Renunțăm la pastilele contraceptive în perioada premenopauzei? Cum afectează menopauza fertilitatea?
Oprirea administrării pastielor contraceptive trebuie să se bazeze pe simptomele perimenopauzei pe care le resimți și pe recomandările medicului specialist, deopotrivă. În perioada de premenopauză menstruațiile sunt neregulate.
Cu toate acestea, nu înseamnă că sunt indicate contactele sexuale neprotejate, deoarece femeile nu încetează să fie fertile imediat după primele simptome ale perimenopauzei.
Încă este posibil să fii fertilă în timpul menopauzei.
Întrucât fertilitatea femeilor nu se oprește imediat după instalarea premenopauzei, este indicată consultarea medicului ginecolog, care va lua cea mai bună decizie în privința continuării sau stopării anticoncepționalelor. În cazul în care nu există posibilitatea de a ajunge la medic în cel mai scurt timp după ce ai semnalat primele simptome ale menopauzei, cea mai sigură soluție este să folosești în continuare metode contraceptive.
Mai multe detalii
O diminuare a foliculilor ovarieni începe încă de la vârsta de 35 de ani, factor care stimulează apariția perimenopauzei și care determină o pierdere a fertilității. Deși acest aspect variază de la o femeie la alta, probabilitatea ca o femeie să rămână gravidă în mod neașteptat după 45 de ani este de aproximativ 15%.Din acest motiv, contracepția este recomandată femeilor aflate în perimenopauză, dar care au o viață sexuală activă.
Nu se recomandă efectuarea unui control hormonal sau a unui tratament pe durata perimenopauzei, deoarece nivelul hormonilor variază atât de mult de la un moment la altul, ceea ce crește șansele ca interpretările testelor să fie incorecte. Prin urmare, a opta în continuare pentru o metodă contraceptivă eficientă este cea mai sigură opțiune, deoarece funcția de reproducere încă este activă.
După 50 de ani, riscul de sarcină scade, dar se recomandă de asemenea contracepția locală.
În acest caz, medicii ginecologi sfătuiesc pacientele aflate la premenopauză să-și oprească pilula de control al nașterii pentru a vedea dacă ciclul menstruația revine sau nu. Odată ce a apărut menopauza, ovarele nu mai produc foliculi sau hormoni, ceea ce face sarcina imposibilă.
REFERINȚE
1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.