Razele ultraviolete: Învață să îți protejezi pielea de radiațiile solare
În ziua de azi, expunerea la razele ultraviolete este unul dintre factorii ce pot avea un impact major asupra sănătății pielii. Soarele poate avea efecte pozitive asupra corpului, însă s-a demonstrat că poate fi legat de anumite boli, de exemplu cancerul de piele, și este și responsabil pentru accelerarea semnelor îmbătrânirii. Așadar, controlarea expunerii la soare și folosirea unor metode de protecție a pielii sunt esențiale pentru un aspect mai tânăr și mai sănătos.
Diverse studii au evidențiat legătura dintre expunerea la radiațiile UV și fenomenul cunoscut drept fotoîmbătrânire, mai precis apariția unei pigmentări necorespunzătoare a pielii (pete brune sau albe) și semne de îmbătrânire a tenului (riduri profunde, elastoză) cauzate de expunerea continuă și/sau prelungită la soare, fără folosirea unor măsuri de protecție.
Ce sunt razele ultraviolete?
Soarele emite diferite tipuri de radiații. Dintre acestea, cele cu un efect biologic major sunt radiațiile UVA și UVB. Razele solare stimulează sinteza de melanină în piele ca un sistem de apărare și, astfel, pielea capătă acea culoare mai închisă pe care o numim bronz. Însă, capacitatea de producție a melaninei nu este aceeași pentru toată lumea, ceea ce permite diferențierea între mai multe fototipuri ale pielii. Fototipurile mai deschise pot suferi arsuri mai ușor după expunerea prelungită la soare, în timp ce fototipurile mai închise se bronzează mai repede.
Fiecare tip de radiație interacționează diferit cu pielea. În cazul radiațiilor UVB, acțiunea sa are loc în mare parte în epidermă. În schimb, radiațiile UVA pot pătrunde până în straturile mai profunde ale pielii. Deși ambele pot cauza deteriorarea pielii în mod direct, razele UVB sunt mai intense. Razele UVA au un nivel foarte ridicat de energie și pot avea efecte nocive, variind de la fotoîmbătrânire până la cancer de piele.
Tipuri de radiații solare
Soarele emite radiații multiple. Unele nu ajung până la stratul de ozon, în timp ce altele au capacitatea de a ajunge până la suprafața pielii și de a genera efecte biologice. Putem diferenția între diferite radiații clasificate în funcție de lungimea de undă și energie, care au diverse efecte asupra pielii:
- Ultravioletele B (UVB): Acestea sunt radiațiile emise de soare cu cel mai ridicat nivel de energie. Ele sunt capabile să stimuleze producția de melanină, crescând nivelul de pigmentare. Însă, din cauza nivelului lor mare de energie, ele sunt responsabile și cu apariția arsurilor solare și cu deteriorarea directă a ADN-ului, printre alte efecte nocive. Totuși, ele nu sunt constante de-a lungul întregului an. În emisfera nordică, sunt mai abundente în timpul verii și nu trebuie să uităm faptul că distribuția lor are o incidență mai mare a radiației la mijlocul zilei.
- Ultravioletele A (UVA): Acestea sunt prezente de-a lungul anului în timpul orelor în care radiația solară este prezentă. Ele pătrund mai adânc decât radiațiile UVB. Expunerea la UVA generează imediat o creștere a nivelului de pigmentare, dar dispare într-o proporție destul de mare în 24 de ore. Pe termen lung, pot cauza leziuni și accelerează procesul de îmbătrânire.
- Radiația solară vizibilă (VL): Cunoscută și drept lumina vizibilă, este vorba despre lumina pe care o putem vedea și care se transpune în culori. Aceasta este clasificată după energie, cu lumina care corespunde culorilor violet și albastru având cel mai ridicat nivel, iar radiația roșie aflându-se la capătul opus. În ziua de astăzi, știm că lumina cu cea mai multă energie, așa-numita lumină albastră, poate crește stresul oxidativ. Însă, comparativ cu capacitatea radiațiilor UV de a genera radicali liberi, este mult mai joasă. Cu toate acestea, ar trebui să ținem cont de ea, deoarece și aceasta poate cauza deteriorarea pielii.
- Infraroșu (IR): Acest tip de radiații solare electromagnetice sunt invizibile ochiului uman. Ele sunt clasificate în IR-A, IR-B și IR-C. Știm despre IR-A, care reprezintă 30% din totalitatea razelor infraroșii, au o activitate biologică asupra pielii. Nu trebuie să uităm că acestea pătrund foarte adânc în piele, până la hipodermă, provocând senzația de căldură. În plus, acest tip de radiații pot și să genereze radicali liberi, crescând stresul oxidativ și accelerând procesul de îmbătrânire. Acest lucru este posibil deoarece ele afectează structuri precum colagenul și elastina, cu rol major în fermitatea și elasticitatea pielii. Radiațiile provoacă degradarea lor, așadar pielea poate deveni mai puțin fermă și elastică, se poate lăsa și pot apărea ridurile.
Cum afectează pielea razele ultraviolete?
Expunerea prelungită și intensă la razele UV poate provoca deteriorări cutanate severe dacă nu este utilizată protecție solară corespunzătoare și nu este reaplicată frecvent. Acest tip de radiații pot avea diverse efecte asupra pielii.
Pe termen scurt, ele pot cauza următoarele:
- Uscăciune;
- Pigmentarea pielii;
- Pierderea strălucirii;
- Efect imunosupresor (de exemplu, reactivarea virusului herpes simplex).
Efectele pe termen lung sunt cele ce urmează:
- Riduri;
- Lăsarea pielii;
- Pete pigmentare;
- Colorit neregulat;
- Carcinogeneza.
Află mai multe despre Vichy SkinConsult AI.
Care sunt beneficiile expunerii la soare?
Deși expunerea prelungită la soare are consecințe negative asupra pielii, poate aduce și beneficii, atât pentru stratul cutanat, cât și pentru sănătatea generală. Iată câteva dintre ele:
- Vitamina D: Radiația solară, în special cea UVB, este necesară pentru sinteza de vitamina D din piele. Aceasta este esențială pentru absorbția calciului în oase și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Expunerea moderată la soare poate ajuta la creșterea nivelurilor de vitamina D din corp.
- Îmbunătățirea stării de spirit: Acest lucru este posibil prin stimularea producției de serotonină, cunoscută și drept hormonul fericirii. Fără îndoială, un beneficiu important al expunerii la soare este reducerea stresului, îmbunătățirea calității somnului și susținerea unei stări generale de bine.
Produse de protecție solară pentru față și corp
Pentru a te proteja de razele ultraviolete, este recomandat să folosești produse de protecție solară adaptate nevoilor pielii tale și activităților pe care le realizezi, care să ofere protecție cu spectru larg (împotriva UVA și UVB). Iată o listă a celor mai bune opțiuni pe care le poți găsi la Vichy pentru a-ți proteja pielea de soare.
Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+
Capital Soleil UV-Age Daily este un aliat de nădejde în prevenirea îmbătrânirii premature cauzată de radiațiile solare. Formula sa, pe lângă încorporarea unui nivel de protecție foarte ridicat, cu spectru larg, permite o aplicare omogenă datorită tehnologiei NETLOCK și a sistemului de filtrare cu Mexoryl XL, care combină peptide anti-aging și niacinamida cu proprietăți de omogenizare. Astfel, pot fi prevenite ridurile faciale și petele pigmentare. Produsul este, de asemenea, îmbogățit cu apă mineralizantă Vichy și fracții probiotice, pentru a întări bariera cutanată a pielii.
Vorbim despre un fluid fotoprotector care se aplică rapid, lăsând în urmă o textură ușoară și nelipicioasă. Oferă protecție cu spectru larg UVA/UVB (SPF50+) pentru prevenirea efectelor nocive ale soarelui și apariția primelor semne de îmbătrânire.
Capital Soleil UV-Clear SPF50+
Capital Soleil UV-Clear este un fotoprotector zilnic dedicat tenului cu imperfecțiuni, cu protecție UVA/UVB foarte ridicată (SPF50+) pentru prevenirea fotoîmbătrânirii. Produsul este dezvoltat cu tehnologia NETLOCK care asigură o distribuire omogenă pe toată suprafața pielii feței și conține peptide de fermitate, niacinamidă anti-pete, fracții probiotice și apă vulcanică Vichy, cu proprietăți fortifiante pentru bariera cutanată, pentru a o proteja de radicalii liberi.
Capital Soleil Cell Protect Spray Fluid Invizibil
Spray-ul fluid invizibil Capital Soleil Cell Protect a fost creat pentru a corecta, la nivel celular, deteriorarea provocată de radiații asupra pielii. Acesta oferă protecție avansată pe patru nivele, împotriva UVB, UVA, razelor UVA lungi și antioxidanților, pentru a preveni deteriorarea celulelor.
Pentru protecție ridicată, alege spray-ul Capital Soleil Cell Protect SPF30. Acesta a fost creat pentru persoanele care se bronzează în momentul expunerii la soare și nu suferă cu ușurință arsuri solare. În schimb, dacă vrei un nivel de protecție foarte ridicat, spray-ul Capital Soleil Cell Protect SPF50+ îți va fi cel mai bun aliat. Ambele beneficiază de tehnologia NETLOCK care creează un film pe piele împreună cu un sistem de filtrare cu spectru larg. Astfel, te poți proteja împotriva razelor ultraviolete cu ajutorul unei texturi invizibile, fără urme albe.
Capital Soleil Apă Hidratantă cu Protecție Solară SPF50
În Laboratoarele Vichy, creăm produse de protecție solară avansate, pentru cea mai bună îngrijire a pielii. Astfel, am dezvoltat Capital Soleil Apa hidratantă cu protecție solară SPF50, cu textură bifazică, ce asigură un efect revigorant după aplicare. Formula sa conține acid hialuronic, cunoscut pentru proprietățile sale hidratante, pentru a îmbunătăți nivelul de umiditate al pielii și a o păstra catifelată.
Aceasta are calități hipoalergenice, deci este potrivită pentru pielea sensibilă. În plus, produsul este rezistent la apă și transpirație, ceea ce îl face perfect pentru utilizare zilnică pe timp de vară.
Capital Soleil Apă cu Protecție Solară SPF50 Pentru un Bronz Sporit
Dacă, pe lângă protecție, dorești să sporești luminozitatea pielii și bronzului tău, îți recomandăm Capital Soleil Apa cu protecție solară SPF50. Formula sa cu beta-caroten uniformizează tonurile pielii, îi oferă strălucire bronzului tău în fiecare zi și conține ingrediente naturale. Amintește-ți să agiți recipientul înainte de utilizare, deoarece produsul are o textură bifazică, rezistentă la apă și transpirație.
Nu neglija importanța alegerii unui produs de protecție solară care să fie potrivit nevoilor tale și tipului tău de piele, pentru a o menține protejată, hidratată și sănătoasă. Încearcă acum produsele Vichy și nu lăsa nimic să te oprească din a te bucura din plin de vară!
Sfaturi de protecție împotriva efectelor nocive ale soarelui
Noi cei de la Laboratoarele Vichy ne dorim ca pielea ta să arate bine și să fie sănătoasă pe durata întregului an. Iată câteva trucuri de urmat pentru a te proteja mai bine de razele ultraviolete.
- Folosește produse cu spectru larg, cu factor de protecție (SPF) de 30 sau mai mare. Aplică-l pe toate zonele expuse ale pielii, inclusiv în zilele înnorate. Asigură-te că aplici produsul din plin, în mod uniform și că îl reaplici la fiecare 2 ore, după înot și după ce transpiri.
- Petrece-ți cât mai mult timp la umbră și evită expunerea directă la soare la mijlocul zilei, deoarece intensitatea razelor UVB atinge maximul la aceste ore (între 10 și 16). Încearcă să stai cât mai mult timp la adăpostul copacilor sau sub umbrele.
- Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu filtru UV.
- Poartă îmbrăcăminte de protecție, precum bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi, care să îți acopere bine pielea. Alege haine în culori deschise, cu UPF (ultraviolet protection factor) pentru extra protecție.
- Nu uita să îți protejezi și buzele folosind un balsam de buze cu SPF, pentru a preveni arsurile și uscarea lor.
- Menține-ți pielea hidratată consumând suficientă apă și folosind des creme hidratante. Astfel, vei putea evita uscăciunea și senzația de disconfort provocată de expunerea la soare.
- Aplică produse de protecție solară și pe zonele des neglijate (urechile, gâtul, partea anterioară a mâinilor și labelor picioarelor), care sunt și ele expuse la soare și pot fi afectate.
- Verifică-ți în mod regulat pielea pentru a depista orice modificare a petelor, alunițelor sau leziunilor și ia legătura cu un dermatolog dacă observi ceva neobișnuit.
Data publicării: