Sorina Fredholm prezinta: (1) Mindful eating si cele 6 simturi

De multe ori mancam fara sa fim atenti la ceea ce facem. Nu apreciem cu adevarat timpul pe care il petrecem la masa, mancam in timp ce lucram la calculator sau cand ne uitam la televizor ori suntem prea grabiti.

Este important sa iti dedici timp pentru a explora fiecare dintre urmatoarele simturi, in timp ce mananci si vei observa diferentele. Principalul lucru este sa te bucuri si sa inveti ceva bun din aceasta experienta, sa ajungi sa te cunosti si sa te intelegi mai bine pe tine. Fa acest exercitiu la masa urmatoare si analizeaza fiecare sentiment pe care il traiesti

1. VAZ

Priveste mancarea si imagineaza-ti ca este pentru prima oara cand vezi aceste ingrediente. Uita-te cu atentie laingrediente, la forma, culoare si textura. Pe langa ce este evident, poti vedea si restul elementelor din jur: lumina soarelui si toata energia care se afla in mancarea ta.

2. ATINGERE

Poti observa forma si textura preparatului in momentul in care il atingi, este rece, cald, uscat sau umed? Acorda mai multa atentie acestui aspect si vei reusi sa te bucuri mai mult de mancare.

3. MIROS

Apropie-te mai mult de farfurie si inspira, ce simti? Mirosul ingredientelor principale sau cel al condimentelor? Cu ochii inchisi poti descifra fiecare miros in parte din farfuria ta. Deschide ochii si verifica daca ai descoperit toate mirosurile.

4. GUST

Este momentul sa incepi sa savurezi mancarea. Ia o prima imbucatura si incepe sa o mesteci incet si constient, de 20 de ori. Apoi, opreste-te sa constientizezi ce mananci cu adevarat. Ce se intampla este o reala explozie de gus. Exista zeci de cuvinte pentru a descrie experienta degustarii.

5. RESPIRATIE

Fa o pauza si analizeaza-ti respiratia. Ofera aceeasi importanta momentelor dintre imbucaturi si respira corect si constient pe toata perioada mesei.

6. TACERE

Pastreaza tacerea. In acest timp, probabil vei intelege putin si din ce inseamna meditatia. Sa facem ceea ce nedorim, dar cu atentie, sa fim constienti si sa nu judecam.

Pe langa acest exercitiu, pe care il poti experimenta din cand in cand, iti recomand cativa pasi simpli pe care ii poti face la fiecare masa, astfel incat conceptul de MINDFUL EATING sa faca parte din stilul tau de viata:

1. Ia un loc, nu manca in graba. Iesi afara si bucura-te de un pranz in aer liber.

2. Fii prezent. Multi dintre noi mancam in fata calculatorului sau a televizorului si nu nebucuram de masa. Concentreaza-te pe ceea ce faci acum.

3. Socializeaza. Atunci cand mananci cu prietenii sau cu colegii, te implici in conversatie, deci nu te mai grabesti sa termini de mancat. Asta te va ajuta sa ai o digestie mai buna, in plus socializarea este intotdeauna o idee buna.

4. Mesteca mai mult. Nu uita, creierului ii ia aproximativ 15 minute pentru a obtine semnalul ca este satul, nu te grabi si vei ajunge sa mananci atat cat ai nevoie.

5. Admira mancarea. Alege un preparat care arata atragator si admira-l. Si cum ai putea altfel, cand mancarea sanatoasa este plina de legume, fructe si alte ingrediente atat de colorate si frumoase?
Si cel mai important, savureaza fiecare muscatura!

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole

Mic dejun sănătos - rețeta unei zile reușite

Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar câți dintre noi chiar ne facem timp pentru un început sănătos în fiecare dimineață? Nutriționistul Raphaël Gruman dezvăluie beneficiile de a petrece puțin timp suplimentar în bucătărie.

Citește mai mult

Menopauza: Cum îmi adaptez dieta la 50 de ani?

S-a dovedit că frecvența apariției simptomelor deranjante ce apar la menopauză, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari. Descoperăcare sunt cei pe care trebuie să îi știi.

Citește mai mult