Colagen: Proteină importantă pentru piele, ten și întregul corp

Piele netedă și fermă, articulații puternice și oase stabile: colagenul este din ce în ce mai apreciat în contextul frumuseții și anti-îmbătrânirii. Este practic indispensabil pentru tinerețea pielii și a corpului.

Ce este colagenul?

Termenul de colagen, sau “collagen”, provine din grecescul „kolla” și înseamnă „lipici”. Colagenul face parte din proteinele structurale și este proteina cea mai frecventă în corpul uman (1). Proteinele structurale reprezintă scheletul de susținere ce oferă anumitor tipuri de țesuturi și celule forma, rezistența și elasticitatea lor. Colagenul este foarte important pentru piele, ten și corp, atât în cosmetică, cât și în medicină.

Din ce este format colagenul?

Colagenul este produs de celulele țesutului conjunctiv. Este format din lanțuri lungi de proteine, împletite între ele, și este compus în mare parte din aminoacizi, cei mai importanți fiind prolina, glicina și hidroxiprolina.

Glicina reprezintă cea mai mare parte a acestor aminoacizi. Între diferitele lanțuri de colagen se formează legături de hidrogen, esențiale pentru stabilitatea fibrelor de colagen. Datorită structurii lor, fibrele de colagen nu sunt extensibile, dar au o rezistență remarcabilă la tracțiune.

Care este diferența dintre colagen și acid hialuronic?

Colagenul și acidul hialuronic sunt asemănătoare și sunt menționate cel mai adesea în același context.
Ambele sunt produse în mod natural de corp, rețin cantități mari de apă și sunt esențiale pentru un aspect tânăr al pielii. Însă, colagenul și acidul hialuronic funcționează în mod diferit.

În timp ce colagenul, fiind o proteină, îi oferă pielii elasticitate și fermitate, acidul hialuronic, fiind un polizaharid, funcționează ca un magnet pentru apă reușind să rețină până de 1000 de ori propria greutatea sa în apă, pielea rămânând voluminoasă și bine hidratată.

Ce tipuri de colagen există?

Până acum, au fost confirmate științific 28 de tipuri diferite de colagen (2). Toate se deosebesc prin structură și funcția lor. Cele mai importante variante sunt tipurile I până la V, tipul I fiind cel mai frecvent în corp, cu o concentrație de aproape 90%.

1. Tip I

Acest tip de colagen se găsește în piele, cornee, tendoane, ligamente și oase. Tipul I de colagen este cel mai des folosit în suplimente alimentare și în producția de gelatină, aducând beneficii esențiale pentru sănătatea și vitalitatea pielii, părului și unghiilor.

2. Tip II

Colagenul de tip II se găsește în proporție de peste 80% în special în țesutul cartilaginos, discurile intervertebrale și pavilioanele urechii, precum și în corpul vitros al ochiului.

3. Tip III

Colagenul de tip III se găsește în piele, organele interne și pereții vaselor de sânge.

4. Tip IV

Colagenul de tip IV face parte din membrana bazală, care reprezintă atât conexiunea, cât și bariera între celule și țesutul conjunctiv.

5. Tip V

Colagenul de tip V se găsește în special în cornee, oase, sistemul nervos și plămâni.

Ce efect are colagenul pentru piele

Ca proteină esențială pentru viață, colagenul susține în diferitele sale variante, funcții importante ale corpului și ale pielii.

Pielea noastră are mai multe straturi, care pot fi împărțite în epidermă, dermă și hipodermă. Colagenul este componenta principală a pielii și a țesutului conjunctiv, reprezentând aproximativ 80% din total.

Împreună cu ceramidele (care sunt grăsimi ce construiesc bariera de protecție) și cu acidul hialuronic (care menține hidratarea), colagenul formează baza pielii noastre. În derm, colagenul creează o rețea densă de fibre care susține pielea.

Împreună cu elastina - o altă proteină endogenă - se formează un cadru stabil, dar în același timp elastic. Acesta menține elasticitatea și suplețea pielii. În acest fel, un cadru de colagen intact și puternic previne apariția ridurilor.

Beneficiile colagenului asupra corpului

Dacă te întrebi cum afectează colagenul corpul, acesta are, de asemenea, beneficii importante pentru rezistența întregului corp:

Mușchi

Mult timp s-a crezut că dezvoltarea musculară nu este influențată de colagen. Totuși, un studiu din 2015 a arătat că suplimentele cu colagen, combinate cu antrenamentele de forță, pot ajuta la creșterea masei musculare(3).

Oase

Țesutul osos, care oferă stabilitate oaselor noastre, este format din celule osoase înconjurate de o matrice extracelulară cu un conținut ridicat de colagen. În plus, colagenul poate crește densitatea osoasă(4).

Articulații și cartilaje

Colagenul este esențial și pentru țesutul cartilaginos din articulații(5). Acesta oferă stabilitate și rezistență la presiune, ajutând articulațiile să se miște fără frecare și durere.

Ce factori provoacă degradarea colagenului?

Există mai mulți factori care duc la degradarea colagenului. Aceștia se împart în factori interni (intrinseci) și factori externi (extrinseci).

Factori interni

  • De la vârsta de aproximativ 25 de ani, metabolismul pielii începe să încetinească și pielea începe să îmbătrânească.(6)
  • Ca rezultat, pe măsură ce trec anii, producția de colagen începe să scadă, iar pielea devine mai subțire și și are tendința de a se usca mai mult. Viteza cu care progresează îmbătrânirea pielii este parțial determinată genetic.
  • De asemenea, schimbările hormonale, cum ar fi menopauza, pot favoriza degradarea colagenului.(7)

Factori externi

Factorii externi dăunători care afectează îmbătrânirea pielii și, prin urmare, degradarea colagenului, includ: razele UV, consumul de alcool și tutun, alimentația neechilibrată sau unilaterală, stresul, lipsa de somn, medicamentele și frigul sau căldura extremă.

Un nivel scăzut de colagen în corp duce la pierderea stabilității în straturile profunde ale pielii, ceea ce contribuie la apariția ridurilor. De asemenea, lipsa colagenului afectează negativ articulațiile și mușchii, deteriorându-le sănătatea și funcționarea.

Vichy și Expozomul

Expozomul se referă la toți factorii non-genetici care duc la stres oxidativ în celule și care pot favoriza îmbătrânirea prematură a pielii.

Vichy este lider în cercetarea expozomului de peste 40 de ani. Brandul Vichy dezvoltă întotdeauna produsele sale pe baza celor mai recente descoperiri pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale expozomului.

Ce alimente conțin colagen?

Colagenul nu este doar o proteină esențială în corpul uman, ci și proteina cea mai frecventă din regnul animal.[8] Prin urmare, se găsește în toate sursele de hrană animală.

Sursele cu un conținut ridicat de colagen includ în special:

• Carnea fibroasă, supa de oase și pielea vitelor, porcilor și păsărilor
• Pește și pielea de pește (în special pește gras, cum ar fi somonul)
• Fructe de mare
• Ouă

În timp ce colagenul de vită este printre cele mai cunoscute tipuri de colagen, meduza devine din ce în ce mai importantă în categoria colagenului marin. Studiile științifice sugerează, într-un mod deosebit de interesant, că leziunile pielii cauzate de UV pot fi atenuate cu ajutorul colagenului din meduze. (9)

Există colagen vegan?

Colagenul pur provine doar din surse animale, deoarece plantele nu produc această proteină structurală. Așadar, colagenul vegetarian sau vegan nu există în forma sa pură. Totuși, există multe alimente vegetale bogate în aminoacizi care ajută la formarea colagenului. Consumând regulat aceste alimente, poți stimula producția de colagen în organism.

De asemenea, degradarea colagenului poate fi încetinită prin consumul acestor alimente. Alimentele care au un impact pozitiv asupra formării colagenului includ în special măceșe, cătină și ardei, precum și nuci și diverse uleiuri vegetale.

Citește și articolul nostru despre Beneficiile colagenului și ce alimente stimulează producția de colagen.

Ce suplimente cu colagen există?

Colagenul ca supliment alimentar este disponibil sub formă de capsule, pulbere sau fiole pentru băut. În majoritatea cazurilor, se utilizează colagen hidrolizat. Acesta conține proteine ​​scindate de enzime, este solubil în apă și poate fi mai ușor absorbit de corp.

În timp ce capsulele și fiolele pentru băut sunt gata pregătite de consum, pulberea trebuie dozată și amestecată în smoothie-uri, brânză de vaci sau alte produse similare.

Cât colagen ar trebui utilizat pe zi?

Nu există o recomandare oficială pentru cantitatea de colagen care ar trebui consumată zilnic ca supliment alimentar. Cu toate acestea, diferite studii au arătat că doze cuprinse între 2,6 grame și 15 grame pe zi, pentru o perioadă de trei până la 18 luni, au avut rezultate pozitive.(10)

Acestea au inclus îmbunătățirea elasticității pielii, regenerarea țesutului cartilaginos, ameliorarea durerilor articulare și întărirea tendoanelor și ligamentelor.

Sfatul experților: Consumați alimente sănătoase

Mâncați echilibrat și acordați atenție unei alimentații sănătoase consumând alimente bogate în vitamine, care conțin cât mai puțin zahăr sau sare. În acest fel, veți susține proprietățile pozitive ale colagenului pentru piele.

Ce produse cosmetice există cu colagen?

Datorită dimensiunii sale moleculare, ca ingredient al produselor de îngrijire, colagenul poate pătrunde cu greu în straturile superioare ale pielii. Colagenul are efect în special la suprafața pielii.

Colagenul contribuie pe termen scurt la o mai mare elasticitate și la o senzație de piele mai netedă. Pentru o atenuare pe termen lung a ridurilor, este necesară utilizarea unor produse de îngrijire cu colagen, ale căror ingrediente active stimulează formarea de colagen în straturile mai profunde ale pielii.

Ser colagen

Un ser colagen conține ingrediente active care sunt de obicei adaptate la o nevoie specifică a pielii. Consistența unui ser de colagen este mai fluidă decât cea a unei creme și poate pătrunde în straturile mai profunde ale pielii. Ingredientele active conținute în formula tip ser sunt foarte concentrate.

Un ser anti-îmbătrânire îngrijește pielea în mod intens, atenuează semnele de îmbătrânire ale pielii și contribuie la o îmbunătățirea elasticității pielii.

Cremă de față colagen

Rutina dumneavoastră de îngrijire zilnică ar trebui să includă cu siguranță o cremă de față cu peptide stimulatoare de colagen. Aceasta oferă pielii hidratare intensă și o fortifiază în același timp împotriva influențelor externe care ar putea să îi dăuneze pe parcursul zilei.

O cremă de zi cu peptide anti-îmbătrânire și vitamina C antioxidantă, cum ar fi LIFTACTIV Collagen Specialist, cremă de față colagen protejează pielea de stresul oxidativ și stimulează sinteza de colagen.

Perfecționați-vă rutina de îngrijire de seară cu o cremă de noapte, pielea aflându-se noaptea în faza de regenerare. În această fază, metabolismul celular este deosebit de activ și pielea este capabilă să absoarbă mai bine ingredientele active din produsele de îngrijire.

O cremă de noapte cu peptide și vitamina C, cum ar fi LIFTACTIV Collagen Specialist cremă de noapte, completează perfect efectul îngrijirii de zi și poate astfel stimula mai bine formarea colagenului în piele. 
 
Notă: Deoarece radiația UV a soarelui favorizează îmbătrânirea prematură a pielii și descompunerea colagenului(11), ar trebui să vă protejați pielea de influența dăunătoare a radiațiilor UV prin protecție solară folosind SPF50 sau SPF30.  
 
În special pentru efectul anti-îmbătrânire, protecția UVA este la fel de importantă ca protecția UVB. Astfel, fluidul solar ușor CAPITAL SOLEIL UV-Age Daily cu SPF 50 are un factor de protecție UVA foarte mare de 46. 
 
Sfat: Cum să deschideți corect fiolele 
 
Deschiderea fiolelor este simplă. Bateți ușor în vârf pentru a aduna lichidul în partea de jos a fiolei. Apoi, folosiți un șervețel cosmetic pentru a rupe fiola cu ambele mâini. Cu ajutorul aplicatorului de plastic, turnați jumătate din lichid în mâini. 

Ce efecte adverse are colagenul?

Atât administrarea orală a colagenului, cât și utilizarea acestuia pe piele sunt în general considerate sigure. Foarte rar însă, suplimentele alimentare pot provoca reacții alergice sau efecte secundare, cum ar fi greață, tulburări digestive, dureri de cap, oboseală sau amețeli.

Nu utilizați colagen marin dacă aveți o alergie cunoscută la pește sau fructe de mare și respectați întotdeauna instrucțiunile de utilizare din prospect.

Vă rugăm să rețineți: Dacă apar reacții alergice la utilizarea produselor de îngrijire a pielii, acestea ar putea fi, de asemenea, cauzate de alți ingredienți.

Ingrediente pentru îngrijirea pielii cu colagen

Combinând peptidele stimulatoare de colagen și ingredientele active hidratante, vă puteți completa în mod optim rutina de îngrijire anti-îmbătrânire și puteți contribui la tonifierea pielii.

• Peptide

Peptidele sunt componente proteice formate din mai mulți aminoacizi și sunt legate între ele prin legături peptidice. Acestea pot stimula sinteza de colagen a pielii și pot întări țesutul conjunctiv. Multe peptide de colagen au, de asemenea, proprietăți de reținere și pot contribui la umflarea stratului superior al pielii.

• Matrixyl

Complexul de peptide este considerat unul dintre cele mai eficiente ingrediente anti-îmbătrânire. Datorită dimensiunii sale reduse, Matrixyl poate pătrunde în piele și stimulează receptorii proprii pentru a crește producția de colagen și elastină, precum și regenerarea celulară.

Astfel, nu numai că previne semnele îmbătrânirii pielii, dar și atenuează ridurile și întărește conturul feței.

• Vitamina C

Vitamina C este cunoscută ca o vitamină puternică pentru bunăstarea noastră. Vitamina C are un rol multifuncțional, care susține funcțiile importante ale corpului și un efect pozitiv asupra pielii.

Vitamina C pentru ten stimulează producția de colagen a pielii, protejează celulele pielii de radicalii liberi și combate petele pigmentare.

• Vitamina E

Datorită proprietăților sale multiple și protectoare asupra pielii, vitamina E este deseori numită „vitamina anti-îmbătrânire”. Ca și vitamina C, vitamina E este un antioxidant puternic. În plus, oferă pielii hidratare optimă și susține capacitatea de regenerare a acesteia. Vitamina E are de asemenea un efect antiinflamator și poate acționa astfel ca un calmant asupra pielii.

• Acid hialuronic

Acidul hialuronic are capacitatea să rețină cantități mare de apă, mult peste propria sa greutate. Astfel, el funcționează ca un rezervor de hidratare pentru pielea noastră, menținând-o protejată. În plus, ajută la păstrarea hidratăriipielii, prevenind uscarea acesteia prin evaporare. Datorită acidul hialuronic, pielea arată ca și cum ar fi umplută din interior, având un aspect mai neted și mai plin.

• Niacinamidă

Vitamina B „Niacinamidă” susține atât regenerarea celulară, cât și formarea de ceramide și lipide, care sunt o componentă importantă a barierei de protecție a pielii. De asemenea, are efect antioxidant și crește eficacitatea vitaminei C în combinație cu aceasta. În plus, atenuează petele pigmentare prin inhibarea inflamației și reglarea formării de melanină. Vedeți recomandarea noastră de cremă anti pete pigmentare, Liftactiv Crema B3 pentru pete pigmentare, SPF 50.

Ce produse pentru îngrijirea anti-îmbătrânire stimulează colagenul?

Îngrijirea pielii dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna adaptată nevoilor tipului de piele. La Vichy, veți găsi îngrijirea potrivită pentru a stimula producția de colagen propriu, pentru a întări pielea și pentru a reduce aspectul ridurilor. În plus, toate produsele conțin apă termală fortifiantă de la Vichy.

Îngrijire intensă de zi folosind colagenul pentru o piele mai fermă

Formula îmbunătățită de la Vichy, LIFTACTIV Collagen Specialist cremă de față ce stimulează colagenul conține de trei ori mai multe peptide anti-îmbătrânire decât formula anterioară, ceea ce îți triplează producția de colagen a pielii. În plus, vitamina C cu proprietăți antioxidante și niacinamida protejează împotriva radicalilor liberi, susțin regenerarea celulară și contracarează descompunerea colagenului. Astfel, îngrijirea hidratantă zilnică oferă pielii tale mai multă densitate și elasticitate.

Cremă de noapte regenerantă

LIFTACTIV Collagen Specialist cremă de noapte cu peptide și vitamina C susține regenerarea pielii peste noapte. Formula revitalizantă atenuează semnele pierderii de colagen în piele, o fortifiază și îi conferă un ton uniform. Pielea este fortifiată și protejată împotriva factorilor de mediu dăunători ai următoarei zile.

Formula anti-îmbătrânire cu concentrație mare

Serul cu Vitamina C, LIFTACTIV Vitamina C Serum oferă o formulă anti-îmbătrânire cu concentrație mare de vitamina C, vitamina E și acid hialuronic. Serul anti-îmbătrânire testat dermatologic hidratează și întărește pielea.

Concluzie

Colagenul este o proteină structurală vitală pe care o găsim în mod natural în organism și în piele. Aceasta asigură elasticitatea și fermitatea pielii, precum și stabilitatea diferitelor tipuri de țesut.
Colagenul joacă un rol crucial în menținerea unui aspect tânăr și sănătos al tenului. Declinul producției de colagen legat de vârstă se manifestă printr-o laxitate vizibilă a pielii și apariția ridurilor.

Ingredientele eficiente anti-îmbătrânire din produsele de îngrijire stimulează producția proprie de proteine a organismului. Astfel, colagenul pentru piele poate întări pielea și contribuie la contururi faciale ferme, definite și la un aspect tânăr și strălucitor. Utilizarea regulată a produselor care conțin colagen poate ajuta la prevenirea semnelor timpurii ale îmbătrânirii.

Surse

1. Sandhu S. et al. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research 2. 2012 Mar. URL:https://www.researchgate.net/publication/270898387_collagen_in_health_and_disanti-ag   
2. Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1). URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003457/
3. Zdzieblik D. et al. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomized controlled trial. Br Nutr. 2015 Oct; 114(8): 1237-1245. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
4. König D. et al. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women – A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018 Jan; 10(1):97. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
5. Luo Y. et al. The minor collagens in articular cartilage. Protein Cell. 2017 Aug; 8(8): 560-572. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5546929/
6. Kumar K. When Does Skin Begin to Age? MedicineNet.com. 2021. URL: https://www.medicinenet.com/when_does_skin_begin_to_age/article.htm
7. Brincat M, Baron Y, Galea R. Estrogens and the skin. Climacteric. 2005 Jun; 8(2):110-23. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16096167/
8. Lodish H. et al. Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Molecular Cell Biology. 4th edition. 2000. Section 22.3. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk21582/
9. Fan J, Zhuang Y, Li B. Effects of Collagen and Collagen Hydrolysate from Jellyfish Umbrella on Histological and Immunity Changes of Mice Photoaging. Nutrients. 2013 Jan; 5(1): 223-233. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571645/
10. Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019 May; 11(5):1079. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566836/
11. Jariashvili K. et al. UV damage of collagen: insights from model collagen peptides. Biopolymers. 2012 Mar; 97(3): 189-98. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22002434/

Data publicării:

Cele mai citite articole