Vitamina C pentru ten. Cum o utilizăm pentru efectele dorite?

Vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un ten luminos și pentru tratarea semnelor de îmbătrânire. Te invităm să citești în continuare pentru a afla cum să o utilizezi pentru a îți îngriji pielea cu produsele care o conțin!

Ce este vitamina C?

Cunoscută deja pentru multiplele beneficii oferite sănătății în general, vitamina C este importantă și pentru piele, pentru că reprezintă unul dintre cei mai puternici antioxidanți disponibili.

Mai mult decât atât, această vitamină are și un profil de siguranță excelent, fapt menționat și într-un studiu realizat de Pumori Sokar Telang, publicat în 2013 și intitulat "Vitamin C in dermatology", unde se precizează că majoritatea persoanelor pot folosi timp îndelungat vitamina C pentru uz topic, fără a prezenta reacții adverse.

Ce beneficii oferă vitamina C?

Indiferent de forma în care este utilizată, fie că este vorba despre creme, seruri sau fiole, vitamina C oferă numeroase beneficii, asigură protecție împotriva razelor UV și conferă tenului o luminozitate de invidiat.

Chiar dacă vitamina C oferă numeroase beneficii, de exemplu accelerarea producției de colagen și elastină, care previne apariția petelor închise la culoare pe piele, iată care sunt cele mai importante trei beneficii ale acestei vitamine:

1. Contribuie la protecția pielii împotriva razelor UV
Razele UV provenite de la soare reprezintă una dintre principalele cauze de îmbătrânire a tenului. Atunci când razele ajung la nivelul pielii acestea produc radicali liberi care la rândul lor cauzează leziuni și stres oxidativ, ambele cu efect negativ asupra pielii.

Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C ajută la limitarea distrugerii pielii prin înlăturarea acestor radicali liberi și prin stimularea regenerării pielii.

Chiar dacă soluțiile cu vitamina C nu pot înlocui produsele de protecție solară pentru că nu absorb razele UV și nici nu le blochează, o combinație a acestor două tipuri de produse poate oferi o protecție foarte bună împotriva efectelor negative ale razelor.
Așadar, vitamina C, atunci când este introdusă corect în rutina de îngrijire, poate susține în mod benefic sănătatea pielii.

2. Reduce semnele de îmbătrânire a tenului
Odată cu trecerea timpului producția de colagen începe să scadă, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii. Deoarece vitamina C are un rol esențial în producția colagenului, aceasta poate crește nivelul substanței proteice, încetinind astfel procesul de îmbătrânire.

Din acest motiv, vitamina C este inclusă într-o varietate de produse care se recomandă pentru lupta contra efectelor pe care le are procesul de îmbătrânire asupra pielii.

Cu toate că această vitamină se poate procura și din dietă, cantitatea care ajunge să acționeze asupra pielii poate fi foarte redusă, astfel că se recomandă să aplicăm pe piele produse care conțin formule pe bază de vitamina C.

Pentru a reduce semnele de îmbătrânire a tenului, cele mai folosite soluții sunt cele cu uz topic, pentru îngrijire antirid, deoarece vitamina C poate să ajungă direct în celulele pielii, efectul fiind semnificativ. Chiar dacă îmbătrânirea pielii nu poate fi evitată, vitamina C ajută la menținerea fermității pielii cât mai mult posibil.

3. Oferă luminozitate tenului
Odată cu trecerea timpului, factorii naturali și de mediu pot cauza schimbări ale structurii pielii care în cele din urmă duc la apariția petelor închise la culoare, din cauza pigmentării inegale. Deoarece vitamina C poate restricționa enzima responsabilă de producerea melaninei, ajută la diminuarea petelor pigmentare și la pigmentarea inegală.

Acest beneficiu a fost constatat și într-o revizuire a 31 de studii, realizată de Romain De Dormael, Philippe Bastien, Peggy Sextius și mulți alții, publicată în 2019 și intitulată "Vitamin C Prevents Ultraviolet-induced Pigmentation in Healthy Volunteers: Bayesian Meta-analysis Results from 31 Randomized Controlled versus Vehicle Clinical Studies", cercetătorii concluzionând că vitamina C reprezintă o soluție sigură care poate ajuta la prevenirea leziunilor UV.

Alte beneficii ale vitaminei C asupra pielii sunt:

  • Poate fi aplicată în siguranță pe majoritatea tipurilor de piele - cu toate acestea, pentru a te asigura că nu există efecte nedorite în cazul tipului tău de piele, este întotdeauna benefic să testezi produsul pe o mică porțiune de piele înainte de a îl utiliza, mai ales dacă nu ai mai folosit formula respectivă;
  • Sprijină hidratarea tenului;
  • Contribuie la reducerea roșeții pielii;
  • Are rol în reducerea cearcănelor;
  • Poate ajuta în ameliorarea rănilor.

Cum poate fi introdusă vitamina C în rutina zilnică de îngrijire a tenului?

În timp ce această vitamină este găsită în numeroase produse de îngrijire a pielii, multe persoane sunt de părere că metoda cea mai eficientă este prin administrare direct pe piele, sub formă de serum.

Frecvența utilizării acestor produse diferă în funcție de caracteristicile tenului, însă majoritatea persoanelor încorporează vitamina C în rutina de îngrijire matinală, pentru ca vitamina C să protejeze pielea pe tot parcursul zilei, prin proprietățile sale antioxidante.

Dacă pe ambalajul produsului pe care îl utilizezi există și precizare sau recomandare în privința momentului din zi în care ar trebui aplicat, respectă instrucțiunile respective.
 

Cum se aplică vitamina C pe ten?

Chiar dacă vitamina C aplicată local este în general bine tolerată de majoritatea persoanelor, există produse care pot cauza efecte secundare ce afectează pielea.
Din acest motiv este recomandat ca prima dată când folosești produsul să efectuezi un test pentru depistarea alergiilor, aplicând produsul pe o zonă mică a corpului care poate fi acoperită și să aștepți 24 de ore.

Dacă nu apar reacții adverse, atunci produsul se poate aplica pe restul feței, cu respectarea strictă a instrucțiunilor de pe ambalaj. De cele mai multe ori serul este aplicat o dată pe zi, de obicei dimineața, pentru ca vitamina C să apere pielea pe tot parcursul zilei.

În ceea ce privește momentul utilizării, majoritatea persoanelor aplică serul înainte de crema hidratantă, pentru ca pielea să fie perfect curată, deoarece orice impuritate afectează absorbția serumului.

Combinarea vitaminei C cu alte produse cosmetice

Deoarece există mai multe tipuri de vitamina C, ele au reacții diferite atunci când sunt combinate cu alte produse cosmetice. Acidul ascorbic este cel mai instabil, reacționează cu aproape orice substanță ajunge în contact.

Având în vedere că această formă de vitamina C este instabilă, serumul ce o conține devine vulnerabil la lumină, căldură și aer, îți pierde ușor efectele benefice.

Cu toate acestea însă, combinația vitaminei C cu acidul ferulic poate ajuta la stabilizarea vitaminei C, astfel încât proprietățile sale antioxidante să nu-și piardă eficiența.

O altă combinație extraordinară este cea a vitaminei C cu vitamina E. Ambele combat leziunile realizate de radicalii liberi, iar combinația acestor două vitamine oferă o protecție mult mai bună decât vitaminele utilizate individual.

Prin adăugarea serurilor cu vitamina C și E în rutina zilnică sau prin folosirea produselor care le conțin pe amândouă, oferi pielii tale dublu efect antioxidant care să te apere de radicalii liberi și de razele UV.

Combinația de vitamina C cu vitamina E și acid ferulic oferă o protecție triplă și stabilitate, obținând astfel cel mai bun rezultat pentru tenul tău.

Ca și în cazul altor produse de îngrijire a tenului, anumite persoane pot prezenta efecte secundare în urma folosirii produselor cu vitamina C.

Cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt pruritul, înroșirea zonei afectate, iritarea pielii și furnicături la scurt timp după aplicare.
În cazul în care aceste simptome persistă sau dacă apar semne de alergie, înlătură cât mai rapid produsul de pe față folosind apă din abundență și sună la numărul unic pentru apeluri de urgență.

Cum să alegi cele mai bune produse cosmetice cu vitamina C?

Deoarece nu toate produsele sunt similare, atunci când dorești să achiziționezi un produs cosmetic trebuie să iei în calcul mai mulți factori. În cazul vitaminei C, acestea se împart în:

Concentrație
Pentru a beneficia de toata potența vitaminei, concentrația trebuie să fie mai mare de 8%, zona de 10-20% fiind ideală. Cu toate acestea, evită concentrațiile mai mari de 20%, pentru că acestea pot duce la iritarea pielii, fără a oferi un beneficiu adițional.

Tipul vitaminei
Deoarece vitamina C poate avea mai multe forme, asigură-te că știi tipul necesar obiectivului tău sau apelează la un specialist pentru a-ți oferi produsele cele mai bune, specifice cazului tău. În cazul în care nu cunoști ce tip de vitamina C se potrivește tipului tău de piele, discută cu un medic dermatolog.

Ingrediente
Așa cum am menționat mai sus în rubrica de combinații, încearcă să găsești produsele ce conțin atât vitamina C cât și vitamina E, dar și acid ferulic dacă se poate. Adițional, dacă te știi alergică la un ingredient anume, asigură-te că acesta nu face parte din produsul dorit, pentru a evita apariția potențialelor complicații.

Citește  întotdeauna cu atenție toate detaliile înscrise pe ambalaj, în special lista de ingrediente.

Ambalajul
În funcție de tipul vitaminei, ambalajul poate să difere considerabil. În cazul acidului ascorbic instabil, acesta trebuie depozitat în fiole închise la culoare, pentru că orice contact cu lumina, aerul sau căldura poate degrada efectul soluției. Asigură-te că ambalajul este intact și adecvat înainte de a face orice achiziție.

De asemenea, pe tot parcursul perioadei în care îl utilizezi, depozitează recipientul într-un loc corespunzător, răcoros și întunecat, ferit de razele directe ale soarelui. 

Prețul
Chiar dacă concentrația vitaminei și formula acesteia determină calitatea produsului, există situații când și prețul reprezintă un factor de decizie în achiziționarea unui produs. Cu toate acestea, prețul nu ar trebui să reprezinte un factor decisiv.
 

Cum să introduci serul cu vitamina C în rutina de îngrijire?

După ce ai testat serul cu vitamina C și constați că îl poți utiliza în siguranță pe piele, iată cum îl poți introduce în rutina de îngrijire! Urmărește acești pași:

  • Spală-te pe față cu apă din belșug. Este întotdeauna benefic să îți cureți fața de impurități, deoarece în acest mod eviți ca vitamina C să interacționeze nedorit cu acestea;
  • Utilizează o loțiune tonică sau o esență ce are ca proprietate echilibrarea pH-ului pielii. Evită tipurile de tonice sau alte produse ce conțin ca ingrediente acizi și exfolianți, deoarece pot duce la iritații în contact cu vitamina C;
  • Aplică serul cu vitamina C pe față, pe gât și pe zona decolteului. Reține că una dintre combinațiile de calitate înaltă și cu beneficii multiple constă în vitamina C, vitamina E și acid feluric. Împreună, acestea cresc stabilitatea și eficacitatea acidului l-ascorbic;
  • Optează pentru un produs hidratant adecvat tipului tău de piele și aplică-l, pentru a întări bariera de protecție a pielii. Evită cremele hidratante pe bază de retinol;
  • Ultimul pas din rutina de îngrijire ce conține vitamina C este să aplici un produs cu factor de protecție solară. Este important să nu sari peste acest pas, pentru a evita posibile interacțiuni între produsul cu vitamina C și razele ultraviolete.

De la creme de față la fiole pentru ten, vitamina C poate fi găsită sub diferite forme atât individual cât și în combinație cu alte ingrediente. Produsele special concepute pot oferi soluții pentru o gamă largă de probleme, atât timp cât sunt respectate anumite criterii.

Dacă nu ești sigură care produs este benefic pentru tine, adresează-te unui specialist, care poate să-ți recomande soluția ideală pentru cazul tău particular.

Surse de informare:

  1. Telang, Pumori Saokar. Vitamin C in Dermatology. Apr. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/;
  2. De Dormael, Romain, et al. “Vitamin C Prevents Ultraviolet-Induced Pigmentation in Healthy Volunteers: Bayesian Meta-Analysis Results from 31 Randomized Controlled versus Vehicle Clinical Studies.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Matrix Medical Communications, Feb. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6415704/;
  3. Chesak, Jennifer. “Guide to Vitamin C (L-Ascorbic Acid) Serums for Brighter Skin.” Healthline, Healthline Media, 12 Aug. 2020, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serums;
  4. Doyle, Annie. “11 Reasons to Use a Vitamin C Serum.” Healthline, Healthline Media, 19 Aug. 2022, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits#benefits.

Data publicării:

Produse recomandate

LIFTACTIV

SERUM CU 16% VITAMINA C PURĂ

Serum - Default

Serum corector antioxidant cu efect de luminozitate 20ml