Odată cu instalarea menopauzei apar și modificări care afectează corpul, mintea și pielea ta. Este începutul unei noi călătorii în viața ta, iar cunoașterea a ceea ce se întâmplă te va ajuta să o depășești mult mai bine.
Menopauza este un proces fiziologic care se petrece în corpul fiecărei femei și apare de obicei între 40 și 55 de ani atunci când nivelul de estrogen din organism scade. Există situații în care poate apărea chiar mai devreme, iar simptomele de la început de menopauză sunt diferite.
În articolul de mai jos, experta noastră Karolina Kopeć descrie diferitele schimbări pe care le vei simți și le vei vedea la nivelul pielii, (precum pierderea elasticității)și explică de ce au loc acestea. Este posibil să nu te confrunți cu toate aceste simptome, deoarece menopauza se manifestă diferit de la femeie la femeie, totuși este bine să știi care sunt particularitățile sale.
Ce schimbări generează menopauza asupra pielii tale?
Simptomele menopauzei pot diferi în funcție de etapa acesteia, dar o constantă este sigur lipsa hidratării.
Frustrant, dar nu imposibil de tratat!
Primele simptome ale menopauzei care au efecte și asupra pielii sunt legate, de obicei, de modificarea nivelului de hormoni și sunt următoarele:
- Uscăciune - vei observa că pielea este aspră, îți provoacă mâncărimi și devine ternă.
- Subțiere - apar mai multe riduri vizibile, în special în jurul ochilor și gurii, iar rănile se vindecă mai greu.
- Sensibilitate - pielea ta va fi adesea iritată, roșie; este posibil să simți adesea o senzație de arsură, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție îngrijirii pielii.
- Problemele existente ale pielii, cum ar fi acneea, se pot agrava din cauza nivelului mai mic de hormoni feminini.
- Semne de deteriorare solară, cum ar fi petele pigmentare - acum vei vedea, probabil, efectele expunerii la razele UV în exces, fără protecție, din anii anteriori.
- Pierderea elasticității pielii - pe măsură ce colagenul scade, pielea începe să-și piardă fermitatea.
- Apariția firelor de păr facial - vei observa fire de păr nedorite deasupra buzelor, de-a lungul maxilarului și bărbiei, în timp ce pe scalp părul devine mai subțire (în anumite cazuri se poate observa o regresie frontală a acestuia).