OK

OK Anulare

V-ați înregistrat cu succes!

Închideți

Vitamina E: Ce este, surse, beneficii pentru păr și piele

Cercetările asupra vitaminei E se desfășoară încă din anii 1920. Cu ajutorul acestora, oamenii de știință au confirmat numeroase motive pentru care aceasta este numită „vitamina tinereții”. Descoperă beneficiile vitaminei E și vezi de ce este importantă.

Vitamina-E.jpg

Ce este Vitamina E?

Deși s-ar putea crede că aceasta este o singură substanță, se dovedește că este, de fapt, un grup de 8 molecule care împărtășesc o structură similară. Fiecare dintre aceste molecule este alcătuită dintr-un ciclu de cromat caracteristic și o catenă laterală de izopren atașată.

În funcție de gradul de saturație al acestei catene, distingem:

  • Tocoferoli - compuși care conțin legături simple saturate între atomi de carbon,
  • Tocotrienoli - compuși care conțin legături duble intercarbonice nesaturate.

Tocoferolii și tocotrienolii, în funcție de substituenții atașați ciclului de cromat, creează compuși suplimentari de tipurile: alfa, beta, gamma, delta.
Există numeroase forme ale acestei vitamine a tinereții, dar alfa-tocoferolul este cel mai important pentru organismul uman, deoarece este cel mai bine absorbit și se regăsește în cele mai multe produse. 

În plus, această formă de vitamina E este o vitamina liposolubilă, alături de vitamina D, vitamina A și vitamina K. Acest lucru înseamnă că este stocată de corpul nostru și nu este eliminată prin transpirație sau urină, așa cum se întâmplă cu alte vitamine solubile în apă.

Vitamina-E-beneficii.jpg

Care sunt beneficiile Vitaminei E?

Lista beneficiilor aduse de această vitamină a tinereții este foarte lungă. Cu toate acestea, pentru a descrie efectele benefice ale vitaminei E, trebuie să începem cu proprietățile sale antioxidante.

Antioxidanții sunt compuși chimici care elimină excesul de radicali liberi din corpul uman - responsabili, de altfel, nu doar de accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii, ci și pentru deteriorarea celulelor și țesuturilor sănătoase.

Acești radicali sunt responsabili mai ales de contribuirea la dezvoltarea multor boli ce îți pot afecta stilul de viață și diferitor tipuri de cancer. Prin eliminarea excesului de radicali liberi, tocoferolii inhibă eficient procesul de îmbătrânire a pielii și îmbunătățesc semnificativ starea acesteia.

Pe lângă efectul antioxidant, beneficiile vitaminei E includ:

  • prevenirea cheagurilor de sânge
  • susținerea sistemului nervos
  • influențarea performanței musculare bune
  • sprijinirea producției de spermatozoizi
  • co-responsabilitatea dezvoltării fetale
  • îmbunătățirea vederii
  • reducerea efectelor nocive ale colesterolului rău
  • întărirea sistemului imunitar, în special la persoanele în vârstă
  • reducerea efectelor nocive ale fumatului pasiv și ale poluării mediului
  • întârzierea dezvoltării bolilor Alzheimer și Parkinson
  • ameliorarea durerilor provocate de tulburările circulatorii
  • sprijinirea tratamentului acneei și altor afecțiuni ale pielii
  • efect benefic asupra stării părului, pielii și unghiilor
  • accelerarea vindecării rănilor
  • ameliorarea durerilor mamare apărute în perioada premenstruală
  • limitarea pierderii de elastină și colagen, făcând astfel pielea mai elastică, fermă și mai puțin sensibilă la apariția ridurilor

În plus, tocoferolii pătrund adânc în stratul hidrolipidic, întărind membranele celulare și, prin urmare, fermizând pielea.

După cum poți observa, efectele benefice ale vitaminei E sunt numeroase.

Datorită caracterului multidimensional al efectelor sale pozitive asupra organismului, aceasta este atât de larg utilizată în cosmetică; de exemplu în preparate pentru față de zi și de noapte, creme pentru ochi, mâini, șampoane - și în multe produse farmaceutice - în medicamente care sprijină lupta împotriva acneei, eczemei și decolorărilor pielii.

Care sunt simptomele lipsei de vitamina E în organism?

Vitamina E, în calitate de vitamină a tinereții, joacă un rol foarte important nu numai în îngrijirea pielii noastre, ci constituie și un element esențial al dietei zilnice. Un deficit se traduce prin probleme de fertilitate, vedere și concentrare. Având în vedere importanța sa pentru sistemul nostru nervos, scăderea acesteia poate provoca diverse tipuri de disfuncții neurologice, cum ar fi degenerarea nervoasă și cerebrală.

Care sunt sursele de Vitamina E?

Având în vedere efectele benefice ale vitaminei E, merită cu siguranță să-i cunoaștem sursa.
Sursele principale sunt:

  • ulei de floarea-soarelui, ulei de rapiță
  • ulei de soia, ulei de măsline
  • migdale și nuci
  • germeni de grâu

Nu este de mirare că vitamina E este numită vitamina tinereții. Nivelul său adecvat în organism se reflectă nu doar în sănătatea noastră, ci și în aspectul nostru fizic. Trebuie să reținem că pentru adulți, aportul zilnic de vitamina E este de 12 mg (18 UI). Deși nu putem opri timpul, putem măcar ameliora efectele sale nedorite - și aceasta doar datorită tocoferolilor!

Tocoferolii se găsesc în cantități ușor mai mici în:

  • unt și alte produse procesate,
  • legume verzi.

Contraindicații pentru exces de vitamina E

Deși vitamina E este esențială pentru sănătatea noastră, trebuie să fim atenți la posibilele contraindicații asociate cu suplimentarea excesivă. Prea multa vitamina E poate duce la o problemă de sanatate și efecte adverse precum greață, diaree, crampe abdominale și chiar sângerări excesive, deoarece aceasta poate acționa ca un anticoagulant.

Persoanele care iau medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, ar trebui să fie deosebit de prudente și să consulte un medic înainte de a lua suplimente de vitamina E. În cazul suplimentelor alimentare și a dozei zilnice de vitamina E recomandată, vă sugerăm să consultați un medic.

De asemenea, este recomandat ca femeile însărcinate sau care alăptează să discute cu un specialist înainte de a începe sa administreze orice supliment nou. În general, este important să obținem vitamina E dintr-o dietă echilibrată și să evităm suplimentarea inutilă, pentru a preveni posibilele riscuri pentru sănătate.(1)

Ce se întâmplă cu vitamina E în timpul menopauzei?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelurile de Vitamina E scad. Din fericire, există multe metode prin care putem menține o concentrație optimă de Vitamina E.

Asemenea majorității vitaminelor care se regăsesc în corpul tău, Vitamina E tinde să scadă rapid în timpul menopauzei. Vestea bună este că există numeroase alimente care au o concentrație ridicată de Vitamina E, așa că nu-ți face griji.

Beneficiile Vitaminei E pentru corpul tău după menopauză

Recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, nivelurile de Vitamina E din sânge și piele scad odată cu vârsta.

Administrarea orală a suplimentelor de Vitamina E a demonstrat beneficii semnificative după menopauză. Beneficiile Vitaminei E includ îmbunătățirea restructurării osoase în cazul osteoporozei; contracararea riscului cardiovascular (datorită profilului său lipidic pozitiv, scăderii colesterolului și a factorilor de coagulare a sângelui).

Recent, Vitamina E a fost utilizată și sub formă de supozitoare pentru a ameliora uscăciunea vaginală asociată menopauzei. Este obișnuit să se prescrie Vitamina E după menopauză și să se integreze local în serumuri sau creme anti-îmbătrânire.

Câteva alimente bogate în Vitamina E, benefice a fi consumate în timpul menopauzei:

  • Ulei de germeni de grâu
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Migdale
  • Ulei de alune
  • Arahide
  • Avocado
  • Ardei roșu dulce
  • Mango
  • Kiwi

De reținut despre Vitamina E și menopauză:

  1. Vitamina E, la fel ca multe alte vitamine din corpul tău, scade pe măsură ce îmbătrânești.
  2. Dacă ai deficit de vitamina E, o poți găsi în diverse produse și alimente, cum ar fi migdalele, arahidele sau mango și în multe serumuri anti-îmbătrânire și creme cu Vitamina E.

Prin urmare, este esențial să acorzi atenție nivelurilor de Vitamina E din dieta ta și să utilizezi suplimentele necesare pentru a-ți menține sănătatea și vitalitatea, mai ales în perioada menopauzei.

Întrebări frecvente despre Vitamina E

1. Cum ajută vitamina E la sănătatea părului?

Vitamina E ajută la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului, ceea ce înseamnă că rădăcinile părului primesc mai mulți nutrienți și oxigen. Aceasta poate stimula creșterea părului și îl poate face să pară mai sanatos si mai strălucitor.

În plus, vitamina E are proprietăți antioxidante care protejează părul de daunele provocate de radicalii liberi și de factorii externi, cum ar fi poluarea și razele UV.

2. Ce beneficii are vitamina E pentru piele?

  • Vitamina E este un ingredient benefic in îngrijirea pielii! Datorită proprietăților sale antioxidante, protejează pielea de stresul oxidativ, de daunele provocate de radicalii liberi și de factorii de mediu.
  • Ajută la prevenirea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile fine. 
  • De asemenea, vitamina E este cunoscută pentru capacitatea sa de a hidrata intens pielea, lăsând-o moale și catifelată.
  • Dacă ai probleme cu cicatricile sau petele pigmentare, vitamina E poate ajuta la vindecarea și regenerarea pielii. În concluzie, dacă îți dorești o piele cu aspect sănatos și radiantă, vitamina E este esențială de inclus în rutina ta de îngrijire a pielii!

3. Cum pot include vitamina E în rutina de îngrijire a pielii?

  • Există mai multe moduri de a include vitamina E în rutina de îngrijire a pielii. Poți opta pentru un serum, creme sau uleiuri vegetale care conțin vitamina E. De asemenea, poți utiliza capsule de vitamina E, spărgându-le și aplicând uleiul direct pe piele.
  • Asigură-te că aplici vitamina E pe pielea curată și uscată, de preferat seara, pentru a permite absorbția completă și pentru a beneficia de proprietățile sale regeneratoare pe parcursul nopții.
  • Nu uita să închei întotdeauna rutina de îngrijire a pielii prin aplicarea unei protecții solare cu SPF de peste 30.

Resurse:

Data publicării:

go to top