Menopauza - între mit și realitate
Indiscutabil, nimănui nu îi face plăcere să se gândească că va veni și acest moment. Marele M.
Menopauza, despre care toate doamnele știu încă de la mamele lor că este o perioadă dificilă, presărată cu multa stări ciudate și care, oficial, reprezintă intrarea în vârsta a treia. Bătrânețea și renunțarea la feminitate și frumusețe. Bufeuri, sângerări ciudate, kilograme nesuferite, toane, părul care nu mai stă ca înainte, riduri care apar peste noapte. Nimic nu mai e cum era, iar aceste schimbări interioare și exterioare sperie femeile, le fac să se simtă diferite, să se izoleze sau să considere că totul e un rău necesar și să îndure în tăcere, ca mamele și bunicile lor.
Într-adevăr, menopauza este o perioadă firească, fiziologică în viața unei femei. Nu poate fi amânată sau evitată, deși medicina viitorului ne dă speranțe într-o tinerețe fără bătrânețe implicit într-o terapie de rejuvenare ovariană. Dar până atunci trebuie să acceptăm evidența că menopauza este o perioadă în care femeile trăiesc 20-30 ani și să încercăm să trecem prin ea într-o stare cât mai bună de sănătate fizică și mentală.
Mai întâi, câteva informații succinte, dar esențiale despre această perioadă de grație.
1. Menopauza se instalează când numărul de foliculi - adică celulele ovariene primare din care se dezvoltă ulterior alți foliculi ce vor ovula - scad și dispar. Acest număr de foliculi îl avem de la naștere și este variabil de la femeie la femeie. El scade progresiv pe parcursul vieții fertile, astfel ca în jurul vârstei de 50 de ani dispar.
2. Menopauza nu se instalează peste noapte. Este un proces format din premenopauză și postmenopauză, evenimentul central fiind absența menstruației timp de un an.
Află mai multe despre pre-menopauza și post-menopauza
Pre-menopauza apare cu câțiva ani 4-6 anteriori de oprirea menstruației și se caracterizează prin dereglări menstruale și modificări ușoare la nivelul mucoasei vaginale - uscăciune, jena la contact sexual si investigații medicale - creșteri ale FSH. Post-menopauza reprezintă perioada de după ultima menstruație pana la sfârșitul vieții
3. Toate simptomele și semnele de care se plâng doamnele în această perioadă se datorează scăderii producției de estrogeni din ovare. Estrogenii sunt hormonii tinereții si frumuseții, ai stării de bine. Ei ne fac pielea și părul sănătos și frumos, talia zveltă și dispoziția sufletească bună. Dar efectele lor sunt foarte importante și pentru inimă, oase, ficat, etc. De aceea, când nu îi mai avem la valori bune, ne simțim foarte diferit din foarte multe puncte de vedere.
4. Cele mai supărătoare simptome sunt cele neurovegetative - adică mult temutele bufeuri, a căror apariție si evoluție este imprevizibilă și supărătoare. Nu prea se știe exact mecanismul intim de apariție, cert e că apar fie din senin, fie declanșate de căldură, alcool sau condimente, pot fi mai rare sau la 2-3 ore și mai ales perturbă somnul de noapte când sunt însoțite de transpirații accentuate.
5. Cele mai supărătoare semne cu care se confrunta doamnele sunt cele legate de sfera urogenitala, estrogenii fiind hormonii care mențin în bună stare de funcționare vaginul femeii. Apare uscăciunea vaginala, dispareunia - adică jena la contact sexual, senzația de micțiune urgentă sau chiar pierderi mici de urină în momente de râs, tușit, efort fizic. Aceste semne și simptome reprezintă vârful icebergului legat de menopauza. Creșteri ale tensiunii arteriale, creșterea colesterolului în sânge, scăderea densității în oase - mult temuta osteoporoză, depresia, agravarea anxietății, insomniile sunt câteva dintre afecțiunile ce se pot transforma în boli pe parcursul menopauzei. Să nu mai vorbim de kilogramele adunate in jurul taliei si rezistența la diete si efort fizic, retenția de apă - edeme, cearcăne accentuate sau pungile de sub ochi.
Ce putem face?
Foarte importante sunt micile, dar semnificative, schimbări ale stilului de viață. Alimentație echilibrată, cu multe legume, fructe - în special roșii - care sunt bogate in antioxidanți. Multe lactate și brânzeturi cu puține grăsimi și sare, carne cu măsură și multe semințe și fructe oleaginoase - bogate în vitamina E - denumită și vitamina frumuseții feminine. Hidratare consecventă – chiar peste 2 litri de apa pe zi și multă mișcare de orice fel - mers pe jos, bicicletă, fitness, pillates. Ajută la menținerea tonusului psihic și a formei fizice.
Legat de ameliorarea semnelor si simptomelor de mai sus, există varii produse atât naturiste, cât și alopate, cu aplicare locală – intra-vaginală sau pe cale orală, care își fac efectul mai rapid sau mai lent, de la femeie la femeie.
Data publicării: