Tipuri de acnee - cum le recunoaștem și care este cea mai bună metodă de tratament pentru fiecare
Acneea este o afecțiune extrem de frecventă care se poate declanșa la orice vârstă și care are cauze multiple. Imunitatea scăzută, dezechilibrele hormonale, stresul sau transpirația excesivă sunt principalii factori favorizanți ai acneei.
În funcție de cauze, vârstă sau manifestare, putem depista mai multe tipuri de acnee. Doar pe baza unui diagnostic corect, stabilit de către medicul dermatolog, se poate identifica și cea mai bună metodă de tratament.
Descoperă în acest material care sunt cele 10 tipuri de acnee, cum pot fi recunoscute acestea, dar și cum pot fi tratate.
Leziuni provocate de acnee
Leziunile cauzate de acnee pot fi de mai multe tipuri, după cum urmează:
● Leziuni noninflamatorii
Leziunile noninflamatorii sunt, de fapt, comedoane deschise sau închise.
1. Comedoanele deschise (punctele negre)
Comedoanele deschise sau punctele negre, așa cum sunt denumite în limbajul uzual, apar ca urmare a blocării porilor deschiși cu sebum. Sebumul oxidează, colorându-se în maro sau negru, de aici și denumirea de ”puncte negre”.
2. Comedoanele închise (punctele albe)
Atunci când sebumul și bacteriile rămân blocate în piele, se formează comedoanele închise (cunoscute și ca puncte de grăsime). Acestea apar, în relief, la suprafața pielii și se simt la atingere.
Numărul comedoanelor reflectă și severitatea acneei.
● Leziuni inflamatorii
Leziunile inflamatorii sunt fie papule, pustule sau noduli.
1. Papulele
Papulele apar ca o consecință a ruperii peretelui folicular, care generează pătrunderea leucocitelor în folicul. Drept urmare, foliculul se inflamează, se umflă și devine sensibil la atingere.
2. Pustulele
Pustulele sunt coșuri care apar la câteva zile de la apariția papulelor.
3. Noduli
Nodulii apar atunci când acneea nu este tratată, iar inflamația se agravează. Nodulii sunt dureroși și nu pot fi scoși acasă, deoarece vor lăsă cicatrici severe.
Leziunile cauzate de acnee, foarte inestetice de altfel, apar cu preponderență la nivelul feței, dar și pe gât, spate sau brațe.
Tipuri de acnee în funcție de leziunile cauzate
În funcție de leziunile descrise anterior, acneea se poate manifesta sub diferite forme. Iată care sunt acestea:
● Acneea comedoniană (retențională)
Acneea comedoniană sau retențională se declanșează din cauza acumulărilor de sebum la nivelul orificiului de excreție al glandelor sebacee. Atunci când sebumul nu mai poate fi evacuat, foliculul pilosebaceu se dilată, formându-se acele microchisturi care sunt, după caz, puncte albe sau negre. Dacă sebumul vine în contact cu oxigenul și se oxidează vorbim despre comedoanele deschise, iar dacă acest contact nu are loc avem de-a face cu puncte albe.
Tratamentul acneei retenționale
Îngrijirea corespunzătoare a tenului este primul pas pentru tratarea acneei retenționale. Foarte eficiente sunt și procedurile de microdermabraziune, care elimină comedoanele închise și deschise, conferind tenului un aspect sănătos și curat. Ideale sunt și tratamentele topice care acționează prin limitarea activării secreției de sebum.
● Acneea papulo-pustuloasă
Acneea papulo-pustuloasă se distinge prin apariția unor leziuni proeminente, roșii, la suprafața pielii. Uneori, aceste papule pot fi dureroase și pot dezvolta pustule. Cea mai frecventă cauză a acneei papulo-pustuloasă este înmulțirea excesivă a bacteriei Propinibacterium Acnes care există în mod natural în canalul glandelor sebacee.
Tratamentul acneei papulo-pustuloase
Tratamentul acestui tip de acnee presupune folosirea unor produse cu efect antiinflamator. Acidul azelaic este o soluție eficientă, la fel ca și benzoiul de peroxid. Cremele cu protecție solară sunt de nelipsit din rutina de îngrijire a tenului care suferă de acnee papulo-pustuloasă, având în vedere că produsele de mai sus cresc fotosensibilitatea pielii, crescând astfel riscul de apariție al iritațiilor.
● Acneea nodulo-chistică (conglobată)
Leziunile severe, care se prezintă sub forma unor noduli roșii localizați în profunzimea pielii sunt o caracteristică specifică a acneei nodulo-chistice. Pe măsură ce leziunile se intensifică, are loc ruptura glandelor sebacee. Astfel, sebumul care ia contact cu țesuturile înconjurătoare produc iritarea și inflamarea zonei. Nu puține sunt cazurile în care aceste simptome sunt însoțite de cicatrici atrofice inestetice.
Acneea-nodulo chistică are, de cele mai multe ori, o evoluție de durată.
Tratamentul acneei conglobate
În cazul acneei conglobate, un simplu tratament topic nu reprezintă soluția problemei, întrucât aceasta este localizată în profunzimea pielii. Ideal este să se acționeze în vederea stopării excesului de sebum. Isotretinoinul este una dintre cele mai populare opțiuni.
Pentru ameliorarea cicatricilor provocate de acneea conglobată, medicul de specialitate poate recomanda chiar și metode chirurgicale de vindecare.
Acneea poate să apară la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți. Iată care sunt principalele tipuri de acnee în funcție de vârstă:
● Acneea neonatală
Acneea neonatală apare din cauza hormonilor materni, mai exact a celor androgeni. Acest tip de acnee apare, de obicei, la trei săptămâni de la naștere, dar la fel de bine poate fi prezentă încă de la naștere. Poate fi de tip comedonian sau papulo-pustulos și este mai predominantă la băieței decât la fetițe. Acneea neonatală afectează zona din jurul feței, incluzând uneori și obrajii sau scalpul.
Tratamentul acneei neonatale
Important de știut este că acneea neonatală trece de la sine. Această afecțiune tinde să dispară atunci când copilul ajunge la vârsta de 3-6 luni, deci ea nu necesită, de regulă, un tratament anume. Sunt, însă, cazuri în care aceasta apare ca o cauză a unei afecțiuni subadiacente. În aceste situații, medicul pediatru poate să prescrie un tratament ușor pentru a favoriza ameliorarea acneei neonatale.
● Acneea copilăriei (infantilă)
Este datorată unor crize hormonale și, în general, este primul semn de instalare al acneei severe. Este o afecțiune mult mai puțin întâlnită decât acneea nou-născutului și apre o patogenie destul de neclară. Rar, acneea infantilă este asociată cu hiperandrogenism, cu hirutismul sau cu închiderea prematură a epifizelor osoase.
Tratamentul acneei infantile
Acneea infantilă necesită tratament în special atunci când se manifestă în forma sa inflamatorie, adică prin apariția pustulelor. Iată câteva dintre cele mai eficiente soluții pentru combaterea acneei copilăriei:
Tratament topic
- Retinoizi
- Antibiotice
- Benzoil Peroxid
Tratament sistemic
- Isotrerinoin oral
- Acneea juvenilă (acneea vulgară)
Acneea juvenilă (acneea vulgară)
Apare la persoanele tinere, având un maxim de incidență în perioada pubertății. Băieții sunt mai predispuși la acneea juvenilă, din cauza secreției crescute de hormoni androgeni. Acneea vulgară poată să apară, însă, și la femeile care suferă de afecțiuni endocrinologice (cum ar fi sindromul ovarelor polichistice). Tratamentul cu corticosteroizi, hormii androgini sau litiu se numără și ele pe lista factorilor declanșatori ai acneei vulgare. Același efect îl au și medicamentele antiseptice sau antituberculoase, dar și bromul sau iodul.
Tratamentul acneei juvenile
Pentru tratarea acneei juvenile, pot fi urmate scheme de tratament care conțin următoarele metode și produse:
Tratament topic
- Topice anticomedogenice: Isotrexin, acid azelaic
- Topice antimicrobiene: Tetraciclină, Eritromicină
- Topice antiinflamatorii: Skinoren
Tratament sistemic
- Antibiotice din clasa ciclinelor
- Eritromicina
Tratament hormonal
În vederea reglării cantității de sebum secretată se poate apela și la terapia hormonală. Acesta este destinată mai ales femeilor și se administrează sub forma contraceptivelor.
Tratamente moderne
- Terapia IPL
- Terapia cu lumină Bioptron
- Electrocauterizarea
- Peeling-ul chimic
- Injectarea cu colagen
- Dermabraziune
Acneea adultului (acneea rozacee)
Acneea rozacee sau acneea adultului apare atât la femei, cât și bărbați și are drept cauze tulburările emoționale sau digestive, expunerea îndelungată la soare, consumul de alcool sau prezența unor boli infecțioase (cum ar fi HIV-ul).
Sub influența acestor factori de risc, vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată, crește fluxul sanguin și apare roșeața.
În forma clinică, acneea rozacee se manifestă sub forma unor erupții apărute în zonele centraleși convexe ale feței (respectiv nas, obraji, frunte și bărbie).
În funcție de zona de manifestare, acneea rozacee poate fi rozacee oftalmică (la nivelul marginilor pleoapelor) sau piodermă facială (care prezintă și abcese sau noduli care confluează).
Tratamentul acneei rozaceei
Tratamentul acneei adultului se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe încetinirea evoluției bolii. În principal, rozaceea poate fi ținută sub control prin evitarea factorilor care o declanșează. Totuși, există și alte tipuri de tratament care se aplică în acest caz, cum ar fi:
- Antiinflamatoare, eficiente pentru formele ușoare de acnee
- Antibiotice cu spectru larg în cazul acneei rozacee cu leziuni papulo-pustuloase
- Terapia laser, chiar și remodelarea chirugicală, în formele severe.
Tipuri de acnee în funcție de factorul extern declanșator
Există și alte tipuri de acnee, mai puțin cunoscute, care sunt clasificate în funcție de factor declanșator:
- Acneea cosmetică - apare în jurul gurii, în special la femei, din cauza folosirii unor produse cosmetice expirate sau nepotrivite tenului;
- Acneea mecanică - este o reacție a contacului dintre piele cu gulere, barete sau șepci, care irită pielea;
- Acneea profesională - afectează mai ales bărbații și este produsă de uleiuri și gudroane.
De cele mai multe ori, aceste tipuri de acnee nu reprezintă o problemă gravă, ele amelioranu-și simptomele odată ce este îndepărtat factorul declanșator.
Diagnosticarea acneei începe prin depistarea cauzelor care au dus la declanșarea sa. Mai apoi, există o serie de investigații care pot include examene microbiologice, analize hormonale, sau consultații ginecologice în cazul femeilor.