OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Rozacee - Ce este, cauze, simptome, tratament

Rozaceea este o afecțiune a tenului care creează motive de îngrijorare din punct de vedere estetic pentru pacienții care se confruntă cu aceasta. Rozaceea este defintiă drept o condiție cronică a pielii feței care poate fi, însă, stopată din evoluție, adoptând tratamentele potrivite, (de obicei administrate cutanat). Totuși, ea se poate manifesta și în forme severe - cum se întâmplă în cazul rozaceei fulmimans - situație în care sunt indicate tratamentele cu laser. Prezența rozaceei reprezintă pentru mulți dintre pacienți o sursă care generează nemulțumiri și frustări, motiv pentru care specialiștii Vichy oferă, în continuare, un ghid complet cu toate informațiile necesare despre cauzele, simptomele și stoparea acesteia.

Rozacee - Ce este, cauze, simptome, tratament

Cauze și factori de risc pentru rozacee

Cauzele rozaceei, (la fel ca factorii săi de risc) sunt numeroase și nu sunt cunoscute, încă, în totalitate. De regulă, responsabili pentru această afecțiune sunt următorii factori, în proporții diferite, de la pacient la pacient:

  • Predispoziția genetică. Factorii genetici joacă un rol extrem de important în apariția rozaceei, persoanele cu pielea mai deschisă la culoare fiind și cele mai predispuse să sufere de această afecțiune cutanată. Particularitățile de structură a țesutului dermic, precum și cele legate de vascularizație joacă și ele un rol important în declanșarea rozaceei.
  • Factorii de mediu. Expunerea la razele de soare sau la vânt poate influența apariția rozaceei. În aceste condiții, sunt afectate vasele de sânge și dermul, care devin roșiatice.
  • Factorii microbieni. Rozaceea este o condiție a pielii favorizată și de factori microbieni. Demodex, de exemplu, este un parazit care se dezvoltă în jurul foliculilor de păr și stimulează reacția inflamatorie locală. Totuși, studiile nu au reușit, cel puțin pentru moment, să stabilească o legătură clară între acest parazit și rozaceea.

Pe de altă parte, au existat specialiști care au fost de părere că boala obrajilor roșii se poate declanșa și din cauza bacteriei Helicobacter Pylori. Se pare, însă, că în prezent această ipoteză nu mai este susținută.


Printre alți factori agravanți ai rozaceei se numără și următorii:

  • Expunerea la ultraviolete - plaja, statul în aer liber, în soare, sau solarul intră în această categorie.
  • Temperaturile crescute sau foarte scăzute - implicit vântul.
  • Consumul de băuturi sau preparate picante sau fierbinți.
  • Consumul de alcool.
  • Emoțiile, în special stresul.
  • Efortul fizic.
  • Anumite medicamente - cum ar fi cortizonul sistemic și local, vitamina B12 sau B6.
  • Agenții iritanți aplicați pe față - de aceea este important ca pacienții cu rozacee să folosească produse dedicate de îngrijire.
  • Apartenența la gen - rozaceea se manifestă cu prevalență în rândul femeilor.
  • Vârsta - rozaceea apare mai ales după vârsta de 30 de ani, dar poate să apară și mai devreme de acest prag.

Simptomele rozaceei în funcție de tipul său

Cel mai comun simptom al rozaceei este înroșirea pielii feței, cu precădere în zona centrală a feței(nas, obraji, partea inferioară a frunții), motiv pentru care rozaceea este supranumită și boala obrajilor roșii. Există mai multe forme de manifestare a rozaceei, care au manifestări specifice, după cum urmează:

  1. Rozaceea eritematotelangiectazică (cuperoza). Aceasta se distinge prin faptul că, pe lângă eritemul persistent (roșeață a bărbiei, obrajilor și frunții), pielea devine aspră, cu scuame și foarte deshidratată. Printre primele simptome că suferi de această afecțiune a pielii se numără și disconfortul resimțit în timpul aplicării produselor de îngrijire sau a celor de make-up. În anumite cazuri, aceste simptome sunt însoțite de mâncărimi, înțepături sau chiar usturime pe zona afectată.
  2. Rozaceea fimatoasă. Este mai rar întâlnită și reprezintă o etapă severă a rozaceei. Aceasta se caracterizează prin înroșirea și îngroșarea pielii, motiv pentru care este deformată reliefarea normală a tenului - concret, apar zone bombate, asemănătoare cu coșurile. Rozaceea fimatoasă afectează aproape exclusiv bărbații și este ușor de observat în zona nasului, a urechilor și a bărbiei.
  3. Rozaceea papulo-pustuloasă. Pielea roșiatică este, de asemenea, unul dintre simptomele rozaceei papulo-pustuloasă. O altă manifestare specifică acestei forme de rozacee constă în apariția unor coșuri, asemănătoare cu cele ale acneei. Ca și în cazul cuperozei, pielea tind să se descuameze. În cele mai multe dintre cazuri, aceste manifestări sunt completate de senzații de usturime, mâncărime și înțepături.
  4. Rozaceea oculară. Aceasta este o inflamație a pleoapelor, însoțită de conjunctivită. Poate însoți leziunile de pe restul feței sau poate fi un simptom prevestitor al acestora.

Diagnosticarea rozaceei

Esențial de menționat este că, pentru stabilirea diagnosticului de rozacee nu sunt necesare analize de laborator. De cele mai multe ori, simptomatologia acesteia este foarte clară și specifică, motiv pentru care este simplu de depistat. Doar în cazuri rare este nevoie de prelevarea unei biopsii pentru a exclude ipotezele unor afecțiuni asemănătoare. Indicat este, însă, ca, pentru stabilirea celei mai potrivite metode de tratament, să se consulte medicul dermatolog.

Complicații și forme severe ale rozaceei

Rozaceea este o boală cutanată cronică și progresivă. Aceasta poate fi ținută sub control prin folosirea unui tratament adecvat și prin eliminarea factorilor declanșatori. În ceea ce privește complicațiile sau formele severe ale rozaceei, acestea sunt întâlnite destul de rar în timpul pacienților. Adesea, rozaceea rămâne doar o preocupare estetică pentru persoanele predispuse.

Tratamentul rozaceei

Adoptarea unui tratament corespunzător poate stopa rozaceea, vindecând episoadele acute. Există mai multe metode de tratament pentru rozacee, precum:

1. Tratament local

Cel mai comun remediu pentru rozacee este aplicarea unui tratament local. Astfel, pacienților li se recomandă creme sau geluri care conțin diferiți agenți medicamentoși, cum ar fi: eritromicină, clindamicină, retinoizi, acid azelaic și mulți alții. Serumurile cu brimonidină sunt și ele utile pentru a elimina roșeața de la nivelul vaselor de sânge ale feței.

Indicate sunt și cremele dermato-cosmetice care hidratează și emoliează pielea uscată afectată de rozacee și care pot conține, la rândul lor, diverși agenți care ameliorează roșeața.

2. Tratament sistemic

De cele mai multe ori folosit concomitent cu tratamentul local, cel sistemic este prescris în cazul persoanelor care suferă de rozacee papulo-pustuloasă sau oculară. În general, tratamentul sistemic constă în administrarea unui anumit tip de antibiotic, care poate fi eritromicina, metronidazolul, doxiciclina sau minociclina. Totuși, pentru menținerea efectelor de lungă durată a acestui tratament și după întreruperea sa, se recomandă continuarea tratamentului local.

3. Intervenții minim invazive

Rozaceea are un impact negativ asupra calității vieții, așadar este necesar să fie tratată corespunzător. Chiar dacă aceasta poate să recidiveze, ea poate fi ținută sub control chiar și numai prin tratament local.

Rozaceea are un impact negativ asupra calității vieții, așadar este necesar să fie tratată corespunzător. Chiar dacă aceasta poate să recidiveze, ea poate fi ținută sub control chiar și numai prin tratament local.

Remedii naturiste pentru rozacee

Remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea are un impact negativ asupra calității vieții, așadar este necesar să fie tratată corespunzător. Chiar dacă aceasta poate să recidiveze, ea poate fi ținută sub control chiar și numai prin tratament local.

  • Ceaiul verde. Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatoare, motiv pentru care poate se dovedește foarte eficient în calmarea pielii roșiatice generată de rozacee. Prepara o cana de ceai verde, iar mai apoi las-o la racit aproximativ 30 de minute. Cu ajutorul unei comprese aplică ceaiul pe zonele cu probleme. Ceaiul va reduce inflamația și va calma senzația de usturime și de mâncărime. Ceaiul verde poate fi de ajutor în această problemă și dacă este consumat, nu doar dacă este aplicat topic.
  • Ceaiul de mușețel. La fel de eficient este și ceaiul de mușețel, care conține flavonoizi. Pentru a beneficia de proprietățile sale, înmoaie 5-6 pliculețe de ceai de mușețel în 3 căni de apă fierbinte. Lasă mușețelul să infuzeze timp de 10 minute, după care aplică-l folosind o dischetă demachiantă sau o compresă.
  • Mierea. Renumită pentru proprietățile sale antimicrobiene, mierea are, totodată, efecte antiinflamatoare și antioxidante. Masează tenul folosind miere, las-o să acționeze timp de 20 de minute, și, mai apoi, clătește fața cu apă călduță.
  • Măștile cu castravete. Castravetele este un hidratant foarte bun pentru pielea afectată de rozacee, având în același timp, proprietăți calmante. Ideal este să aplici o mască pe bază de castravete de minim 2 ori pe săptămână, atunci când episoadele de rozacee sunt mai intense. Substanțele pe care le conține castravetele deschid porii și reduc mărimea vaselor de sânge de la nivelul tenului.

Sfaturi de îngrijire a tenului cu rozacee

  • Folosește creme de fotoprotecție, indiferent de sezon.
  • Optează pentru un fond de ten și o pudră cu factor de protecție;
  • Utilizează produse dermato-cosmetice, din gama celor cu proprietăți anti-roșeață;
  • Evită ștergerea tenului cu dischete demachiante sau cu prosoape dure și alte obiecte abrazive (ex: bureți);
  • Folosește produse de demachiere blânde cu tenul - potrivită este soluția micelară pentru ten sensibil din gama Vichy Normaderm.
  • Continuă tratamentul prescris de către medicul dermatolog și în perioadele de acalmie;
  • Evită aplicarea cremelor cu cortizon pe zona afectată de rozacee, deoarece acestea vor agrava eritemul;
  • Evită sau limitează efectuarea tratamentelor de microdermabraziune, gomaje dure sau alte proceduri care presupun peeling-ul chimic al tenului;
  • Evită produsele de îngrijire care conțin alcool sau care usucă excesiv pielea.

Rozaceea are un impact negativ asupra calității vieții, așadar este necesar să fie tratată corespunzător. Chiar dacă aceasta poate să recidiveze, ea poate fi ținută sub control chiar și numai prin tratament local.

Data publicării:

Produse recomandate

Innovation

CREMĂ<br />DUBLU-CORECTOARE

CREMĂ
DUBLU-CORECTOARE

( 1 Păreri )

Phytosolution - Gel de curățare față în profunzime

Phytosolution - Gel de curățare față în profunzime

( 10 Păreri )

Soluție micelară 3 în 1 pentru curățarea tenul sensibil cu imperfecţiuni

Soluție micelară 3 în 1 pentru curățarea tenul sensibil cu imperfecţiuni

Cel mai vândut

Booster zilnic cu efect de reumplere și fortifiere

Booster zilnic cu efect de reumplere și fortifiere

( 13 Păreri )

Cremă intens hidratantă 72H

Cremă intens hidratantă 72H

( 1 Păreri )

EYES - Gel pentru conturul ochilor

EYES - Gel pentru conturul ochilor

( 5 Păreri )

PROBIOTIC FRACTIONS

PROBIOTIC FRACTIONS

( 6 Păreri )

Apă cu protecție solară SPF30<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF30
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Protecție solară și bronz iluminant
cu beta-caroten

200ml

Apă cu protecție solară SPF50<br />PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF50
PENTRU UN BRONZ SPORIT

Apă cu protecție solară SPF50

200ml

go to top