Dermatită seboreică vs. mătreață - Ce reprezintă și cum acționăm?

De-a lungul vieții, ne putem confrunta cu diferite probleme ale scalpului, care să cauzeze o descuamare excesivă și formarea unor coji cu aspect neplăcut, ce provoacă disconfort. Când se întâmplă acest lucru, este vorba despre dermatită seboreică sau despre mătreață? De fapt, există o legătură între aceste două probleme, dar este important să cunoști diferențele dintre ele, pentru a putea acționa în mod corespunzător.

Descoperă care sunt simptomele dermatitei seboreice și ale mătreții, ce cauze duc la apariția acestora și ce sfaturi de îngrijire ar trebui să abordezi pentru a le ține sub control.

Ce este dermatita seboreică?

Aceasta reprezintă un tip de afecțiune inflamatorie a pielii, care se manifestă cu precădere în zona scalpului și a regiunilor unde acțiunea glandelor sebacee e mai intensă (nas, frunte, bărbie, sprâncene etc.). Astfel, se formează scuame mai groase, uleioase, de culoare ușor alb-gălbuie. Pe lângă aceste scuame, este prezentă și roșeața în zonele afectate, precum și o senzație puternică de mâncărime.

Manifestările creează un disconfort destul de pronunțat și pot avea grade diferite de severitate. Ele pot fi mai intense doar în anumite perioade, în general în timpul schimbărilor climatice sau atunci când nivelul de stres este foarte ridicat, aceste perioade purtând numele de puseuri. De obicei, ele sunt urmate de perioade de remisie, în care simptomele dispar sau se ameliorează.

Cauzele dermatitei seboreice

Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care provoacă apariția acestor simptome. Ar putea fi implicată acțiunea unei ciuperci prezente în mod natural pe piele, numită Malassezia. Uneori, aceasta se poate multiplica într-un ritm neobișnuit de mare, caz în care se va declanșa un răspuns inflamatoriu al pielii, iar producția de sebum se va accelera și ea. Și o astfel de producție în exces este implicată în apariția dermatitei seboreice, iar fenomenul poate fi și rezultatul unei dereglări hormonale. Însă, specialiștii sunt de părere că există și un factor genetic implicat, iar acest tip de dermatită ar putea fi moștenit.

Ca factori de risc pentru a dezvolta această afecțiune îi putem menționa pe aceiași care sunt asociați cu puseurile simptomelor, adică factorii de mediu (schimbările vremii) sau stresul. Însă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care suferă de alte afecțiuni cutanate, urmează anumite tratamente sau intră în contact cu ingrediente mai agresive (inclusiv cele prezente în produsele de îngrijire) ar putea fi mai predispuse la a dezvolta astfel de probleme.

Ce este mătreața?

Mătreața reprezintă, practic, o descuamare a pielii, prezentă la nivelul scalpului. Astfel, își fac din nou apariția scuame care pot avea dimensiuni variate și care au în general o culoare albicioasă. Acestea pot fi asociate cu o secreție de sebum mai puternică și cu părul gras, însă își pot face apariția într-o formă diferită și atunci când scalpul este uscat. De regulă, simptomele nu sunt atât de severe, însă ele pot în continuare să provoace mâncărimi și disconfortul specific inflamației.

Diferențe între dermatita seboreică și mătreață

După cum putem observa, există foarte multe similarități între dermatita seboreică și mătreață. De fapt, există o foarte strânsă legătură între ele. Mai precis, mătreața reprezintă o formă incipientă a dermatitei seboreice, iar simptomele sunt similare. În cazul ambelor este vorba despre scuame, dar cele specifice dermatitei au o dimensiune mai mare și sunt mai uleioase. Deși este prezentă inflamația și disconfortul și la mătreață, acestea sunt mai puțin intense decât la dermatită. Așadar, mătreața reprezintă o formă mai ușoară.

Din cauza acestor intensități diferite, am putea crede că zonele de manifestare ale celor două variante sunt diferite. De fapt, și mătreața se manifestă în regiunile unde activitatea glandelor sebacee este mai intensă, adică în regiunile cu un grad mai mare de pilozitate. Însă, deoarece simptomele nu sunt atât de severe, ele sunt prezente cu precădere pe scalp. Totuși, nu este exclus ca mici scuame să existe și în zona sprâncenelor sau a bărbii.

Cauzele mătreții

Fiind vorba despre o formă mai ușoară a dermatitei seboreice, factorii care determină apariția mătreții sunt similari. Însă, înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că aceasta poate fi împărțită în două tipuri. Putem vorbi despre mătreață uscată, atunci când scalpul este uscat, și despre mătreață grasă, atunci când scalpul este gras.

Orice factor care duce la iritația și inflamarea pielii capului poate provoca mătreață. Așadar, putem menționa temperaturile foarte scăzute, dar și cele foarte ridicate, care favorizează deshidratarea și iritarea scalpului, cauzând, în general, mătreață uscată. Produsele de îngrijire utilizate, precum și cele pentru coafare, pot și ele să sensibilizeze scalpul și să provoace astfel de reacții. Dacă vei utiliza produse cu ingrediente prea agresive sau care nu sunt potrivite tipului tău de păr, ai putea avea surpriza de a te confrunta cu aceste scuame deranjante.

Fluctuațiile hormonale sunt și ele implicate, deoarece sunt asociate cu creșterea secreției de sebum, care va favoriza formarea mătreții grase. Nu în ultimul rând, scuamele pot avea și natură fungică, ele fiind datorate hiperactivității ciupercii Malassezia, care crește, la rândul său, activitatea glandelor sebacee. Deși stresul nu reprezintă o cauză directă, acesta este un factor de risc important ce poate favoriza agravarea simptomelor.

Produse recomandate

Pentru a ține sub control simptomele și a nu contribui și mai mult la iritarea și inflamarea scalpului, va trebui să optezi pentru o serie deproduse dedicate îngrijirii scalpului cu mătreață și dermatită seboreică. Recomandăm gama expert Dercos, dedicată problemelor scalpului. Acestea conțin ingrediente speciale care să ajute la o mai bună gestionare a simptomelor și să ofere rezultatele dorite.

Poți alege din mai multe variante de șampon tratament pentru mătreață, în funcție de nevoile tale specifice. Pentru a combate scuamele, dar și pentru a-i oferi părului o îngrijire adaptată, poți alege un șampon tratament împotriva mătreții pentru părul normal până la gras sau pentru părul uscat. Astfel, te vei adresa nevoilor podoabei tale capilare și îi vei oferi cea mai bună îngrijire.

Dacă ai scalpul sensibil, înseamnă că senzațiile de disconfort sunt și mai pronunțate. Așadar, acționează împotriva mâncărimilor cu ajutorul unui produs cu efect calmant, precum șamponul tratament împotriva mătreții pentru scalp sensibil. Alege doar produse care să se potrivească nevoilor tale și, astfel, vei evita înrăutățirea simptomelor sau sporirea inflamației.

Alte sfaturi de îngrijire

Dermatita seboreică reprezintă o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că aceasta nu va dispărea complet. Însă, ea poate fi ținută sub control cu ajutorul unei îngrijiri specifice. În primul rând, trebuie să menționăm că mătreața nu reprezintă o problemă de igienă, dar spălarea regulată a părului este recomandată. Folosește produse cu acțiune dedicată și respectă instrucțiunile de folosire. Cere sfatul unui medic dermatolog și urmează indicațiile sale.

În perioadele în care nu utilizezi șampoane tratament pentru mătreață, optează pentru produse care se potrivesc tipului tău de păr și care nu sunt agresive. Verifică bine ingredientele și asigură-te că acestea nu îți vor irita scalpul și nu vor deteriora firul de păr.

Deoarece factorul psihologic joacă un rol important în cazul acestei afecțiuni, încearcă să apelezi la diferite tehnici care să te ajute să te relaxezi și să gestionezi mai bine nivelul de stres cu care te confrunți. Asigură-te și că te odihnești suficient și că urmezi un stil de viață cât mai sănătos, deoarece orice dezechilibru poate avea un impact asupra simptomelor și poate duce la înrăutățirea lor.

Există o legătură strânsă între dermatita seboreică și mătreață, acestea reprezentând practic diferite forme ale aceleiași afecțiuni. Problema nu este una contagioasă, însă este persistentă și poate provoca disconfort atât de ordin fizic, cât și estetic. Alege cu grijă produsele pe care le utilizezi și nu uita să discuți cu un specialist, pentru a vedea ce metode de tratament ți se potrivesc cel mai bine.

Data publicării:

Produse recomandate

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVIT PENTRU PĂRUL USCAT

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții pentru părul uscat care elimină mătreața la rădăcină. Amelioreză mâncărimea și disconfortul. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

Șampon Antimătreață Purificator

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Elimină până la 100% din mătreața vizibilă*. Reducere semnificativă a mătreții din prima săptămână de utilizare**. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

ȘAMPON TRATAMENT ANTI-MĂTREAȚĂ – POTRIVIT PENTRU PĂRUL NORMAL SPRE GRAS

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții pentru părul normal spre gras ce ajută la reechilibrarea microbiomului și elimină 100% din mătreața vizibilă.

DERCOS TECHNIQUE

Șampon tratament împotriva mătreţii pentru scalp sensibil

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon

Șampon împotriva mătreții cu acțiune avansată ce elimină până la 100% din mătreața vizibilă* și calmează disconfortul scalpului. Șampon antimătreață

DERCOS TECHNIQUE

Șampon tratament sebocorector - Șampon păr gras

ȘAMPOANE PROFESIONALE - Şampon păr gras

Șampon care curăță în profunzime scalpul și reduce sebumul.

Cele mai citite articole