Elastina: De ce este atât de importantă pentru piele?
Păstrarea aspectului tânăr și radiant al pielii necesită o îngrijire specială, deoarece aceasta este expusă la factori de stres externi precum vremea, radiațiile UV, poluarea și multe altele.
În plus, aspectul pielii poate avea un impact asupra stimei de sine și a stării noastre generale de bine. Cu ajutorul câtorva obiceiuri pozitive, precum o alimentație bogată în nutrienți sau adoptarea unei îngrijiri adecvate a tenului, poți preveni deteriorarea pielii, întârzia apariția semnelor îmbătrânirii și îmbunătăți felul în care arată pielea.
Așadar, vom explora importanța îmbunătățirii sănătății pielii și rolul jucat de elastină în menținerea elasticității sale.
Ce este elastina?
Elastina este o proteină și, în același timp, o componentă a țesutului conector al corpului uman. Așadar, se află și în piele, deoarece derma este un astfel de țesut conector. Importanța sa este una majoră, deoarece substanța contribuie la păstrarea elasticității pielii.
Împreună cu fibrele de colagen, elastina ajută la menținerea caracteristicilor morfologice ale pielii. Există mai mulți factori care influențează echilibrul dintre sinteza și degradarea acestor componente și, pe măsură ce îmbătrânim, producția de elastină încetinește. Astfel, se formează ridurile și putem observa cum pielea începe să se lase.
Pentru ca aceasta să-și păstreze elasticitatea, este esențial să acorzi atenție elastinei și să adopți o îngrijire îmbunătățită, incluzând în rutina ta produse care corectează în mod vizibil pierderile acestei proteine.
Ce cauzează pierderea de elastină din piele?
Efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui, poluarea mediului înconjurător, vârsta și obiceiurile nesănătoase pot contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire și, astfel, pot conduce la pierderea elastinei din piele. Astfel, apar linii fine, riduri și o piele mai puțin elastică.
Mai jos, vom enumera cauzele principale și cum toți acești factori sunt implicați.
Radiațiile solare și pierderea de elastină
Expunerea la razele UV fără protecție adecvată poate să cauzeze o deteriorare pe termen lung a pielii: de la îmbătrânire prematură, riduri sau lăsarea pielii la elastoză și probleme de pigmentare.
Pentru ca tenul tău să rămână cât mai tânăr, deci elastic, trebuie să iei măsuri să previi aceste deteriorări cauzate de expunerea la soare. Din fericire, există multe alternative de a minimiza impactul radiațiilor solare, în special ale razelor ultraviolete, asupra pielii.
Alegerea unei protecții solare cu spectru larg și aplicarea sa zilnică este primul pas din a te asigura că pielea ta este protejată de radiații. Astfel, poți evita impactul negativ pe care acestea le au asupra elastinei. În plus, purtarea hainelor de protecție și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf ale radiației pot de asemenea să contribuie la reducerea riscurilor.
Desigur, timpul petrecut la soare aduce numeroase beneficii și face parte dintr-un stil de viață sănătos. Totuși, este necesar să fim conștienți de potențialele riscuri atunci când te expui intens sau zilnic la razele nocive. Arsurile solare, îmbătrânirea și chiar cancerul de piele sunt câteva dintre efectele pe termen scurt, mediu și lung care pot apărea dacă nu iei măsurile de precauție necesare. Va trebui să folosești produse de protecție care asigură elasticitate și hidratare și, astfel, îți poți menține aspectul tânăr al pielii.
Poluarea mediului înconjurător
Poluarea crește stresul oxidativ prin formarea radicalilor liberi, ceea ce poate avea un impact asupra pielii provocând deteriorări la nivelul barierei cutanate și a celulelor, provocând îmbătrânirea sa accelerată. Aceste schimbări pot duce la apariția prematură a ridurilor și liniilor fine, precum și un aspect tern și obosit al tenului.
Pentru a combate problemele cauzate de factorii de mediu, trebuie să încorporăm în rutina noastră de zi cu zi câteva măsuri de protecție, care ajută la menținerea elasticității și fermității pielii.
Un mod eficient de a face acest lucru este să incluzi antioxidanți în rutina zilnică de îngrijire a tenului, deoarece aceste molecule neutralizează radicalii liberi creați de către poluare. În plus, va trebui și să îți cureți fața în fiecare zi pentru a îndepărta acumularea de impurități de pe suprafața pielii.
Obiceiuri zilnice
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase este esențială pentru sănătatea noastră și starea de bine generală și, astfel, contribui și la limitarea degradării elastinei din piele:
- Deja am observat ca aplicarea zilnică a protecției solare este un mod excelent de a-ți îngriji pielea.
- Un alt obicei de urmat pentru a menține o stare bună a pielii este să îi oferi hidratare. Nu uita să cauți produse hidratante care conțin ingrediente active capabile de a reține apa în stratul cutanat, precum acidul hialuronic.
- O dietă echilibrată aduce numeroase beneficii pentru piele. Alimente precum afinele și legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și, astfel, ajută la încetinirea pierderilor de colagen și elastină.
Semnele de îmbătrânire
Pierderea de elastină din cauza îmbătrânirii este un proces gradual și are loc în mod diferit la fiecare persoană. Pielea noastră își pierde treptat din elasticitate și fermitate în mod natural.
Odată cu înaintarea în vârstă, activitatea fibroblastelor (celulele care sintetizează elastina) scade. Elastina din țesuturi poate și ea să sufere schimbări de structură și calitate, ceea ce de asemenea contribuie la o pierdere a elasticității.
Pe lângă aceste modificări, pielea poate să devină mai uscată, să se deshidrateze mai ușor și să fie predispusă mai rapid la iritații. Corpul produce mai puțin sebum, care este un amestec de lipide produs de glandele sebacee ce joacă un rol important în protejarea pielii. Drept rezultat, poți avea de-a face cu acea senzație că pielea "te ține" sau te confrunți cu mâncărimi și, astfel, aceasta devine mai vulnerabilă la factorii externi ce au un impact asupra elastinei.
Colagenul și elastina: Care sunt diferențele?
Colagenul și elastina sunt proteine esențiale prezente în piele și alte țesuturi, în special în țesuturile conectoare ale corpului. Deși ambele joacă un rol important în menținerea structurii și elasticității pielii, există câteva diferențe semnificative când vine vorba de structura și funcția lor.
Colagenul este proteina cea mai abundentă din piele și reprezintă aproximativ 70% din greutatea uscată a acesteia. Este o proteină fibrilară, ceea ce înseamnă că structura sa este de forma unor fibre lungi și subțiri, care îi oferă forță. În piele, aceste fibre îi asigură structura și sunt responsabile cu menținerea fermității.
În schimb, elastina este o proteină elastică prezentă în piele în cantități mai mici în comparație cu colagenul. Ea îi oferă acesteia proprietăți elastice, ceea ce înseamnă că, după ce se întinde, poate reveni în poziția inițială.
Cum îți îngrijești tenul pentru a preveni pierderile de elastină?
O piele sănătoasă este esențială pentru ca aceasta să arate cât mai tânără:
Rutina de curățare
Gelul de curățare cu efect de prospețime Pureté Thermale de la Laboratoarele Vichy este un produs de curățare pentru față cu numeroase beneficii pentru piele. Acesta conține ingrediente de origine naturală, care ajută la hidratarea și catifelarea pielii și îndepărtează impuritățile, inclusiv particulele poluante. În plus, produsul a fost testat dermatologic, este hipoalergenic și potrivit pentru pielea sensibilă. Utilizându-l, pielea ta poate deveni curată, catifelată și proaspătă, cu o senzație de confort. Așadar, este un produs esențial în orice rutină de îngrijire.
Rutina de hidratare
O rutină zilnică de hidratare este cheia în menținerea aspectului plăcut și a elasticității tenului. Pielea care primește o astfel de îngrijire poate să absoarbă mai bine în epidermă alte produse, precum serumuri sau creme, care o vor face să fie mai uniformă, mai delicată și mai tânără.
Retinol Specialist Serum
Acest serum reprezintă un pachet de îngrijire specifică, cu o combinație avansată de ingrediente active în funcție de acțiunea lor și de nevoile pielii, care poate fi un aliat de nădejde în obținerea unui ten mai tânăr. Pentru pielea care are nevoie de tratament anti-îmbătrânire, Liftactiv Retinol Specialist Serum ajută la reducerea ridurilor și liniilor fine vizibile, în timp ce îmbunătățește textura pielii.
Acest serum anti-îmbătrânire are o formulă ce conține un complex compus din retinol pur, care ajută la regenerarea pielii și la îmbunătățirea texturii sale, și din fracții probiotice, cu proprietăți fortifiante care întăresc bariera cutanată. Utilizarea regulată a serumului îi va oferi pielii fermitate și o textură catifelată, netezind ridurile vizibile și conferind un aspect mai tânăr tenului.
Liftactiv Collagen Specialist Cremă de zi
Odată ce serumul a fost aplicat, următorul pas presupune utilizarea unei creme hidratante de zi. Îți recomandăm să folosești o cremă anti-îmbătrânire sau un produs hidratant potrivit tipului tău de ten.
Liftactiv Collagen Specialist Crema de zi corectează în mod vizibil ridurile și redefinește contururile feței, uniformizând tonurile pielii astfel încât aceasta să arate cât mai proaspătă și fermă. Efectul este posibil datorită formulei ce conține peptide de colagen (cu proprietăți anti-aging; o serie de studii in vitro i-au demonstrat eficacitatea în stimularea producției de colagen) și vitamina Cg (cu proprietăți antioxidante și anti-aging, care uniformizează tonurile pielii, îi oferă luminozitate și o întăresc împotriva stresului oxidativ).
Liftactiv Collagen Specialist Cremă de noapte
Dacă vrei să îți îmbunătățești elasticitatea și fermitatea pielii, pe lângă utilizarea unei creme de zi care hidratează și oferă beneficii anti-îmătrânire, este util să completezi rutina cu o cremă de noapte.
Liftactiv Collagen Specialist Crema de noapte va fi aliatul tău împotriva îmbătrânirii. Formula sa cu peptide pentru fermitate, vitamina Cg (un derivat al vitaminei C) și resveratrol derivat natural, întărește fermitatea, oferă strălucire și reduce ridurile pe timpul nopții, asigurând un aspect îmbunătățit și mult mai tânăr.
Protecția solară
Așa cum am menționat deja, protecția solară corespunzătoare poate reduce impactul razelor UV asupra pielii și poate minimiza deteriorarea celulară, care previne degradarea elastinei.
Capital Soleil UV Age Daily SPF50+ este un produs dezvoltat pentru a te proteja de razele UVA și UVB și pentru a contribui la reducerea semnelor de fotoîmbătrânire. Acest produs are o textură fluid-apoasă și prezintă acțiune antioxidantă, având în vedere că s-a dovedit că poate reduce peroxidarea lipidelor. Compoziția sa include vitamina B3 și peptide cu proprietăți anti-îmbătrânire, care ajută la îmbunătățirea elasticității și corectează/previn petele pigmentare.
Acest produs de protecție solară este o alegere perfectă pentru utilizare zilnică, dar și pentru expunerea intensă la soare. Este potrivit pentru aplicare înaintea fondului de ten deoarece, datorită texturii sale ultra-fluide și apoase, lasă o senzație delicată și fină, fără urme albe. În plus, poate fi combinat cu alte produse de la Laboratoarele Vichy ca ultimul pas din rutina de îngrijire, așa că poți crea un protocol avansat anti-îmbătrânire.
Datorită tehnologiei NETLOCK, Capital Soleil UV Age Daily SPF50+ oferă un filtru omogen sub forma unei rețele continue pe piele, care îi îmbunătățește stabilitatea. În plus, acesta conține și un sistem de filtrare cu Meroxyl XL, care asigură protecție cu spectru larg UVA/UVB cu index foarte ridicat (SPF50+/PPD46), care reduce impactul radiațiilor solare.
Așadar, ai aflat ce este elastina și ce poți face pentru a prezerva această fibră în piele. Pentru a menține niște nivele optime ale acestei proteine, va trebui să adopți o rutină de îngrijire a pielii combinată cu o serie de obiceiuri sănătoase. Astfel, o poți proteja de factorii agresivi externi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradarea țesutului cutanat al feței. Include produse Vichy în rutina ta zilnică și recapătă-ți tinerețea, fermitatea și aspectul radiant al feței.
Data publicării: