Inestetice și perfect vizibile, ridurile sunt pliurile fine ori profunde care apar la nivelul epidermei în faza incipientă ori la nivelul dermei în etapa avansată. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea devin mai accentuate și pot schimba complet aspectul feței. Din fericire, acest fenomen poate fi întârziat prin respectarea câtorva reguli. Iată ce ar trebui să știi despre îngrijirea tenului matur și combaterea ridurilor.
De ce apar ridurile?
Ridurile sunt rezultatul scăderii producției de colagen și elastină, substanțele care mențin celulele pielii. Drept rezultat, pielea se subțiază și își pierde din elasticitate, iar liniile fine de expresie devin din ce în ce mai vizibile.
Există mai mulți factori care duc la scăderea producției de colagen și elastină. Principalul vinovat este înaintarea în vârstă, ridurile fiind un rezultat al procesului de îmbătrânire a pielii. Însă, apariția ridurilor poate fi accelerată și de acțiunile musculare repetate, poluare, deshidratare, neglijarea curățării și îngrijirii tenului, razele soarelui, hormoni, alimentație, temperatură.
Când apar ridurile?
Primele semne ale îmbătrânirii vor deveni vizibile în jurul vârstei de 25-30 de ani, sub forma unor linii fine și riduri ușoare de expresie. Pielea își atinge maturitatea la această vârstă și, după acest moment, ea începe să îmbătrânească. Odată cu trecerea timpului, îngrijirea tenului matur trebuie să fie nelipsită din obiceiurile tale zilnice.
Care sunt zonele cu risc maxim pentru riduri?
Părțile corpului îmbătrânesc pe rând și în mod diferit. În general, porțiunile de piele care sunt expuse în permanență razelor solare se ridează mai repede, spre deosebire de părțile care sunt acoperite de haine. Așadar, tenul este principalul defavorizat. Însă, chiar și în cazul lui există câteva zone mai predispuse și anume:
- Pielea din jurul ochilor. Activitatea musculară activă din jurul ochilor poate slăbi foarte repede țesutul din cauza faptului că pielea este subțire și fragilă. Primele semne ale îmbătrânirii în jurul ochilor pot apărea de la vârsta de 25 de ani;
- În jurul buzelor. Tot din cauza activității musculare, ridurile din jurul gurii și buzelor pot apărea de la vârsta de 25-35 de ani.
Ingrediente esențiale antirid
Îngrijirea tenului matur se bazează pe utilizarea unor produse speciale antirid, care au în componență diverse ingrediente benefice pentru sănătatea și elasticitatea pielii. Aceste ingrediente includ peptide de colagen, ramnoza, proxylane, niacinamida, acidul hialuronic, vitamina E și vitamina C.
Cum poți încetini apariția ridurilor
Ritualul zilnic de îngrijire este extrem de important pentru a preveni apariția ridurilor. Acordă importanța cuvenită demachierii, curățării și hidratării tenului în fiecare zi. De asemenea, după vârsta de 25 de ani, dacă primele linii fine de expresie au început să apară, este recomandat să folosești creme antirid specifice tipului tău de ten. Hidratează-ți tenul în fiecare zi cu cremă de zi, dar și noaptea cu o cremă de față care are în compoziție antioxidanți.
Ridurile pot apărea și din cauza dietei pe care o urmezi. Odată cu înaintarea în vârstă, alimentația joacă un rol extrem de important pentru menținerea aspectului tânăr al tenului. Dacă obiceiurile alimentare nu sunt tocmai sănătoase, atunci ridurile ar putea apărea de la vârste fragede. Iată ce alimente recomandă medicii nutriționiști să includem în alimentație pentru a preveni apariția ridurilor.
- Alimente care conțin vitamina C și E, deoarece protejează tenul împotriva razelor nocive ale soarelui. Alimentele recomandate sunt: soia, porumb, ouă, lactate, ulei de măsline, citrice.
- Minerale precum magneziu, mangan, siliciu, iar printre alimentele recomandate amintim: carne, produse lactate, pește, alune, pâine, orz, ovăz, orez și fructe.
- Acizi grași esențiali și alimente bogate în Omega 3 și Omega 6. Sunt indicate alimente precum somon, sardine, macrou, avocado, alune, ouă, semințe de floarea soarelui.
Întreg procesul de apariție al ridurilor poate fi întârziat ori grăbit din cauza factorilor de natură genetică, dar și din cauza factorilor nocivi externi precum fumatul, alcoolul sau expunerea prelungită și necontrolată la soare. Fumatul poate încetini circulația sângelui iar, din cauza faptului că pielea este mai puțin oxigenată, pot apărea ridurile.
Îngrijirea tenului matur ar trebui să includă și masajul facial antirid, care poate ajuta la menținerea fermității tenului stimulând procesele de regenerare a celulelor și eliminând tensiunea acumulată în mușchii feței. Masajul antirid poate fi realizat după aplicarea cremei sau serumului de îngrijire specifică, cu degetele sau folosind un rulou de masaj.
Îngrijirea tenului matur și combaterea ridurilor necesită multă atenție. Pentru o piele catifelată și un aspect luminos, încearcă pe cât posibil să adopți o dietă echilibrată și să alegi cu grijă produsele de îngrijire pe care le folosești, astfel încât să fie potrivite nevoilor tale și tipului tău de ten.