Porii dilatați: ce sunt, cum îi putem preveni și cum îi tratăm

Deseori ne confruntăm cu probleme care afectează aspectul tenului și care ne fac să nu ne simțim la fel de confortabil. Printre aceste mici imperfecțiuni ce pot apărea se regăsesc și porii dilatați. Aceștia nu marchează o afecțiune gravă și nu provoacă durere sau disconfort, însă pot fi cu adevărat deranjanți când vine vorba de felul în care arată. Pentru a putea aborda cel mai bun mod de tratament, este important să știi de ce apar, precum și aspectele de care să ții cont în cadrul îngrijirii.

Ce sunt porii dilatați?

Porii sunt acele mici orificii aflate pe suprafața pielii care reprezintă o deschidere către foliculii de păr, la baza cărora se află glandele sebacee. Aceste glande sunt responsabile cu producția de sebum, un ulei natural care menține pielea hidratată. Prin pori, sebumul va ajunge la suprafața pielii.

Vorbim despre pori dilatați atunci când aceștia au o dimensiune mai mare, ceea ce îi face mai vizibili în comparație cu ceilalți. În general, aceștia imită aspectul unei coji de portocală și sunt prezenți cu precădere pe nas, bărbie sau frunte (unde apare de obicei excesul de sebum), dar și în zona pomeților.

Cauzele porilor dilatați

Apariția acestor pori foarte vizibili poate fi determinată de mai mulți factori. În general, ei sunt asociați cu tenul gras sau tenul mixt și pot fi determinați de excesul de sebum. Pe măsură ce glandele sebacee produc mai mult sebum (de obicei din cauze hormonale), porii tind să crească. În plus, aceștia se pot bloca și pot apărea și alte probleme, așa că te poți confrunta cu acnee - pori dilatați și puncte negre, dar și cu acea strălucire inestetică a pielii specifică tenului gras.

Ei pot fi și rezultatul unor factori mai dificil de controlat, precum cei de natură genetică. Este posibil ca, dacă ai în familie persoane cu porii măriți, să ai și tu de-a face cu același fenomen. Dimensiunea porilor poate crește și odată cu înaintarea în vârstă. Pielea este afectată de trecerea timpului și au loc pierderi de colagen, care o fac să fie mai puțin elastică și favorizează formarea micilor imperfecțiuni. Astfel, și porii își pot pierde din elasticitate și se pot mări.

Uneori, obiceiurile necorespunzătoare de îngrijire a tenului pot fi și ele responsabile pentru afectarea aspectului porilor. Atunci când folosești produse care nu sunt potrivite tipului tău de ten și care îți încarcă pielea, când nu respecți etapele obligatorii ale rutinei zilnice sau dacă apelezi la diferite proceduri care sunt prea agresive pentru ten, porii pot crește în dimensiuni. Și neglijarea folosirii protecției solare poate fi menționată, deoarece radiațiile UV sunt extrem de nocive pentru ten și sporesc imperfecțiunile.

Îngrijirea și tratamentul recomandate în cazul porilor dilatați

Poți apela la un specialist pentru a afla ce fel de tratament pentru porii dilatați poți aborda. Dacă te confrunți cu excesul de sebum, acesta poate recomanda anumite medicamente sau terapii hormonale, care trebuie administrate doar conform indicațiilor sale. Pentru a favoriza îmbunătățirea texturii pielii, a elimina mai ușor celulele moarte și a obține un ten mai neted, poți recurge la tratamente precum laserul sau microdermabraziunea. Și acestea vor trebui realizate doar de către un specialist și doar dacă acesta le recomandă.

Ar trebui și să adopți o îngrijire specială, folosind produse dedicate tenului cu probleme și imperfecțiuni, precum porii dilatați, acneea, roșeața, petele pigmentare sau aspectul neuniform. Gama Normaderm a fost creată special pentru a oferi îngrijirea optimă tenului sensibil cu tendință acneică și cu semne inestetice.  

Orice rutină de îngrijire, în special dacă tenul are tendință de îngrășare și apar porii dilatați, va trebui să includă curățarea în mod corespunzător de două ori pe zi (dimineața și seara). Pentru o formulă delicată specială pentru tenul sensibil, încearcă soluția micelară 3-în-1 Normaderm care curăță, demachiază și calmează, în timp ce favorizează regenerarea pielii. Pentru a îndepărta toate impuritățile, este necesară curățarea dublă. Alege un produs care să nu atace pielea și să-i mențină pH-ul echilibrat, precum gelul pentru curățarea în profunzime a tenului Normaderm Phytosolutions.  

Apoi, va fi necesară îngrijirea specifică. Pentru a adresa în mod direct porii dilatați și alte eventuale imperfecțiuni, îți recomandăm produse cu ingrediente speciale care reduc semnele inestetice și îi conferă tenului un aspect cât mai uniform și mai plăcut. Îți recomandăm crema dublu-corectoare Normaderm, care acționează împotriva imperfecțiunilor și a semnelor post-acneice, dar și serumul anti-imperfecțiuni Normaderm Probio-BHA, cu un complex de acizi și fracții probiotice pentru o exfoliere delicată a tenului.

Cum poți preveni dilatarea porilor?

Pentru a preveni apariția porilor dilatați, este important să respecți îndeaproape o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Alege produse care să se potrivească tipului tău de ten și să nu favorizeze blocarea porilor. Acestea au de obicei o textură mai ușoară și nu conțin uleiuri. Utilizând astfel de formule speciale, ține cont de câteva sfaturi de îngrijire prin care să previi dilatarea porilor.

Curățarea corectă a pielii  

Așa cum am menționat deja, curățarea pielii este extrem de importantă pentru a preveni blocarea și creșterea porilor. Este recomandat să apelezi la curățarea dublă, pentru a nu îndepărta doar excesul de sebum, ci și toate impuritățile și reziduurile rămase de la primul produs utilizat și pentru a asigura purificarea pielii. Evită ingredientele foarte puternice, precum alcoolul, deoarece ar putea cauza iritarea pielii și ar putea înrăutăți starea imperfecțiunilor.  

Exfolierea regulată  

O altă regulă importantă în cazul porilor dilatați este realizarea unei exfolieri o dată sau de două ori pe săptămână. Poți încerca produse sub formă de scrub, care asigură exfolierea mecanică a pielii, sau diferite seruri pentru porii dilatați sau alte produse ce conțin acizi și alte ingrediente care realizează exfolierea chimică. Ai grijă să nu exagerezi cu această procedură și să nu o realizezi prea des, deoarece va dăuna pielii dacă vei apela la ea în mod excesiv.  

Hidratarea corespunzătoare  

Hidratarea este un alt pas obligatoriu de urmat în îngrijirea oricărui tip de ten. Alege o cremă cu formulă dedicată, care să nu încarce tenul și să îl hrănească fără să blocheze porii. Este important să nu neglijezi această etapă deoarece, în lipsa hidratării, tenul va încerca să compenseze producând mai mult sebum, lucru care nu va fi benefic pentru aspectul său.  

Protecția solară zilnică  

Expunerea la radiațiile UV fără utilizarea produselor adecvate va însemna deteriorarea pielii și amplificarea imperfecțiunilor. De aceea, este absolut esențial să folosești protecție solară cu o valoare a SPF de minimum 30 în fiecare zi. Indiferent dacă vremea este mai puțin prietenoasă și este frig sau înnorat, radiațiile nocive încă sunt în atmosferă, chiar dacă la o intensitate mai mică.  

Porii dilatați pot cauza probleme de ordin estetic și pot afecta aspectul plăcut al tenului. De aceea, este important să știi ce fel de îngrijire să abordezi pentru a-i ameliora și pentru a preveni apariția lor. Alege cu grijă produsele pe care le utilizezi și respectă o rutină zilnică. Astfel, pielea ta îți va mulțumi și își va menține aspectul strălucitor și plin de viață pentru o perioadă cât mai lungă de timp.  

Surse:  

  1. Cherney, Kristeen. “How to Get Rid of Large Pores: 8 Ways.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-large-pores. Published 29 March 2023. Accessed 20 June 2023.  

Data publicării:

Produse recomandate

Cele mai citite articole