfrâng și asupra părului, care devine mult mai fragil și începe să se rărească.
Îngrijirea pielii la menopauză
Pentru a menține aspectul plăcut al pielii la menopauză, va trebui să îi oferi o îngrijire atentă. Este important să nu omiți rutina zilnică de îngrijire a tenului și să folosești produse adecvate. Pentru a activa mecanismul anti-îmbătrânire a pielii, încearcă gama Neovadiol creată special pentru perioada menopauzei.
Folosește loțiuni hidratante pentru corp pentru a combate senzațiile de disconfort cauzate de pielea uscată și nu uita să folosești protecție solară de fiecare dată când te expui la soare, chiar și în anotimpurile reci.
Elemente cheie de reținut
- Reducerea producției de estrogen - care este un puternic antioxidant - caracteristică perioadei menopauzei amplifică procesul de îmbătrânire a pielii.
- În timpul menopauzei, pielea se deshidratează, își pierde elasticitatea și este mai predispusă la apariția ridurilor. În plus, țesutul cutanat se subțiază, devine mai fragil și își pierde din tonifiere.
Menopauza este o perioadă asociată cu foarte multe schimbări în întregul organism. Efectele menopauzei sunt vizibile cu precădere la nivelul pielii, care suferă o îmbătrânire accentuată și devine mai sensibilă. Însă, printr-o îngrijire adecvată, vei putea face mai ușor tuturor acestor modificări, iar pielea își va păstra aspectul plăcut cât mai mult timp posibil.
Data publicării: