Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar câți dintre noi chiar ne facem timp pentru un început sănătos în fiecare dimineață?
De ce este micul dejun atât de important?
Rețete pentru mic dejun există o mulțime, însă e important să cerem sfatul unui specialist, dacă vrem să cunoaștem cu adevărat tainele meselor care ne hrănesc, nu doar ne oferă senzația de sațietate.
Am cerut sfaturile nutriționistul Raphaël Gruman pentru a afla care sunt beneficiile de a petrece puțin timp suplimentar în bucătărie pentru pregătirea unui mic dejun excelent.Celor mai mulți dintre noi ne este greu să ne dăm jos din pat dimineața, dar ce ne facem când senzația de adormire ajunge să dureze mare parte din zi, dacă nu chiar toată ziua? Nutriționistul Raphaël Gruman explică: „Atunci când ne trezim după o noapte de somn, organismele noastre sunt deshidratate. Acest lucru duce la senzația de oboseală – de fapt, chiar și o scădere cu 2% a apei din corp ne poate face să avem cu 20% mai puțină energie pe parcursul zilei.”
Dacă vreți să începeți ziua pline de energie, faceți din rehidratare prioritatea numărul 1. Altfel spus, consumați cel puțin un pahar cu apă imediat ce v-ați trezit. Raphaël recomandă să treziți stomacul cu o cană de apă caldă cu lămâie băută cu cincisprezece minute înainte de masă. Astfel vă veți „deschide” sistemul digestiv, vă veți stimula metabolismul și vă veți pregăti organismul pentru prima masă a zilei.
Trucuri pentru un mic dejun sănătos
Aveți tendința de a vă trezi înfometate? Vești bune! Raphaël spune că, de vreme ce organismul are la dispoziție toată ziua pentru a consuma combustibilul pe care îl primește la micul dejun, aproape orice e permis. Adică dacă vă doriți să profitați cât mai mult de micul dejun înaintea unei zile aglomerate, nu ratați aceste ingrediente-cheie:
- Zaharuri complexe – Raphaël recomandă zaharuri care se descompun lent, cum ar fi pâinea integrală sau musli, pentru a-i oferi organismului un plus de energie pentru întreaga zi – fără a fi nevoie de acel baton de ciocolată de la ora 4.
- Proteine – Fie că vă plac ouăle, somonul, brânza sau nucile, dacă includeți proteine în farfuria dumneavoastră dimineața veți menține organismul treaz toată ziua, evitând orice pierderi de energie după-amiaza.