Acidul hialuronic: ingredient esențial împotriva îmbătrânirii

Acidul hialuronic este un ingredient esențial în lupta împotriva îmbătrânirii pielii. Dar care sunt beneficiile sale pentru piele? Află totul despre ingredientul preferat de toate tipurile de piele.

CE ESTE ACIDUL HIALURONIC?

Prezent în mod natural în organism, acidul hialuronic este o moleculă esențială pentru buna funcționare a pielii. Dar care este rolul lui și începuturile sale în industria cosmetică?

Un rol important în organismul uman

Rolul jucat de acidul hialuronic în organism este unul esențial. Scopul său este de a umple spațiul dintre celulele epidermei pentru a asigura hidratarea, susținerea și elasticitatea acesteia. De asemenea, datorită acestui ingredient, pielea tenului poate dobândi un aspect neted și plin.

De unde provine această superputere hidratantă? În special din capacitatea sa cu adevărat impresionantă de a reține până la 1000 de ori greutatea sa în apă.
Pentru a-și oferi beneficiile în mod constant, acidul hialuronic se regenerează în mod constant în epidermă. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă și cu agresiunile externe (în special efectele razelor UV și poluarea), producția și sinteza de acid hialuronic încetinesc.

Rezultatul: cantitatea sa în țesuturi scade, iar calitatea sa se deteriorează. În jurul vârstei de 50 de ani, acidul hialuronic din piele scade semnificativ, ajungând la doar 50% din cantitatea inițială.

O istorie științifică bogată

Acidul hialuronic a fost descoperit în anii 1930, când cercetătorii Karl Meyer și John Palmer au izolat această substanță din umoarea vitroasă a ochiului de bovină. Ei decid să-l numească "hialuronan", datorită prezenței sale în lichidul transparent al ochiului numit "hialoid". În 1934, aceștia își publică descoperirea într-un articol intitulat „Polizaharida umoarei vitroase”. Astfel sunt puse bazele multor cercetări ulterioare asupra acidului hialuronic.

Primele aplicații medicale ale acidului hialuronic au apărut în anii 1960 și 1970. La acea vreme, era folosit în special pentru a facilita vindecarea rănilor și pentru a favoriza regenerarea țesuturilor. Totuși, capacitatea sa hidratantă a fost rapid observată, ducând la studii mai aprofundate asupra potențialului său în industria cosmetică. Începând cu anii 1990, a cunoscut astfel o creștere semnificativă a importanței pentru produsele hidratante și anti-îmbătrânire.

O sinteză extrem de riguroasă

Pentru a integra acidul hialuronic în produse cosmetice, oamenii de știință realizează o sinteză a acidului hialuronic foarte precisă. Acest proces complex are loc în laborator, unde această substanță versatilă este produsă în diferite moduri.

Metoda de sinteză cea mai răspândită este fermentația bacteriană. Tulpinile specifice de bacterii, cum ar fi Streptococcus zooepidemicus, sunt cultivate în condiții foarte atent controlate. În timpul creșterii lor, aceste bacterii produc în mod natural acid hialuronic. Astfel, odată ce procesul de fermentație este complet, substanța este extrasă și apoi purificată pentru o utilizare ulterioară.

O altă metodă constă în extracția din surse animale, în special din cocoșul de Combe. Această specie de pasăre are în substanța din care este compusă creasta sa o cantitate mare de acid hialuronic. Cu toate acestea, utilizarea sa este acum limitată din motive etice, iar laboratoarele cosmetice preferă acidul hialuronic de origine vegetală sau sintetică.

CÂTE TIPURI DE ACID HIALURONIC EXISTĂ?

Acidul hialuronic se prezintă sub diferite forme pentru a fi integrat în produsele cosmetice anti-îmbătrânire. Dar nu toate aduc aceleași beneficii pielii. De fapt, în funcție de dimensiunea sa, această moleculă interacționează diferit cu pielea.

Tip de acid hialuronic cu greutate moleculară mare

Așa cum indică și numele său, tipul de acid hialuronic cu greutate moleculară mare este o moleculă de dimensiuni mari (XL). Deoarece este prea mare pentru a pătrunde în organismul uman, acționează în principal la suprafața epidermei. Fără a trece de bariera cutanată, formează un strat protector pentru a lupta împotriva deshidratării și se plasează în cutele ridurilor pentru a le diminua aspectul.

Când ar trebui folosit?

Despre acidul hialuronic din piele

Pe masură ce înaintam în vârstă, acidul hialuronic din pielescade, ceea ce duce la apariția semnelor îmbătrânirii (riduri și riduri fine de expresie). Utilizarea regulată a produselor cu acest ingredient de la vârsta de 25-30 de ani poate ajuta la restabilirea nivelurilor optime ale acestei molecule în piele, poate estompa ridurile și aduce prospețime pielii. În plus, acțiunea sa ajută la menținerea unui nivel adecvat de hidratare a țesuturilor, făcându-l ideal pentru menținerea pielii tinere.

Acidul hialuronic cu greutate moleculară scăzută

În schimb, acidul hialuronic cu greutate moleculară scăzută este o mică moleculă (XS), estimată între 20K și 50K Dalton. Această dimensiune mică îi permite să pătrundă mai adânc în epidermă, pentru o acțiune revitalizantă asupra întregii pielii. Acționează în straturile epidermei, acolo unde se reține apa, pentru a asigura o hidratare mai bună și un efect de umplere la suprafață.

Când ar trebui să-l folosești? Odată ce îmbătrânirea pielii devine mai pronunțată. Dacă pielea este afectată de semnele îmbătrânirii (riduri, riduri fine, pierderea fermității pielii...), acest tip de moleculă acționează direct asupra sintezei de acid hialuronic pentru a umple pielea din interior.

CARE SUNT BENEFICIILE ACIDULUI HIALURONIC?

În cremele pentru riduri, creme de zi și noapte, în orice serum anti-îmbătrânire, în măști, fillere, în booster, în injecții și chiar în produsele de îngrijire a corpului, acidul hialuronic este pretutindeni. Cum se explică acest lucru? Produsele cosmetice pe bază de acid hialuronic stimulează sinteza naturală a acestei molecule.

Astfel, ele previn în mod durabil apariția ridurilor, pierderea fermității și deshidratarea. Dar beneficiile acidului hialuronic nu se opresc aici. Ce alte beneficii mai are acesta?

Reducerea și umplerea ridurilor

Acidul hialuronic este renumit pentru eficiența sa în reducerea ridurilor și a ridurilor fine. La suprafață, umple cutele ridurilor superficiale și le estompează. Pătrunzând în straturile profunde ale epidermei, servește ca un "ciment" între spațiile intercelulare, permițând astfel atenuarea aspectului ridurilor profunde.

Hidratează intens pielea

Pentru a beneficia de o piele sănătoasă și strălucitoare, hidratarea este esențială. Exact în acest sens, acidul hialuronic excelează. Datorită capacității sale de a reține apa, furnizează o hidratare intensă pielii.

Greutatea sa moleculară mare rămâne la suprafață pentru a preveni deshidratarea cutanată, pentru a consolida bariera naturală de hidratare a pielii și pentru a menține un ten proaspăt și luminos. Reține că deshidratarea afectează toate tipurile de piele, chiar și pielea grasă.

Îmbunătățește fermitatea și elasticitatea

Acidul hialuronic stimulează producția de colagen, o proteină care asigură fermitatea și elasticitatea pielii. Prin întărirea structurii de susținere a pielii, ajută la prevenirea multor semne ale îmbătrânirii, inclusiv relaxarea pielii. Prin utilizarea regulată a produselor cu acest ingredient, poți redobândi o piele vizibil mai tonică și mai elastică. Află mai multe și despre elastină și beneficiile sale pentru o piele tânără.

Umple ridurile și restabilește volumul pierdut în timp

Acidul hialuronic este apreciat în mod deosebit pentru efectul său de umplere și volumizare. Umplând spațiile între celulele pielii, restabilește în mod durabil volumul pierdut în timp. Rezultatul: pielea pare mai tânără și mai plină, în special la nivelul buzelor și a obrajilor. Integrat în produsele pentru față, acidul hialuronic ajută, de asemenea, la estomparea ridurilor sub ochi, la redesenarea contururilor și la restaurarea densității pielii.

Află mai multe informații utile despre ce poate fi făcut pentru a lupta împotriva ridurilor de expresie și a ridurilor fine de pe frunte

Protejează împotriva factorilor nocivi de mediu

Zilnic, pielea este expusă la diferiți factori de mediu dăunători, cum ar fi poluarea și razele UV. Aici intervine acidul hialuronic. De fapt, această moleculă deține puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acționând ca o barieră protectoare, ajută la prevenirea daunelor cauzate de agresiuni externe, favorizând menținerea pielii sănătoase și frumoase pe termen lung.

Află din articolul nostru tot ce trebuie să știi despre antioxidanți.

CUM POȚI INTEGRA ACIDUL HIALURONIC ÎN RUTINA ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE?

Indiferent de tipul de piele pe care îl ai, este esențial să folosești produse cu acid hialuronic în rutina de frumusețe anti-îmbătrânire, pentru a restabili volumul pierdut în timp, pentru o piele mai tânără și mai fermă.

Deci, cum să-ți construiești rutina de frumusețe cu produse cu acid hialuronic?

În orice etapă a vieții, dar mai ales odata cu înaintarea în vârstă, acidul hialuronic rămâne o moleculă indispensabilă pentru a asigura o piele frumoasă. Nu ezita însă, încă de acum să suplimentezi cantitatea de acid hialuronic din piele, integrand în rutina ta de îngrijire produse care conțin acest ingredient rejunvenator.
​​​​​​​
Pentru a combate semnele îmbătrânirii mai avansate și injectiile cu acid hialuronic pot fi o opțiune. Indiferent de abordarea aleasă, folosirea acidului hialuronic în rutina de skincare anti-îmbătrânire este esențială pentru a menține o piele frumoasă și sănătoasă pe termen lung.

Data publicării: