Mâncărimile persistente la nivelul scalpului te scot din minți? Într-adevăr, acestea reprezintă o adevărată problemă și o sursă de stres. Pe lângă faptul că sunt greu de calmat, mâncărimile scalpului sunt deseori asociate cu un scalp iritat și uscat, coji pe scalp sau mătreață și roșeață la nivelul acestuia. Ba mai mult, scărpinatul excesiv poate provoca răni dureroase.
Probabil că te întrebi de ce au apărut aceste mâncărimi și cauți cu disperare o soluție pentru a scăpa de ele. Iată toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege ce a cauzat această problemă și cum o poți gestiona eficient.
Mâncărimile la nivelul scalpului: cauze
Mâncărimile la nivelul scalpului pot avea cauze multiple. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este mătreața sau dermatita seboreică. Dermatita seboreică reprezintă o afecțiune la nivelul pielii scalpului și feței, acestea fiind zonele în care se găsesc glandele sebacee (care secretă sebum).
Dermatita seboreică este asociată cu roșeață la nivelul scalpului și scuame galbene sau albe – piele descuamată cu aspect de fulgi, care se desprinde de scalp. Eczemele se pot extinde la nivelul sprâncenelor, pleoapelor, gâtului și în spatele urechilor. Dermatita seboreică este favorizată de stres, modificări hormonale, infecții fungice la nivelul pielii scalpului și schimbări climatice.
Totuși, dermatita seboreică nu este singura cauză a mâncărimilor scalpului. Acestea pot fi cauzate și de alți factori, cum ar fi:
- Herpes zoster (Zona zoster) – afecțiune dermatologică provocată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, virusul răspunzător și pentru apariția varicelei.
- Tulburare de anxietate – stare constantă de agitație și îngrijorare, asociate cu insomnii și afectarea activităților zilnice.
- Dermatita de contact – mâncărimile scalpului pot fi provocate de o reacție alergică la un produs de îngrijire pentru păr (șampon, balsam, mască sau altele).
- Psoriazis – afecțiune dermatologică cronică, caracterizată de o creștere anormală a celulelor pielii.
- Pediculoza – infecția cu păduchi provoacă mâncărimi severe la nivelul scalpului.
- Tinea capitis – infecție fungică la nivelul scalpului.
- Diabetul zaharat – nivel ridicat al glicemiei din sânge, care poate fi asociat cu complicații. Persoanele cu diabet pot experimenta mâncărimi ale scalpului.
- Dermatita atopică – afecțiune dermatologică cronică, diagnosticată în copilărie, caracterizată de mâncărimi ale pielii, eczeme, roșeață și piele foarte uscată.
- Reacție alergică la medicamente – unele medicamente pot provoca reacții alergice, care se pot manifesta inclusiv la nivelul pielii scalpului.
- Scabie – scabia poate provoca mâncărimi atât de severe, încât pacientul nu poate adormi. Aceasta este o infecție provocată de parazitul Sarcoptes scabiei.
- Obiceiuri inadecvate de îngrijire – menținerea îndelungată pe scalp a produselor de styling pentru păr poate provoca mâncărimi. De asemenea, clătirea insuficientă a părului după aplicarea șamponului/balsamului duce la acumularea acestor produse pe scalp, ceea ce poate cauza mâncărimi.
- Urticarie – alergie cu reacții cutanate (eczeme roșii și mâncărimi).
Cum pot fi ameliorate și tratate mâncărimile la nivelul scalpului?
Mâncărimile scalpului pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor și obiceiurilor corecte de îngrijire a părului, însă trebuie tratate folosind produse special concepute pentru această problemă.
Tratamentul mâncărimilor scalpului
Tratamentul pentru mâncărimile la nivelul scalpului implică în primul rând tratamentul cauzei. Întrucât mâncărimile pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, este important să mergi la medicul dermatolog, pentru un diagnostic corect.
Odată ce este tratată cauza, simptomele de prurit vor dispărea. În funcție de cauză, medicul îți poate recomanda unguente, loțiuni, șampoane ce conțin substanțe farmacologice pentru tratament (corticosteroizi topici, unguente antifungice etc.) sau chiar medicamente orale cu prescripție medicală.
Scalpul sensibil are nevoie de o îngrijire delicată, deoarece utilizarea unor produse necorespunzătoare poate agrava problemele scalpului.
Dermatocosmeticele sunt produse de îngrijire (șampoane, tratamente, balsamuri, serumuri) special concepute pentru pielea și scalpul cu probleme, testate dermatologic, care se găsesc în farmacii.
Dermatocosmeticele pentru scalp pot avea diferite scopuri, cum ar fi calmarea mâncărimilor (calmante), diminuarea sau prevenirea reacțiilor alergice (hipoalergenice), prevenirea căderii părului, tratarea dermatitei seboreice și altele. Șamponul cu piritionat de zinc, cu sulfură de seleniu, cu acid salicilic sau cu ketoconazol pot fi utile pentru gestionarea mâncărimilor scalpului.
Produse recomandate pentru a ameliora şi trata mâncărimile la nivelul scalpului
Șampon Ultra Calmant pentru scalpul sensibil
Șampon Ultra Calmant - Șampon pentru scalpul sensibil și păr uscat
Șampon Ultra Calmant - Șampon pentru scalpul sensibil și păr normal până la gras
Șamponul Ultra Calmant pentru scalpul sensibil este șamponul anti mâncărimi pentru scalp de care ai nevoie pentru îngrijirea scalpului cu probleme. Acesta acționează de la prima aplicare, reducând mâncărimile, senzația de înțepături și arsurile de la nivelul scalpului. Se găsește în două variante, în funcție de tipul de păr – uscat sau normal până la gras.
Șampon tratament împotriva mătreţii pentru scalp sensibil
Șampon tratament împotriva mătreţii pentru părul normal până la gras
Șampon tratament împotriva mătreţii pentru părul uscat
Șampon tratament împotriva mătreţii pentru scalp sensibil
Dacă mâncărimile scalpului au apărut pe fondul mătreții, Șamponul tratament Dercos Technique te poate ajuta să scapi rapid de această problemă. Acest tip de șampon elimină mătreața și are acțiune anti-recidivă pe termen lung. Se găsește în mai multe variante, în funcție detipul de păr – uscat, sensibil și normal până la gras.
Șampon Antimătreață Purificator
Șampon Antimătreață Purificator
Atunci când mătreața este cauza mâncărimilor, Șamponul Antrimătreață Purificator de la Vichy este cu siguranță produsul de care ai nevoie în rutina de îngrijire a părului. Datorită efectul de exfoliere, Șamponul Antimătreață Purificator îndepărtează mătreața, excesul de sebum și reface microbiomul scalpului. Formula hipoalergenică este potrivită pentru scalpul sensibil. Acest șampon este recomandat pentru părul gras.
În concluzie, mâncărimile la nivelul scalpului pot fi cauzate de numeroși factori. Medicul dermatolog este singurul care poate stabili care este cauza și care îți va recomanda tratamentul corespunzător. Nu uita să incluzi în rutina de îngrijire a părului dermatocosmetice, cu rol adjuvant în tratamentul problemelor scalpului.
Bibliografie:
Nall, Rachel. “Why Do I Have an Itchy Scalp?” Healthline, Healthline Media, 23 Apr. 2018, www.healthline.com/health/itchy-scalp#causes. Accessed 21 June 2021.
Whelan, Corey. “9 Home Remedies for Itchy Scalp.” Healthline, Healthline Media, 7 Mar. 2019, www.healthline.com/health/home-remedies-for-itchy-scalp#Overview. Accessed 21 June 2021.