Acnee hormonală: De ce apare, cum o recunoști și ce soluții avem?

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, putând afecta deopotriva adolescentii și adultii. În apariția leziunilor de acnee un rol important îl au: secreția excesivă de sebum, îngustarea porilor și înmulțirea bacteriană locală determinată în principal de bacteria Propionibacterium acnes.

Cazurile de acnee la vârstă adultă sunt din ce în ce mai frecvente și afectează, în special, femeile. Apariția leziunilor de acnee poate fi ritmată de ciclul menstrual, sarcină sau menopauză. În aceste situații, variatiile hormonilor sunt cauza, iar acest tip de acnee poarta numele de acnee hormonală. 

De ce apare acneea hormonală?

Hormonii responsabili de secreția de sebum sunt hormonii androgeni - testosteronul și derivații lui. În situația unui dezechilibru hormonal ce duce la creșterea cantității de androgeni circulanți sau în cazul unei sensibilități crescute a glandelor sebacee la acțiunea hormonilor, excesul de sebum rezultat, împreuna cu înmulțirea bacteriana locală, pot duce la apariția leziunilor de acnee.

În formele de acnee hormonală, care afectează femeile de vârsta adultă, s-a observat o sensibilitate crescută a glandelor sebacee la acțiunea hormonilor androgeni, înrăutățirea leziunilor de acnee în perioada ciclului menstrual, perimenopauzei și sarcinii sau în cazul administrării contraceptivelor cu progesteron.

Cele mai frecvente patologii hormonale asociate cu acneea sunt:

  • sindromul de ovar micropolichistic, 
  • diabetul, 
  • obezitatea, 
  • rezistența la insulină. 

Cum recunoști acneea hormonală?

De cele mai multe ori, leziunile de acnee hormonala sunt distribuite în jumătatea inferioară a feței: mandibulă, bărbie, perioral, cu extensie la nivelul gâtului. Frecvent putem observa coșuri sau noduli dureroși sub piele, leziuni chistice, care se pot vindeca cu formare de cicatrici, dar și mici puncte albe sau negre - comedoane și microchisturi. Leziunile sunt extrem de deranjante pentru paciente, mai ales datorită evoluției cronice și lipsei de răspuns la tratament.

Dacă acneea asociază și pilozitate excesivă (barbă, mustață, periareolar, linia mediană a abdomenului - zone androgen-dependente), tendința de creștere în greutate, tulburări ale ciclului menstrual, este important să căutați sfatul specialistului. Acesta vă poate recomanda o serie de analize hormonale și o ecografie ovariană pentru a stabili cauza problemelor dumneavoastră.
 

Ce opțiuni de tratament avem pentru acneea hormonală?

Tratamentul acneei hormonale implică, de cele mai multe ori, asocierea tratamentului local cu cel oral.

În alegerea tratamentului trebuie luați în calcul mai mulți factori, precum:

  • severitatea acneei,
  • răspunsul la terapii anterioare,
  • dorința obținerii unei sarcini,
  • impactul psihosocial,
  • sensibilitatea locală a pielii,
  • tipul predominant al leziunilor.

Tratament local

Local se pot folosi produse pe bază de retinoizi, benzoil peroxid, antibiotice sau acid azelaic, ce au ca scop reducerea secreției de sebum, destuparea porilor și reducerea înmulțirii bacteriene.

Tratament oral

Tratamentul oral constă adesea în administrarea unui contraceptiv pe o perioadă mai lungă sau a medicamentelor antiandrogenice, cu scopul împiedicării acțiunii androgenilor la nivelul receptorilor din glandele sebacee și reducerii secreției de sebum.

Utilizarea produselor dermato-cosmetice

Îngrijirea dermato-cosmetică este în egală măsură importantă pentru reducerea secreției de sebum, destuparea porilor și hidratarea pielii, mai ales în contextul tratamentelor medicamentoase care induc un grad de uscăciune și pot provoca iritatii.

Produsele dermato-cosmetice trebuie să fie atent alese, astfel încât să respecte nevoile tenului acneic și să fie noncomedogenice și hipoalergenice. Gelurile de curățare, cremele de îngrijire, cremele hidratante, dar și cremele de fotoprotecție trebuie să fie nelipsite din rutina zilnică de îngrijire pentru tenul acneic și pot fi folosite pe termen lung pentru a preveni apariția episoadelor de agravare.

De exemplu, gama Normaderm Phytosolution (gelul de curățare, crema dublu corectoare și serul probio BHA antiimperfecțiuni) oferă soluția optimă de îngrijire zilnică a tenului acneic. 

Crema de fotoprotecție matifiantă Capital Soleil 3in1 completează rutina de îngrijire și asigura o protecția solara înaltă – SPF 50, iar fondul de ten Dermablend 3D Correction cu acid salicilic reduce imperfecțiunile, conferind tenului un aspect uniform, fiind non-comedogenic și hipoalergenic.

Acneea hormonala, datorită evoluției cronice, cu multiple recăderi, poate duce la scăderea stimei de sine, anxietate și depresie, având un impact major asupra calității vieții pacientelor. Stabilirea schemei optime de tratament poate să necesite colaborarea dintre medicul dermatolog, endocrinolog și ginecolog.
 

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole

Menopauza: Cum îmi adaptez dieta la 50 de ani?

S-a dovedit că frecvența apariției simptomelor deranjante ce apar la menopauză, precum și intensitatea lor pot fi reduse semnificativ cu o dietă echilibrată care furnizează toți nutrienții necesari. Descoperăcare sunt cei pe care trebuie să îi știi.

Citește mai mult

Tot ce trebuie sa stii despre menopauza

Perioada de menopauza este cunoscuta drept etapa pe parcursul careia se trece de la reproducere la senescenta (imbatranirea tesuturilor si a organismului). Deoarece este un subiect de interes pentru toate femeile, mai jos iti spunem tot ce trebuie sa stii despre menopauza!

Citește mai mult

Alopecie la femei: cauze alopecie areata si alte forme, diagnostic, tratament alopecie areata

Dacă ai ajuns să citești acest material, mai mult ca sigur experimentezi probleme cu alopecia sau căderea părului. Înainte de a-ți face o programare la medic, singurul în măsură să pună un diagnostic corect, e bine să-ți reamintești că e absolut normal să pierzi între 50 și 100 de fire pe zi. Dacă depășești acest număr, într-adevăr, e cazul să te adresez unui specialist în dermatologie. Este posibil ca afecțiunea cu care te confrunți să fie alopecia, despre care poți afla mai multe în acest material. Iată ce informații ți-am pregătit.

Citește mai mult