Ridurile sunt un semn al trecerii timpului, care își lasă amprenta pe chipul nostru. În timp ce unele persoane pot considera că ridurile au un anumit farmec, altele sunt nemulțumite de aspectul îmbătrânit pe care îl conferă tenului și doresc să ia măsuri pentru a le estompa. Înainte de toate, este important să înțelegi de ce apar ridurile și cum se formează. Astfel, poți lua măsurile potrivite pentru a preveni apariția lor prematură, dar și pentru a le reduce aspectul.
Este important de menționat că formarea ridurilor este un proces care nu poate fi evitat complet. Totuși, el poate fi întârziat, iar anumite tratamente pentru riduri pot contribui la îmbunătățirea felului în care arată și la un aspect cât mai uniform al tenului.
Ce sunt ridurile?
Ridurile sunt acele linii mai fine sau mai profunde care apar pe piele, în special în zonele expuse deseori la soare. Așadar, cele mai afectate regiuni sunt fața, gâtul, zona decolteului și mâinile. Acestea se formează pe măsură ce pielea își pierde din elasticitate, se subțiază și devine mai uscată. Dacă nu mai este la fel de hidratată și de plină de vitalitate, va începe să aibă mai puțin volum. Astfel, pielea începe să se lase și se formează ridurile.
Mulți ne întrebăm și de la ce vârstă apar ridurile, însă nu putem oferi un răspuns tocmai exact. Acest lucru variază de la persoană la persoană, dar în general primele linii fine și riduri superficiale încep să se observe după 30 de ani.
De ce apar ridurile?
Pentru a ști ce fel de abordare să adopți în lupta împotriva semnelor îmbătrânirii și pentru a obține rezultate cât mai mulțumitoare, va trebui să știi de ce apar ridurile. Acestea se formează odată cu pierderile de colagen și elastină, niște proteine structurale care sunt prezente în mod natural în organism. Pierderea elasticității pielii este datorată procesului natural de îmbătrânire și apare din cauza nivelurilor acestor proteine, care încep să scadă. Factorii genetici joacă un rol important, unele persoane fiind predispuse la o apariție timpurie a ridurilor.
Însă, există și alți factori care pot determina îmbătrânirea prematură. Expunerea în mod repetat la radiațiile ultraviolete fără utilizarea protecției solare adecvate este extrem de nocivă nu doar pentru aspectul pielii, ci și pentru sănătatea sa. La acestea se adaugă și contactul cu diverși poluanți sau cu fumul de țigară. Putem menționa și alte obiceiuri nesănătoase care dăunează întregului organism, precum o dietă dezechilibrată sau odihna insuficientă.
Totuși, ridurile pot fi avea și alte cauze. Mișcările faciale repetate favorizează formarea acestor pliuri. De exemplu, expresii precum zâmbetele sau încruntarea pot duce la apariția liniilor din jurul ochilor, din zona frunții sau a gurii. Cu trecerea timpului, aceste riduri se adâncesc și încep să devină vizibile chiar și când acești mușchi nu se contractă.
Tipuri de riduri
Ridurile pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. Am menționat deja mișcările faciale care pot duce la formarea liniilor fine pe ten. Cele care sunt vizibile în momentul în care zâmbești sau te încrunți poartă numele de riduri de expresie. Atunci când sunt vizibile chiar și când mușchii faciali sunt relaxați, vorbim, desigur, despre ridurile statice.
Un alt criteriu constă în localizarea ridurilor. Astfel, putem identifica mai multe variante:
- ridurile de pe frunte, vizibile sub forma unor linii orizontale deasupra zonei T;
- ridurile dintre sprâncene, care apar sub forma unor scurte linii verticale deasupra nasului;
- ridurile prezente pe puntea nazală, între ochi, sub forma unor linii orizontale;
- ridurile laba gâștei, prezente la colțurile ochiului sub forma unor raze;
- ridurile nazolabiale, care pornesc de la baza nasului către colțurile gurii;
- linii verticale prezente în jurul buzelor;
- liniile de marionetă care pornesc de la colțurile gurii către bărbie.
Cum le poți preveni?
Ridurile nu pot fi prevenite complet, însă ce poți face este să întârzii apariția lor printr-o îngrijire corespunzătoare. Regula de bază în acest sens este utilizarea unor produse de protecție solară. Alege un produs cu SPF de minimum 30, pe care va trebui să îl folosești zilnic. Putem trece ușor cu vederea peste faptul că radiațiile UV sunt prezente în atmosferă mereu. Deși au o intensitate mai mică iarna sau când vremea este mai puțin plăcută, ele pot în continuare să producă deteriorări cutanate și să crească riscul de îmbătrânire prematură. Așadar, această etapă de îngrijire este obligatorie.
Asigură-te și că respecți și ceilalți pași din rutina zilnică. Tenul trebuie curățat de două ori pe zi, pentru a îndepărta impuritățile și a-l lăsa cât mai proaspăt și purificat. Apoi, o etapă majoră este hidratarea. Pielea are nevoie de compuși hrănitori, în special odată cu înaintarea în vârstă. Optează pentru produse care conțin ingrediente hrănitoare, precum vitamina C sau acidul hialuronic. În fiecare dimineață, poți încerca booster-ul cu efect de reumplere și fortifiere Mineral 89. Acesta are efect hidratant și contribuie la refacerea barierei pielii, redându-i vitalitatea.
Un stil de viață echilibrat poate face minuni și chiar poate contribui la păstrarea unui ten mai luminos. Dacă te-ai tot întrebat de ce apar ridurile, se pare că alimentația joacă un rol destul de important. De aceea, ar trebui să consumi cât mai multe fructe și legume, dar și alte alimente bogate în antioxidanți (ceai verde, somon, semințe de in, ulei de măsline). Evită pe cât posibil fumatul și asigură-te că te odihnești suficient. Dormitul pe o parte poate să contribuie, la rândul său, la formarea ridurilor, așa că ar trebui să încerci să stai cât mai mult pe spate.
Cum le poți trata?
Dacă ridurile încep deja să fie vizibile, poți apela la o îngrijire specială antirid care să ajute la corectarea acestor mici imperfecțiuni și să contribuie la reducerea semnelor pierderii de colagen din piele. În funcție de nevoile pielii tale, poți apela la diferite tipuri de produse.
Gama Liftactiv este dedicată îngrijirii antirid și oferă variante potrivite tuturor tipurilor de ten, care contribuie la corectarea ridurilor, liniilor fine și a petelor pigmentare și la redarea fermității pielii. Poți încerca Liftactiv Vitamina C serum, un produs bogat în antioxidanți precum vitamina C pură, vitamina E și acid hialuronic care are efect corector și redă luminozitatea tenului.
Adresează semnele lăsate de pierderile de colagen cu ajutorul cremei de zi Liftactiv Collagen Specialist. Aceasta contribuie la corectarea ridurilor, la redefinirea conturului feței și la uniformizarea nuanței pielii. Pentru protecție împotriva razelor UV și o acțiune asupra ridurilor existente, poți alege crema de zi corectoare antirid și fermitate SPF 30.
Ridurile se modifică în timp, așa că tenul are nevoi diferite odată ce ai ajuns la menopauză.
Colagenul și acidul hialuronic ajută astfel la netezirea și uniformizarea texturii pielii, reducerea aspectului ridurilor chiar celor profunde și redă pielii întreaga sa fermitate, elasticitate și suplețe.
Pentru o îngrijire dedicată, îți prezentăm gama Neovadiol, care poate ajuta la activarea mecanismului anti-îmbătrânire al tenului matur. Cu formule speciale pentru perimenopauză și postmenopauză, serumurile și cremele pentru riduri contribuie la redarea densității pielii, la remodelarea volumului pierdut, tenul devenind mai proaspăt și mai luminos.
Așadar, este important să înțelegi de ce apar ridurile și cum se formează, pentru a putea aborda îngrijirea cea mai potrivită și a limita expunerea la factorii de risc. Din păcate, acesta nu este un fenomen complet reversibil și ridurile nu pot fi anihilate permanent. Însă, poți contribui la întârzierea apariției lor, la îmbunătățirea aspectului tenului și o ușoară ameliorare a semnelor îmbătrânirii. Asigură-te că acorzi suficientă atenție îngrijirii zilnice a pielii, dar și a stilului tău de viață, pentru a păstra un ten cât mai neted.
Surse:
- Gallagher, Grace. “How to Prevent Wrinkles: Top 8 Tips to Limit Skin Aging.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin/how-to-prevent-wrinkles. Published 19 September 2019. Accessed 16 June 2023.
- Chesak, Jennifer. “7 Different Types of Wrinkles and 4 Tips for Treating Them.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles. Published 2 February 2019. Accessed 16 June 2023.
- Mekić S;Jacobs LC;Hamer MA;Ikram MA;Schoufour JD;Gunn DA;Kiefte-de Jong JC;Nijsten T; “A Healthy Diet in Women Is Associated with Less Facial Wrinkles in a Large Dutch Population-Based Cohort.” Journal of the American Academy of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29601935/. Published 27 March 2018. Accessed 16 June 2023.