Simptome menopauză: totul despre primele semne
Simptomele menopauzei variază de la o femeie la femeie când vine vorba de durată și intensitate. Uneori, semnele menopauzei trec neobservate, alteori pot perturba ritmul normal al vieții. În ceea ce privește momentul apariției acestora, trebuie să știi că e posibil să observi schimbări ce pot fi asociate cu menopauza cu luni sau chiar ani înainte ca aceasta să se instaleze.
Început de menopauză: simptome
În ceea ce privește momentul apariției acestora, trebuie să știi că e posibil să observi schimbări ce pot fi asociate cu menopauza cu luni sau chiar ani înainte ca aceasta să se instaleze.
Ce este menopauza?
Menopauza este definită drept încetarea funcției ovariene, a funcției ovulatorii și a secreției hormonilor sexuali feminini. Totodată, putem spune că aceasta s-a instalat complet după absența timp de un an a menstrelor.
Ne naștem cu un număr fix de foliculi ovarieni pe care îi pierdem la pubertate și apoi lunar, prin ovulație. Când ovarele își încetează activitatea, din cauza distrugerii foliculilor, apare menopauza. Din punct de vedere genetic, femeile au un număr diferit de foliculi, ceea ce înseamnă că vârsta la care se poate instala menopauza variază.
Când apare menopauza?
De regulă, menopauza apare în jurul vârstei de 40 de ani sau între 45-50 de ani, atunci când numărul de foliculi din ovare este complet epuizat. Perioada menopauzei variază pentru fiecare femeie în parte și poate să depindă de o serie întreagă de factori, precum:
- Modul de viață. Menopauza își face apariția mai devreme la femeile expuse la stres constant,ceea ce reprezintă un risc crescut în debut precoce al menopauzei.
- Factori ereditari, care influențează momentul apariției menopauzei și felul acesteia.
- Bolile cronice, care contribuie la un debut precoce al menopauzei,inclusiv insuficiența ovariană.
Referitor la momentul instalării menopauzei, dacă aceasta apare înaintea vârstei de 40 de ani, este considerată menopauză prematură (premenopauza). Totodată, există și cazuri de femei care au menstruație și după vârsta de 55 de ani, însă patologia acestui fenomen reprezintă un subiect separat în ginecologie și endocrinologie.
Menopauza poate să se instaleze brusc, prin absența completă a menstrelor, sau progresiv, cu menstre rare, odată la 2-3 luni. Perioada de premenopauză poate să se întindă pe o durată de 2 sau 3 ani. Deși menopauza poate să apară natural, aceasta se poate instala și în urma unor intervenții chirurgicale:
- Îndepărtarea uterului
- Histerectomie cu ovarectomie bilaterală
- Diverse patologii oncologice
- Menopauza se poate instala și din cauze hormonale reversibile
Menopauza: simptome
Semnele și simptomele des întâlnite în cazul menopauzei sunt reprezentate de scăderea cantității de estrogeni, hormonii feminini, alături de următoarele modificări:
- Modificări în aspectul părului, a pielii și a unghiilor. Înainte de apariția menopauzei, poți observa că ai un păr uscat, lipsit de strălucire, care se rupe ușor sau cade în exces. Unghiile vor fi fragile, iar pielea uscată și aspră
- Modificări la nivelul mucoaselor
- Pierderi involuntare de urină
- Uscăciune vaginală și usturimea la micțiune, alături de infecții urinare dese
- Disconfort în timpul actului sexual
- Dureri ale articulațiilor și dificultate în mobilizare
- Accentuarea cearcănelor și a pungilor de sub ochi
- Țesut adipos suplimentar distribuit pe abdomen
- Tulburări de somn sau somn de calitate slabă, cu întreruperi
- Transpirații nocturne
- Creșterea tensiunii arteriale
- Schimbări dese de dispoziție, scăderea stimei de sine, anxietate, nervozitate, atacuri de panică sau atitudine depresivă
- La fel de întâlnite sunt și bufeurile, caracterizate prin valuri succesive de căldură la nivelul corpului. Acestea se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră, fiind asociate și cu creșteri de tensiune, de puls sau atacuri de panică
- Nu în ultimul rând, starea generală a unei femei poate fi afectată, prin stări de oboseală, amețeli, cefalee, crampe, amorțeală sau rău general
Cum îți ajuți corpul să facă față simptomelor menopauzei?
Pentru a ajuta organismul femeilor aflate în perioada menopauzei există o serie de măsuri care pot fi eficiente atunci când are loc instalarea menopauzei.
Amelioreză simptomele menopauzei prin:
- O dietă sănătoasă, care să conțină multe legume, fructe și cereale
- Activități fizice regulate, care să asigure corpului un aport zilnic de energie
- Folosirea unor remedii naturale, precum gelurile intime speciale, care asigură hidratare și îndepărtează senzația neplăcută de uscăciune
- Terapie hormonală cu estrogen și progesteron în doze mici, pe perioade limitate de timp
- Administrare locală de estrogen vaginal sub formă de ovule, cremă sau comprimate
- Medicație antidepresivă în doze reduse pentru reducerea bufeurilor de căldură
- Suplimente alimentare cu vitamina D pentru întărirea sistemului osos și prevenirea osteoporozei
Pentru a compensa semnele menopauzei asupra pielii, poți folosi gama Neovadiol, cu un complex de ingrediente active ce acționează asupra colagenului, îmbunătățesc volumul și densitatea pielii și ajută tenul să își recapete luminozitatea. Pe lângă produsele specifice, este important să nu omiți curățarea tenului cu un produs delicat, cu pH scăzut și cu efect hidratant, care să nu usuce pielea.
Menopauza apare în general după vârsta de 40 de ani și se manifestă prin oprirea menstruației, asociată și cu alte simptome precum lăsarea pielii, tulburări de somn sau ale stării emoționale, creșterea în greutate sau apariția diferitelor afecțiuni legate de densitatea osoasă sau boli cardiovasculare. Printr-un stil de viață echilibrat și o îngrijire atentă, poți ține sub control aceste simptome și îți poți face viața mai ușoară în timpul menopauzei.
Bibliografie
- North American Menopause Society (NAMS) - Focused on Providing Physicians, Practitioners & Women Menopause Information, Help & Treatment Insights, www.menopause.org/.
- “Menopause.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Published October 14, 2020.
- Menopause: Unexpected symptoms catch women by surprise November 21, 2023, By Juliana (Jewel) Kling, M.D., M.P.H., Stephanie S. Faubion, M.D., Mayo Clinic Press Editors
- Huizen, Jennifer. “Eveything You Need to Know about Menopause.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/menopause. Published January 13, 2020.
Data publicării: