OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Ce este factorul de protecție solară (SPF) și ce rol are?

Vara este anotimpul în care pielea noastră este cea mai expusă la radiațiile solare nocive și, astfel, este în pericol de a suferi arsuri și de fi deteriorată. Însă, aceste radiații sunt prezente pe toată perioada anului, chiar dacă nu sunt la fel de puternice. Ce putem face pentru a ne proteja? Răspunsul stă în utilizarea unor produse cu factor de protecție solară (SPF).

Ce este acest SPF și cum funcționează mai exact? Înainte de a afla mai multe despre factorul de protecție, este important să ne informăm despre pericolele radiațiilor ultraviolete, la care suntem expuși zilnic.

Ce sunt radiațiile ultraviolete și ce efect au asupra pielii?

Lumina solară este formată dintr-un spectru larg de radiații, printre care se numără și cele ultraviolete, cunoscute pentru efectele lor nocive. Dintre acestea, radiațiile UVA și UVB, invizibile pentru ochiul liber, nu sunt filtrate prin stratul de ozon, așadar ajung pe pământ și pot acționa asupra pielii.

Radiațiile UVA au o intensitate ridicată, acestea pătrunzând până în straturile mai profunde ale pielii, contribuind la deteriorarea ADN-ului celular. Astfel, acestea sunt responsabile cu apariția primelor semne de îmbătrânire prematură, precum ridurile, petele pigmentare și pierderea elasticității pielii. Fiind mai puternice, radiațiile UVA pot pătrunde prin sticlă.

În schimb, radiațiile UVB produc distrugeri la nivel mai superficial, afectând doar straturile superioare ale pielii. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu sunt periculoase. Acestea sunt principalele responsabile pentru arsurile solare.Descoperă mai multe informații în articolul despre razele UV.

Ce este factorul de protecție solară (SPF)?

Cu siguranță ai auzit de foarte multe ori despre SPF. Această abreviere vine de la sun protection factor, adică factorul de protecție solară. Produsele recomandate în cazul expunerii la soare au un astfel de factor, care marchează gradul de protecție pe care îl oferă. Acestea au diferite valori, începând de la 5 sau 10 până la 50 sau mai mult.

Ce rol are SPF?

SPF arată care este gradul de protecție oferit împotriva radiațiilor nocive ale soarelui în comparație cu pielea expusă fără protecție. Așadar, factorul de protecție marchează doar gradul de protecție oferit împotriva radiațiilor UVB. Pentru a fi protejat complet, recomandăm produsele cu spectru larg, care asigură și blocarea radiațiilor UVA. Experții recomandă reaplicarea produselor la fiecare 2 ore sau chiar mai des, dacă transpiri sau intri în contact cu apa.

În funcție de tipurile de filtre utilizate (chimice sau minerale), produsele cu factor de protecție pot reflecta radiațiile departe de piele sau le pot absorbi, transformându-le în căldură.
 

Tipuri de SPF

Putem clasifica factorul de protecție în funcție de valoare deci, automat, în funcție de gradul de protecție oferit. Fiecare dintre acestea are anumite indicații de utilizare.

Factor de protecție scăzut

Această categorie include valorile scăzute, cuprinse între 5 și 10. Acestea nu oferă o protecție prea ridicată, așadar nu se recomandă în cazul expunerii prelungite la soare. În general, aceste valori sunt întâlnite în diferite produse de îngrijire sau de machiaj (cremă de față, fond de ten, balsam de buze), mai rar în produsele dedicate îngrijirii solare.

Factor de protecție mediu

Putem considera că oferă protecție medie produsele cu valori ale SPF cuprinse între 15 și 25. De exemplu, valoarea 15 marchează blocarea a 93% dintre radiațiile UVB, ceea ce înseamnă un grad de protecție destul de bun. Poți opta pentru produse cu astfel de valori medii pentru o plimbare însă, în cazul în care vrei să mergi la plajă, este recomandat să te orientezi către opțiuni mai puternice.

Factor de protecție ridicat

Produsele cu SPF30 se încadrează în această categorie. Acestea sunt o alegere eficientă în cazul în care știi că te vei expune la soare pentru o perioadă lungă de timp, asigurând blocarea radiațiilor UVB în proporție de 97%.

Factor de protecție foarte ridicat

Cel mai bun de a-ți proteja pielea poate fi asigurat de un factor foarte ridicat, de 50 sau 50+. SPF50 nu oferă cu mult mai multă protecție comparativ cu SPF 30 (blochează 98-99% din radiațiile UVB), însă acele procente pot face diferența în cazul pielii sensibile, foarte deschise la culoare sau în urma unei expuneri prelungite, pe plajă sau la munte, acolo unde radiațiile sunt mai puternice.

Alegerea factorului de protecție solară în funcție de ten

Desigur, nuanța pielii tale va influența tipul de produs pentru soare pe care ar trebui să îl folosești. Anumite tipuri de ten sunt mai predispuse la arsuri, așa că este important să știi ce factor de protecție este cel mai potrivit pentru tine.

Pielea foarte deschisă

Pielea foarte deschisă la culoare este cea cu subtonuri ușor reci, care se înroșește rapid în urma expunerii la soare, chiar și după o perioadă mai scurtă. În general, persoanele cu tenul foarte deschis au părul roșcat sau blond natural, ochii albaștri sau verzi și pot avea pistrui.

Așadar, acest lucru înseamnă că aceștia sunt predispuși la dezvoltarea rapidă a arsurilor solare. De aceea, se recomandă utilizarea produselor cu factor foarte ridicat - SPF 50 sau 50+, în special când mergi la plajă, la munte sau faci sport în aer liber, însă și pentru o simplă plimbare.

Pielea deschisă

Tonurile “medii” ale pielii marchează un anumit grad de protecție naturală. Aceasta este oferită de prezența unei cantități mai mari de melanocite, acele celule responsabile cu conferirea pigmentului pielii care oferă și un anumit grad de rezistență la soare. Însă, protecția naturală este mult mai mică în comparație cu cea oferită de către produsele speciale.

Poți opta pentru produse cu SPF 30 însă, dacă mergi la plajă sau în zone cu radiații mai puternice, ai putea lua în considerare și un factor mai ridicat.

Pielea închisă

Pielea închisă la culoare este prezentă în general la persoanele cu părul șaten închis sau negru, cu ochi de culoare neagră sau căprui închis. Aceasta prezintă cea mai mare cantitate de melanocite, așadar nu este la fel de sensibilă la soare. Însă, acest lucru nu înseamnă că protecția nu mai este necesară.

Drept protecție solară zilnică, poți opta pentru o valoare a factorului de 20 sau 25 sau, după caz, chiar mai mică. În schimb, pentru a avea o siguranță că pielea ta nu este în pericol la plajă sau la munte, alege un SPF de 30 sau chiar și de 50.
 

Cum se aplică produsele de protecție solară

Pentru a te bucura din plin de toate proprietățile SPF-ului, este important să aplici corect produsele de protecție. Eficacitatea acestora poate scădea în cazul în care zonele expuse nu sunt acoperite bine, nu aplici o cantitate suficientă de produs sau nu îl reaplici.

Așadar, trebuie să te asiguri că folosești suficient de mult produs astfel încât să acoperi bine orice zonă expusă (nu omite nici fața, spatele palmelor, urechile sau chiar și scalpul). Atunci când mergi la plajă, vei avea nevoie să aplici o cantitate echivalentă de cremă de soare cu cea a unui pahar de shot.

Produsele vor trebui aplicate cu 15-30 de minute înainte de a te expune la soare. Astfel, acestea au timp să se absoarbă și, astfel, să ofere protecție din primul moment în care pășești în aer liber. Reaplică un nou strat de produs la fiecare două ore. Dacă înoți, faci sport și transpiri sau intri în contact cu apa, stratul de produs de pe piele va fi îndepărtat, așa că ar trebui aplicat din nou.

SPF marchează cât de protejată este pielea ta după aplicarea unui produs de protecție solară și îți permite să te expui la soare pentru o anumită perioadă fără să îți faci griji cu privire la arsuri sau fotoîmbătrânire. Poți încerca gama noastră dedicată îngrijirii solare Capital Soleil.

Data publicării:

go to top