Indiferent dacă ești sau nu la menopauză, alimentația va avea întotdeauna un impact asupra pielii și a sănătății generale. Cu prea mult din ceva și cu prea puțin din altceva, nutrienții care sunt esențiali pentru bunăstarea ta sunt complet dezechilibrați
Revenind la menopauză acum, aici sunt nutrienții reali pe care trebuie să te concentrezi.
Simptomele deranjante care apar în timpul menopauzei, precum și modalitățile de prevenire a acestora au devenit un subiect de cercetare. S-a dovedit că frecvența apariției, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari (1).
Grupuri de nutrienți care sunt deosebit de importanți în timpul menopauzei:
- Fitoestrogeni
- Vitamina D
- Calciu
- Acid folic
- Polifenoli
- Fibră
- Acizi grași Omega-3
În epoca menopauzei, densitatea oaselor scade, motiv pentru care este importantă asigurarea aport mare de vitamina D(1).
- Principala sursă de izoflavone (cele mai populare flavonoide) sunt: soia și produsele de soia, trifoiul roșu și năutul.
- Lignanii pot fi găsiți în: semințe de in, cereale și fructe de pădure.
- Stilbeneul se poate găsi în: struguri, alune, afine și vin.
Cercetările epidemiologice arată că dieta bazată pe soia și produsele de soia scade riscul de cancer de sân, incidența simptomelor menopauzei și osteoporoza (1)
Leguminoasele, legumele cu frunze și fructele de fructe de pădure sunt produse pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta. Nu uita de grăsimile bune din uleiuri vegetale, nuci, semințe și pește, care sunt, de asemenea, importante [1,3].
Un alt grup important de produse sunt fructele de boabe. Conțin multe componente dietetice importante, precum: vitamine, minerale, folati, fibre și polifenoli. Acestea pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de cancer; prin urmare, se crede că pot fi de ajutor în timpul menopauzei(3). Acizii grași Omega-3 au un impact semnificativ asupra multor boli, inclusiv asupra afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului. Deci, sunt benefice în dietă în timpul menopauzei. Câteva dintre cele mai importante surse de acizi omega-3 sunt: uleiurile vegetale, nuci, semințe și grăsimi din peștii și mamiferele marine(1)
SURSE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.