OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Acneea adultă: de la ce vârstă poate apărea și care sunt cauzele acesteia

acneea adulta si cauzele acesteia

Acneea este o afecțiune asociată în general cu perioada adolescenței, atunci când au loc numeroase schimbări hormonale care favorizează apariția coșurilor (ne referim la acneea juvenilă). Însă, acest fenomen poate persista sau poate debuta chiar și mai târziu. Vorbim despre acneea adultă, o problemă cutanată ușor diferită de cea juvenilă, care poate avea un impact emoțional puternic și poate afecta calitatea vieții persoanelor care au de-a face cu această problemă.

Numărul celor afectați de acneea adultă, cu precădere femei, este în creștere în ultimii ani. Pentru a gestiona mai ușor simptomele și a preveni complicații precum apariția cicatricilor sau a hiperpigmentării în urma vindecării leziunilor acneice, este nevoie de o îngrijire specială.

Cum se formează acneea?

Acneea este o consecință directă a blocării porilor. Aceștia reprezintă orificii în piele prin care ies la suprafață foliculii piloși și care permit eliminarea de sebum, o substanță lipidică produsă de către glandele sebacee, aflate la baza acestor foliculi.  

Uneori, acest sebum poate fi produs în exces și se poate acumula la nivelul porilor, nefiind eliminat pe suprafața pielii. Porii pot fi obstrucționați și de acumularea de celule moarte și impurități.  

De la ce vârstă poate apărea acneea adultă?

Simptomele acneei juvenile ating apogeul în perioada adolescenței, urmând ca acestea să dispară treptat în jurul vârstei de 18-20 de ani. Uneori, ele mai pot persista câțiva ani. Însă, dacă aceste formațiuni rămân prezente după vârsta de 25 de ani, vorbim deja despre acneea adultă. Afecțiunea poate persista pe toată perioada vieții adulte și, în anumite cazuri, își poate face apariția și mai târziu, la debutul menopauzei.

Acneea juvenilă poate evolua în acnee adultă, atunci când leziunile sunt persistente pe o perioadă îndelungată. Însă, ele pot apărea și la persoanele care nu au avut de-a face cu astfel de probleme în timpul adolescenței.  

Simptomele acneei adulte

Leziunile formate prin blocarea porilor pot fi de două tipuri: non-inflamatorii și inflamatorii. Leziunile non-inflamatorii poartă și denumirea de comedoane și pot fi închise sau deschise. Comedoanele închise sunt punctele albe, caracterizate de acumulare de sebum și bacterii fără să apară inflamație și roșeață. Punctele negre sunt comedoane deschise, acestea căpătându-și culoarea specifică în urma oxidării suferite de către sebum și celelalte substanțe la contactul cu aerul.

De cealaltă parte, avem leziunile inflamatorii, caracterizate de roșeață și durere, ocazional și acumulare de puroi. Aceste formațiuni se pot forma fie la suprafața pielii, fie în straturile cutanate mai profunde, caz în care riscul de infectare și de formare a cicatricilor crește.  

Acneea se formează cu precădere pe față, în zonele unde este prezent excesul de sebum, însă poate apărea și în anumite regiuni ale trunchiului (de exemplu pe spate, umeri). Însă, o particularitate a acneei adulte, întâlnită la un număr mare de persoane care se confruntă cu o astfel de problemă, este localizarea leziunilor cu precădere în partea inferioară a feței, în zona bărbiei și a maxilarelor, dar și către gât.  

Cauzele acneei adulte

Putem menționa mai multe cauze ale acneei la adulți și factori care favorizează apariția acestei afecțiuni.

Factorul ereditar  

Ereditatea joacă un rol destul de important în apariția acneei adulte. Anumite persoane pot avea o predispoziție genetică pentru apariția acneei după vârsta adolescenței, dacă au în familie un istoric al acestei probleme.  

Hormonii  

Principala cauză a acneei la adulți este reprezentată de factorii de ordin hormonal. Perioadele în care au loc mai multe schimbări hormonale sunt și perioadele în care coșurile se înmulțesc. Așadar, menstruația, sarcina, menopauza, dar și anumite afecțiuni hormonale și utilizarea sau oprirea anticoncepționalelor pot influența apariția leziunilor acneice. Din această cauză, acneea adultă este întâlnită mult mai des la femei.  

Stresul  

Stresul este un factor care poate duce la agravarea simptomelor acneei. Acesta duce la o producție crescută de hormoni androgeni și de cortizol, care pot provoca o accelerare a secreției de sebum.  

Factorii de mediu și poluarea  

Zilnic, pielea noastră intră în contact cu numeroase impurități, care acoperă porii și îi blochează. În plus, expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui duce la o iritare a pielii, care crește nivelul de inflamație și favorizează hipersecreția de sebum.  

Anumite medicamente  

Este posibil ca anumite medicamente, cu precădere cele de natură hormonală, să ducă la o înrăutățire a simptomelor acneei sau sa favorizeze apariția lor.  

O îngrijire neadecvată a pielii  

Orice produs care intră în contact cu pielea ar putea fi responsabil pentru apariția acneei, dacă acesta nu este cel potrivit. De exemplu, cremele, loțiunile și soluțiile care au o textură groasă conțin de obicei ingrediente precum uleiul, care ar putea favoriza blocarea porilor. Din această cauză, este foarte important să alegi mereu produse care se potrivesc tipului tău de ten. Pentru tenul gras cu tendință acneică, se recomandă produsele non-comedogenice, cu formulă ușoară. Același lucru este valabil și în cazul machiajului.  

Tenul are nevoie de curățare pentru a fi îndepărtate toate impuritățile acumulate peste zi, excesul de sebum care se produce nu doar ziua, dar și în timpul nopții, precum și produsele aplicate pe piele în timpul zilei. Dacă nu se respectă rutina de curățare, porii se blochează și se formează acneea.  

Însă, și curățarea exagerată și folosirea unor produse prea agresive poate fi nocivă. Dacă folosești ingrediente prea puternice, care pot favoriza iritațiile, sau îți cureți tenul de prea multe ori pe zi, tenul se va usca și se va inflama, lucru care nu este deloc benefic pentru acnee.  

Alimentația  

O dietă mai puțin sănătoasă ar putea crea o serie de dezechilibre în organism, care ar putea favoriza, la rândul lor, acneea la adulți. O perioadă mai îndelungată s-a crezut că alimentele prăjite, ciocolata sau cafeaua ar putea fi cauze ale acneei, însă nu există multe dovezi științifice în acest sens.  

Totuși, un consum ridicat de zahăr provoacă o serie de schimbări hormonale. Acesta este asociat cu o creștere a nivelurilor de insulină, care ar putea influența producția de hormoni androgeni, deci ar putea influența și apariția acneei.  

Nici consumul de apă nu ar trebui neglijat. Dacă nu bei suficientă apă, există riscul ca pielea să se deshidrateze. Când se întâmplă acest lucru, va avea loc o accelerare a producției de sebum.  

Contactul cu diferite obiecte

Dacă pielea intră deseori în contact cu diverse materiale sau obiecte care produc frecare, aceasta se va irita. În plus, aceste obiecte pot fi purtătoare de diferite bacterii care, odată ajunse pe piele, duc la blocarea porilor.  

Tratamentul și îngrijirea recomandate

Pentru o mai bună gestionare a simptomelor, medicul specialist dermatolog poate recomanda un tratament medicamentos sau aplicarea unor tratamente topice. Însă, și îngrijirea de zi cu zi este extrem de importantă. Așa cum am menționat, folosirea produselor dedicate tenului gras, cu tendință acneică, este vitală.

De aceea, recomandăm gama de produse Normaderm, dedicată îngrijirii complete a tenului sensibil, cu tendință acneică. Acestea au o formulă specială care acționează împotriva tuturor celor 6 semne ale  tenului cu probleme: puncte negre, roșeață, pori dilatați, exces de sebum, pete post-acnee, textură neuniformă.  

Curățarea este vitală în cazul acestui tip de ten, pentru a îndepărta bine tot excesul de sebum și toate impuritățile care pot favoriza blocarea porilor. Poți folosi soluția micelară 3-in-1 Normaderm, care curăță, demachiază, dar și calmează pielea sensibilă cu imperfecțiuni. De asemenea, poți apela și la gelul Normaderm Phytosolution, care curăță în profunzime și îndepărtează toate depunerile de pe piele.  

Principala problemă a tenului cu tendință acneică este prezența imperfecțiunilor deranjante, care cauzează disconfort fizic și estetic. Așadar, vei avea nevoie și de produse cu ingrediente active cu efect corector. Încearcă serumul Probio-BHA Normaderm cu efect anti-imperfecțiuni sau crema dublu-corectoare Normaderm, care acționează atât împotriva imperfecțiunilor, cât și a semnelor post-acneice.  

Acneea adultă este o problemă care afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane, cu precădere femei. Cauzele și factorii de risc variază, însă principalii responsabili sunt hormonii. Dacă ai de-a face cu astfel de probleme, alege cu grijă produsele de îngrijire astfel încât să se potrivească tipului tău de ten și, dacă problema persistă sau se acutizează, ia legătura cu un specialist.   

Data publicării:

Produse recomandate

PROBIO-BHA<br />SERUM ANTI-IMPERFECȚIUNI

PROBIO-BHA
SERUM ANTI-IMPERFECȚIUNI

( 1 Păreri )

Innovation

CREMĂ<br />DUBLU-CORECTOARE

CREMĂ
DUBLU-CORECTOARE

( 1 Păreri )

Phytosolution - Gel de curățare față în profunzime

Phytosolution - Gel de curățare față în profunzime

( 10 Păreri )

Soluție micelară 3 în 1 pentru curățarea tenul sensibil cu imperfecţiuni

Soluție micelară 3 în 1 pentru curățarea tenul sensibil cu imperfecţiuni

go to top