Care este diferența dintre razele UV de tip A și B?
Probabil știi că razele ultraviolete sau radiațiile ultraviolete (radiatii UV) emise de lumina soarelui pot fi împărțite în două tipuri principale, ultraviolete de tip A (UVA) și ultraviolete de tip B (UVB). Ambele tipuri de raze UV deteriorează pielea neprotejată - dar știai că acestea nu afectează pielea în același mod? Este important să înțelegi diferența dintre cele două tipuri de raze UV atunci când îți alegi protecția solară și în același timp înțelegerea necesității unei protecții solare cu spectru larg.
Ce sunt razele UV de tip A?
Razele UVA, cunoscute și sub numele de lumina neagră cu unde lungi, sunt responsabile pentru lumina solară care ajunge la pielea noastră, razele electromagnetice cu o lungime de undă cuprinsă între 320 nm și 400 nm.
Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului - atâta timp cât există lumina vizibilă. Fiind cea mai lungă undă a razelor din spectrul UV, acestea sunt capabile să pătrundă adânc în piele. Razele UVA ajung în stratul exterior al dermului, stratul de piele de sub epidermă. Acest lucru le face responsabile de cea mai mare parte a foto-îmbătrânirii care poate fi prevenită prin intermediul protecției solare, precum și de tipurile de cancer de piele.
Deși atât razele UVA, cât și UVB sunt dăunătoare pentru piele, razele UVA sunt mai dăunătoare pentru că un procent mult mai mare din ele ajunge la suprafața pământului și sunt prezente toată ziua și pe tot parcursul anului, chiar și atunci când este înnorat. Așadar, dacă este ziuă la orice oră, razele UVA sunt prezente.
Spre deosebire de razele UVB, nu simți cum razele UVA îți deteriorează pielea. Razele UVA sunt responsabile pentru obținerea bronzului și, dacă nu te arzi mai întâi, bronzul nu este dureros. Cu toate acestea, aceste raze UVA invizibile ajung în profunzimea pielii, distrugând multe dintre substanțele importante care contribuie la elasticitatea și fermitatea pielii, inclusive ADN-ul. Din acest motiv, razele UVA contribuie în mare măsură la apariția ridurilor și la îmbătrânirea pielii, precum și la orice tip de cancer de piele.
Un alt lucru de reținut este că razele UVA pătrund prin sticlă, ceea ce nu pot face razele UVB. Cu excepția cazului în care ferestrele sunt tratate special pentru a filtra orice radiație de tip A, ai putea fi supus expunerii la razele UVA atunci când stai pur și simplu în mașină sau când stai lângă fereastră la serviciu.
Ce sunt razele UV de tip B?
Pe de altă parte, razele UVB - razele ultraviolete pe care le asociem cel mai frecvent cu bronzul - sunt cele mai puternice în lunile de vară și sunt responsabile pentru 96% din cazurile de arsuri solare. Intensitatea razelor UVB variază în funcție de factori precum locația geografică, ora din zi și anotimpul. Astfel, în emisfera nordică, ne putem aștepta ca acestea să fie cele mai puternice în lunile de vară, în locurile cu climă însorită, deși, la fel ca razele UVA, acestea sunt prezente pe tot parcursul anului.
Razele UVB au o rază de acțiune mult mai mică decât cele UVA. Deși nu sunt la fel de penetrante în profunzimea pielii sau omnipotente ca razele UVA, razele UVB sunt foarte puternice, de aceea sunt direct responsabile de arsurile solare și de alte decolorări vizibile la suprafața pielii.
Radiațiile UVB joacă, de asemenea, un rol în cancerele de piele, fiind comparabile cu razele X în ceea ce privește potențialul lor de a diagnostica și de a trata anumite afecțiuni.
Așadar, în timp ce atât razele UVA, cât și cele UVB pot duce la bronzarea instantanee - și temporară - la lumină, efectele secundare ale acestora variază, razele UVB fiind responsabile în principal de arsurile solare, iar razele UVA fiind cele care contribuie majoritar la foto îmbătrânirea cutanată.
Radiațiile UVB și UVA sunt reflectate de nisip, apă și zăpadă [de fapt, un procent uimitor de 80% din razele UVB se reflectă din zăpadă, cele de la altitudini mai mari fiind mai dăunătoare]. Împreună, acestea duc la pigmentarea și îmbătrânirea pielii, la riduri, la pierderea fermității, la roșeață și la scăderea apărării imunitare, efecte similar cu expunerea excesivă la stratul de ozon deteriorat. Află mai multe despre Razele UV și efectul de reflexie: importanța protecției solare pe toată perioada anului.
Vichy Capital Soleil
Așadar, indiferent unde mergi, trebuie să ai în bagaj o protecție solară cu filtre cu spectru larg împotriva radiațiilor UVA și UVB, indicele SPF se aplică doar la protecția împotriva razelor UVB. Dacă protecția solară este etichetată "cu spectru larg", aceasta a fost testată și s-a demonstrat că protejează împotriva întregii game de raze UV existente.
Vichy Capital Soleil este o gamă de protecție solară de specialitate cu spectru larg și testată pe pielea sensibilă.
Gama ce include cremă de protecție solară cu SPF30 acoperă fără probleme, inclusiv pielea deshidratată și îmbătrânită, pentru a se potrivi unei game largi de tipuri de piele.
Spray-ul ușor de utilizat este ușor pe piele și se absoarbe imediat pentru o senzație de confort oriunde te-ai afla la soare. Astfel, te poți bucura de soare în siguranță! Pentru a beneficia de o pretecție solară ridicată, te invităm să descoperi și produsele cu SPF50!
Data publicării: